Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă cu pește sau fructe de mare: Creveți prăjiți

În fiecare zi de vineri  vă prezint o rețetă în care se regăsesc pești de apă dulce, sărată sau fructe de mare. Am tot gătit pește de multe ori și în mai multe feluri. Acum a venit rândul să prepar creveți prăjiți după o rețetă din Brazilia pe care am descoperit-o la Sara Silvas de la TudoReceitas.

Rețetă cu pește sau fructe de mare: Creveți prăjiți

Articol editat de Valentina Adam, 18 aprilie 2023, 12:20 / actualizat: 19 aprilie 2023, 15:56

Adesea asociate cu rafinament și multe aromă, fructele de mare pot fi folosite pentru a pregăti cele mai variate preparate, dar care nu necesită neapărat un proces și  consumator de timp. Cele mai multe fructe de mare sau crustacee pot fi preparate în diferite moduri: fierte, la grătar, prăjite. Mai trebuie făcută distincția între fructele de mare care se consumă reci și cele care se consumă calde. Fructele de mare care se consumă mai mult reci sunt, printre altele, stridiile, scoicile, arici de mare. Acest tip de fructe de mare se consumă cu zeamă de lămâie. Fructele de mare care se mănâncă fierbinți sunt racii, creveții, caracatițe, calamari, homari, crabi. Toate acestea pot fi servite pe gratar, aburite, la cuptor si prajite. Creveții se pretează foarte bine pentru gustări și aperitive. Mâncărurile făcute cu creveți sunt întotdeauna îmbietoare și apetisante. Acest crustaceu are o aromă și o savoare de neegalat și este perfect pentru mai multe preparate. Gătitul creveților în coajă permite să ne bucurăm de o aromă maximă, ca să nu mai vorbesc de faptul că cei nedecorticați sunt mai economici.

Pentru acest preparat ne trebuie un kg de creveți, o lămâie, 4 căței de usturoi, 3 linguri de unt, o lingură de ulei de masline, pătrunjel tocat, sare și piper după gust și preferințe. Am mai spus-o și mă repet de câte ori am ocazia că o mâncare bună, pe gustul crlor mai mulți are puține ingrediente.

Cum se prepară creveți prăjiți cu coajă. Începem prin a spăla bine creveții pentru a elimina firișoarele de nisip. Pentru această rețetă puteți folosi creveți roz sau creveți gri. Diferența este că cei roz au mai multă carne. Condimentăm creveții întregi cu usturoi zdrobit, zeamă de lămâie, sare, piper și pătrunjel tocat. Se lasă 30 de minute la temperatura camerei, pentru a-și degaja gustul. După acest timp, încălzim la foc mediu o tigaie mare de fontă cu unt și ulei. După ce untul s-a topit punem creveții la fiert. Folosiți unt nu margarină pentru că acești creveți prăjiți sunt mult mai gustoși. Lăsăm creveții să se prăjească timp de 5 minute în funcție de mărime, întorcându-i din când în când, până își schimbă complet culoarea. Dăm focul mai tare și-i mai lăsăm încă 1-2 minute în tigaie, să se rumenească ușor. Dacă vă plac creveții mai picanți adaugați ardei iute tocat fără semințe. Când crevetii sunt aurii se scot pe o farfurie și se servesc presărați cu patrunjel proaspat tocat și câteva felii de lămâie. Vă garantez că acești creveți prăjiți în coajă sunt delicioși. Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

(Daniel Babun)

Etichete:
Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 28 iulie 2025, 06:00

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei

În fiecare luni, la Radio Reșița, vă invităm într-o călătorie gastronomică europeană, descoperind rețete tradiționale din regiunile cu...

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 13 iulie 2025, 07:00

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat

Duminica este despre liniște, familie și bucuria de a sta împreună la masă. Este ziua în care mâncarea bună aduce oamenii aproape, în jurul...

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Tort cu mousse de dovleac
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 10 iulie 2025, 05:11

Tort cu mousse de dovleac

În fiecare joi pătrundem în universul dulce al deserturilor rafinate, iar astăzi vă propunem un tort spectaculos fără coacere: Tort cu mousse...

Tort cu mousse de dovleac
Macrou cu penne – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 5 iulie 2025, 05:39

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană

Sâmbăta este despre mese ușoare, rapide și pline de nutrienți. Astăzi vă propun o rețetă simplă și revigorantă: salată caldă cu macrou...

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 4 iulie 2025, 05:35

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă

Vinerea este despre sănătate, prospețime și arome marine. Astăzi vă propunem o rețetă simplă și delicioasă: macrou la cuptor, pregătit cu...

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 2 iulie 2025, 05:06

Sandwich-uri coapte cu falafel – gusturi autentice din Orientul Mijlociu

Miercurea este dedicată aromelor și condimentelor bogate ale Orientului Mijlociu – o regiune cu o istorie culinară fascinantă și rețete...

Sandwich-uri coapte cu falafel – gusturi autentice din Orientul Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 1 iulie 2025, 05:02

Jambalaya – O explozie de gusturi din sudul Louisianei

În fiecare marți traversăm oceanul și explorăm bucătăriile din Americi. Astăzi ne oprim în sudul Statelor Unite, în Louisiana – patria...

Jambalaya – O explozie de gusturi din sudul Louisianei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 30 iunie 2025, 05:00

Orez cu mușchiuleț de porc, gust autentic din munții Spaniei

În fiecare luni, explorăm gusturi autentice din gastronomia continentului. Astăzi, ne oprim în inima munților Spaniei, unde preparatele sunt...

Orez cu mușchiuleț de porc, gust autentic din munții Spaniei