Ascultă Radio România Reșița Live

Lohikeito

Carnea de pește este una dintre cele mai sănătoase pentru om. Vitaminele și mineralele, sursele importante de acizi grași sănătoși și numărul mic de calorii fac din acest aliment o alternativă la carnea de porc sau vită, care sunt digerate mult mai greu în stomac.
Consumul de pește ne protejează de riscurile bolilor grave și, în general, ale îmbătrânirii organismului nostru. De aceea peștele face minuni.
Peștele și fructele de mare sunt alimente foarte importante și nu trebuie să lipsească din meniurile noastre.
Săruri minerale, vitamine, proteine, Omega 3, nimic nu lipsește din pești sau fructe de mare. Și beneficiile lor trec din generație în generație.

Lohikeito

Articol editat de Radio Resita, 27 decembrie 2024, 09:45 / actualizat: 29 decembrie 2024, 9:49

Lohikeito este o supă finlandeză cremoasă. Un preparat cald delicios, asezonat cu smântână, cu cele mai delicate bucăți de somon sau păstrăv. Destul de simplu de preparat, dar cu o aromă finlandeză.
Gustul Lohikeito este bogat, de pește, tandrețea plăcută este asigurată de smântână și untul din compoziție.

Se folosesc ingredientele:
– 300 de gr de somon, de păstrăv sau de orice pește roșu
– 4 cartofi
– 100 de gr de praz sau eșalotă
– 30 de gr de unt
– 300 de ml de smântână grasă
– 1200 de ml de apă
– o frunza de dafin
– sare, piper alb, piper negru, mărar proaspăt și puțin zahăr.

Puteți folosi la rețetă apă sau bulion de pește. Dacă ați cumpărat un pește întreg și mai aveți aripioare, oase sau un cap, atunci puteți face bulion de pește. Dar, dacă ați cumpărat file sau bucăți de pește roșu, atunci gătiți Lohikeito în apă. Felul de mâncare finit va avea un gust bogat, de pește, chiar dacă nu ați avut bulion de pește.
Pentru un gust delicat, este mai bine să cumpărați praz sau eșalotă.
Principalul lucru la smântână este să fie proaspătă și să nu se coaguleaze în Lohikeyto fierbinte.
Pentru condimente este nevoie de foi de dafin și un amestec de piper alb și negru.
Spălați prazul și tăiați partea albă în rondele subțiri.
Curățați cartofii, spălați-i și tăiați-i cuburi mici.
Adăugați untul într-o cratiță sau într-un ceaun și îl topiți la foc mediu. Adăugați prazul tocat și prăjiți-l timp de două minute, amestecând din când în când.
Presărați sare și piper, adăugați foaia de dafin și turnați apă rece. Puneți cuburile de cartofi în tigaie și gătiți la foc mediu, acoperit, până când devin fragezi.

Baza pentru Lohikeito este gătită conform rețetei finlandeze și treceți la următoarea etapă de preparare.
Spălați peștele, îndepărtați pielea și oasele și tăiați-l în bucăți mici, egale.
Sărați bucățile de pește roșu. Adăugați sare și zahăr, amestecați totul cu grijă. Peștele trebuie sărat puțin în timp ce cartofii fierb. Se spală și se usucă o jumătate de buchet de mărar proaspăt. Se toacă mărunt și se rezervă puțin mărar pentru servire. Puteți adăuga ceapă verde și pătrunjel dacă doriți, dar în această rețetă finlandeză se adaugă doar mărar.
Turnați smântâna în tigaie după ce cartofii sunt complet făcuți și aduceți la fierbere.
Adăugați peștele în tigaie, gătiți timp de două minute după ce lichidul fierbe. Este important să nu gătiți peștele roșu prea mult timp pentru a nu se usuca.

Treceți la următoarea etapă, cizelarea gustului.
Adăugați mărar proaspăt în oala cu Lohikeyto, fierbeți timp de 30 de secunde și opriți.
Se toarnă în boluri Lohikeito finlandez autentic și se presară în fiecare puțin mărar proaspăt.
Aceasta este una dintre cele mai delicioase supe de pește pe care le-am preparat și servit. Smântâna cu pește roșu este un duet cochet chiar și ca prim fel.
Încercați această rețetă simplă, dar delicioasă și spuneți-o și rudelor și prietenilor.
Bucurați-vă de ceea ce puneți pe masă. Poftă bună! 

Daniel Babun

Etichete:
Rețetă europeană: Fideos al Horno – savoare mediteraneană cu homar, direct din Gibraltar
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 6 octombrie 2025, 05:00

Rețetă europeană: Fideos al Horno – savoare mediteraneană cu homar, direct din Gibraltar

Astăzi traversăm Marea Mediterană și poposim pe spectaculoasa stâncă Gibraltar, acolo unde influențele britanice, spaniole și italiene se...

Rețetă europeană: Fideos al Horno – savoare mediteraneană cu homar, direct din Gibraltar
Rețetă cu fructe de mare: Cum se prepară corect caracatița
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 3 octombrie 2025, 05:00

Rețetă cu fructe de mare: Cum se prepară corect caracatița

Așa cum v-am obișnuit, în fiecare vineri aducem în prim-plan rețete delicioase cu pește sau fructe de mare, menite să vă inspire spre un stil...

Rețetă cu fructe de mare: Cum se prepară corect caracatița
Rețeta tradițională de Prăjitură Milano
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 2 octombrie 2025, 05:00

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano

Astăzi vă prezentăm un desert clasic românesc, nelipsit din caietele de rețete ale bunicilor: Prăjitura Milano. Deși numele trimite cu gândul...

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano
Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 14 septembrie 2025, 06:00

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure

Duminica este ziua dedicată familiei și celor dragi, iar un prânz de duminică delicios, servit cu bună dispoziție și un vin de calitate,...

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 13 septembrie 2025, 06:00

Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc

Sâmbăta este ziua în care vă invităm să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, alegând preparate ușoare, rapide și echilibrate,...

Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 24 august 2025, 07:19

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic

Duminica este despre familie, voie bună și bucuria unei mese împărtășite cu cei dragi. La Radio Reșița, vă propunem un meniu complet pentru...

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 3 august 2025, 06:14

Prânzul de duminică la Radio Reșița: Rețete savuroase pentru o masă în familie

Duminica este momentul perfect pentru a petrece timp de calitate în familie, iar o masă de prânz gustoasă și echilibrată completează perfect...

Prânzul de duminică la Radio Reșița: Rețete savuroase pentru o masă în familie
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 2 august 2025, 06:00

Sâmbăta mediteraneană la Radio Reșița: Dieta mediteraneană – mai mult decât o rețetă, un stil de viață

În fiecare sâmbătă, la Radio Reșița, ne lăsăm inspirați de aromele lumii mediteraneene. Astăzi, nu vă propunem o rețetă anume, ci vă...

Sâmbăta mediteraneană la Radio Reșița: Dieta mediteraneană – mai mult decât o rețetă, un stil de viață