Ascultă Radio România Reșița Live

Lohikeito

Carnea de pește este una dintre cele mai sănătoase pentru om. Vitaminele și mineralele, sursele importante de acizi grași sănătoși și numărul mic de calorii fac din acest aliment o alternativă la carnea de porc sau vită, care sunt digerate mult mai greu în stomac.
Consumul de pește ne protejează de riscurile bolilor grave și, în general, ale îmbătrânirii organismului nostru. De aceea peștele face minuni.
Peștele și fructele de mare sunt alimente foarte importante și nu trebuie să lipsească din meniurile noastre.
Săruri minerale, vitamine, proteine, Omega 3, nimic nu lipsește din pești sau fructe de mare. Și beneficiile lor trec din generație în generație.

Lohikeito

Articol editat de Radio Resita, 27 decembrie 2024, 09:45 / actualizat: 29 decembrie 2024, 9:49

Lohikeito este o supă finlandeză cremoasă. Un preparat cald delicios, asezonat cu smântână, cu cele mai delicate bucăți de somon sau păstrăv. Destul de simplu de preparat, dar cu o aromă finlandeză.
Gustul Lohikeito este bogat, de pește, tandrețea plăcută este asigurată de smântână și untul din compoziție.

Se folosesc ingredientele:
– 300 de gr de somon, de păstrăv sau de orice pește roșu
– 4 cartofi
– 100 de gr de praz sau eșalotă
– 30 de gr de unt
– 300 de ml de smântână grasă
– 1200 de ml de apă
– o frunza de dafin
– sare, piper alb, piper negru, mărar proaspăt și puțin zahăr.

Puteți folosi la rețetă apă sau bulion de pește. Dacă ați cumpărat un pește întreg și mai aveți aripioare, oase sau un cap, atunci puteți face bulion de pește. Dar, dacă ați cumpărat file sau bucăți de pește roșu, atunci gătiți Lohikeito în apă. Felul de mâncare finit va avea un gust bogat, de pește, chiar dacă nu ați avut bulion de pește.
Pentru un gust delicat, este mai bine să cumpărați praz sau eșalotă.
Principalul lucru la smântână este să fie proaspătă și să nu se coaguleaze în Lohikeyto fierbinte.
Pentru condimente este nevoie de foi de dafin și un amestec de piper alb și negru.
Spălați prazul și tăiați partea albă în rondele subțiri.
Curățați cartofii, spălați-i și tăiați-i cuburi mici.
Adăugați untul într-o cratiță sau într-un ceaun și îl topiți la foc mediu. Adăugați prazul tocat și prăjiți-l timp de două minute, amestecând din când în când.
Presărați sare și piper, adăugați foaia de dafin și turnați apă rece. Puneți cuburile de cartofi în tigaie și gătiți la foc mediu, acoperit, până când devin fragezi.

Baza pentru Lohikeito este gătită conform rețetei finlandeze și treceți la următoarea etapă de preparare.
Spălați peștele, îndepărtați pielea și oasele și tăiați-l în bucăți mici, egale.
Sărați bucățile de pește roșu. Adăugați sare și zahăr, amestecați totul cu grijă. Peștele trebuie sărat puțin în timp ce cartofii fierb. Se spală și se usucă o jumătate de buchet de mărar proaspăt. Se toacă mărunt și se rezervă puțin mărar pentru servire. Puteți adăuga ceapă verde și pătrunjel dacă doriți, dar în această rețetă finlandeză se adaugă doar mărar.
Turnați smântâna în tigaie după ce cartofii sunt complet făcuți și aduceți la fierbere.
Adăugați peștele în tigaie, gătiți timp de două minute după ce lichidul fierbe. Este important să nu gătiți peștele roșu prea mult timp pentru a nu se usuca.

Treceți la următoarea etapă, cizelarea gustului.
Adăugați mărar proaspăt în oala cu Lohikeyto, fierbeți timp de 30 de secunde și opriți.
Se toarnă în boluri Lohikeito finlandez autentic și se presară în fiecare puțin mărar proaspăt.
Aceasta este una dintre cele mai delicioase supe de pește pe care le-am preparat și servit. Smântâna cu pește roșu este un duet cochet chiar și ca prim fel.
Încercați această rețetă simplă, dar delicioasă și spuneți-o și rudelor și prietenilor.
Bucurați-vă de ceea ce puneți pe masă. Poftă bună! 

Daniel Babun

Etichete:
Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 noiembrie 2025, 05:18

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta

Prânzul de duminică – rafinament, savoare și bucuria familiei la masă Bine v-am găsit, prieteni, pe frecvențele de suflet de la Radio...

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta
Mâncare sardă de tripă – gust autentic din inima Mării Mediterane
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 1 noiembrie 2025, 08:13

Mâncare sardă de tripă – gust autentic din inima Mării Mediterane

Sâmbăta este ziua în care vă invităm să gătiți mai sănătos, mai echilibrat și cu mai multă inspirație din țările riverane Mării...

Mâncare sardă de tripă – gust autentic din inima Mării Mediterane
Merluciu cu sos de muștar și capere – un preparat ușor și rafinat pentru finalul de săptămână
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 31 octombrie 2025, 08:09

Merluciu cu sos de muștar și capere – un preparat ușor și rafinat pentru finalul de săptămână

Ca în fiecare zi de vineri, vă aducem o rețetă inspirată din bucătăriile lumii marine, în care regăsim pești de apă dulce, sărată sau...

Merluciu cu sos de muștar și capere – un preparat ușor și rafinat pentru finalul de săptămână
Tort Paris–Brest – prăjitură franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 30 octombrie 2025, 08:04

Tort Paris–Brest – prăjitură franțuzească

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică și plină de culoare a dulciurilor europene – o călătorie în universul gusturilor fine, al...

Tort Paris–Brest – prăjitură franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 29 octombrie 2025, 08:00

Gutui umplute – rețetă otomană cu arome din Orientul Mijlociu

Gutui umplute – un deliciu al bucătăriei otomane Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița!Miercurea ne delectăm cu fastuoasele și...

Gutui umplute – rețetă otomană cu arome din Orientul Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 28 octombrie 2025, 07:57

Cap de porc în Pozol – o rețetă nicaraguană

Marțea, vă invităm într-o călătorie culinară spre America de Nord, Centrală, de Sud și zona Caraibelor, pentru a descoperi gusturi...

Cap de porc în Pozol – o rețetă nicaraguană
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 27 octombrie 2025, 07:52

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească

În fiecare zi de luni, descoperim rețete europene cu savoarea cărora ne delectăm și ne bucurăm de gusturile și aromele lor. Astăzi urcăm...

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 23 octombrie 2025, 06:00

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică a dulciurilor, plină de culoare, rafinament și gusturi de neuitat. Tortul rămâne, desigur,...

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale