[AUDIO]Minorităţile etnice din Banat – obiect de studiu pentru o elevă de origine română din Germania

Mă numesc Adina Emanuela Juşca, sunt din Germania, sunt câştigătorul unei burse Erasmus şi în cadrul acesteia fac un schimb de experienţă la Colegiul Naţional „Diaconovici-Tietz” din Reşiţa. Sunt elevă în clasa a X-a C, iar toţi colegii mei de aici sunt prietenoşi şi deschişi, fiecare doreşte să mă ajute cumva.

Am ales ca locaţie Reşiţa pentru că părinţii mei sunt de loc de aici şi o mai am şi pe bunica în acest oraş, deşi eu sunt născută în Spania şi trăiesc alături de familia mea în Germania.

Proiectul la care lucrez se adresează comunităţílor etnice naţionale din judeţul Caraş-Severin. Am realizat interviuri cu membri fiecărei etnii conlocuitoare din acest spaţiu, iar rezultatele studiului le voi colecta şi prelucra, iar ulterior voi face o prezentare atât aici, cât şi în Germania, sub forma unei pagini web.

Interviurile adresate membrilor etniilor au constat într-o serie de întrebări reprezentanţilor minorităţilor cu care am stat de vorbă. I-am întrebat unde s-au născut, care le este limba maternă, în ce limbă conversează la locul de muncă şi cu prietenii şi dacă îşi pot imagina dacă peste 100 de ani, limba lor maternă va mai fi vorbită în acest spaţiu.

Din primele rezultate pot concluziona că cei mai mulţi dintre repondenţi sunt aproape convinşi că limba lor maternă se va pierde în timp pentru că tineretul nu mai conversează în limba maternă şi astfel nu are cine să o perpetueze.

Proiectul meu îl voi finaliza până în data de 20 decembrie pentru că atunci mă voi întoarce în Germania unde colegii mei de acolo mă aşteaptă cu rezultatele acestui studiu şi sunt nerăbdători să afle cât mai multe informaţii despre minorităţile etnice naţionale din Banatul de Munte.

Adina Emanuela Juşca

În Germania sunt coordonată de domnul profesor Kuebler, iar aici în Reşiţa de doamna profesor Sonia Maria Chwoika.       

De același autor

Related Articles