Locul în care timpul își pierde importanța, printre teancurile de cărți, locul cu iz de carte bună, nouă sau veche, unde ești întâmpinat cu aroma de lavandă proaspăt culeasă și muzica angelică, locul în care atunci când pleci, abia aștepți să revii”, este impresia unei turiste care a intrat în librăria Sabin Opreanu din Băile Herculane, singura din stațiunea milenară.

Librăria Sabin Opreanu rezistă de peste 30 de ani datorită dragostei pentru cărți și a încăpățânării unei familii care în ciuda greutăților a continuat să vândă carte, cu iubire și devotament.

Au fost zile în care am spus gata, pun lacătul pe ușă. Dar, a doua zi dimineață deschideam din nou și se întâmpla un miracol, și mergeam mai departe. Pentru că librăria nu este o afacere, iar cartea nu este o marfă, ne-a declarat Mirela Opreanu, care a început să lucreze acolo de la vârsta de 9 ani.

Meseria de librar este o meserie vocațională. Trăim altfel de timpuri, cu toată această tehnologie care impune un alt mod de viață. Tânărul se naște direct cu nasul în telefonul maică-sii. Ăsta este primul lucru pe care-l vede, asta își dorește și asta este realitatea pe care o cunoaște. Și atunci în ea trăiește. Copilul care nu se naște în telefonul mamei, ci în cartea mamei, aceasta va fi realitatea acelui copil, acea realitate o va cunoaște și în ea va dori să trăiască.

Trăim aceste vremuri în care cumva librarul se simte obligat să construiască librăria după cerințele cititorului. Librăria nu merge după aceleași reguli ca un supermarket.

Cartea nu a fost, nu este și nu va fi niciodată o marfă. Librăria nu este o afacere! Că societatea vede lucrurile astfel, asta este treaba societății, nu a mea. Eu țin librăria pentru că o librărie intră în lanțul educațional părinte-grădiniță-școală-facultate-librărie. Iar eu ca librar trebuie să fiu cu un pas înaintea dumneavoastră, ca eu în librărie să aduc carte care să vă lărgească orizontul. Eu dacă fac ceea ce își dorește clientul, ar însemna să rămân la un nivel pentru că acel client are o anume perspectivă. Librarul este în slujba cărții și deservește omul. Omul la general, nu în particular. Într-o librărie intri dacă vrei să evoluezi. Cartea este factorul declanșator al butonului magic din fiecare dintre noi.

Fiecare zi este un miracol înfăptuit și de iubirea mea viscerală de carte, și de om, și de nevoie mea de a-mi împlini menirea.”

Ioana Sabina, fiica Mirelei Opreanu, a copilărit, la rândul ei, în librărie, iar dragostea pentru carte a făcut-o să renunțe la șansa de a-și continua studiile la Paris. Sabina a ales la 24 de ani să se întoarcă acasă, în Băile Herculane și alături de mama sa continuă să ducă mai departe povestea librăriei.

După cei 3 ani de facultate nu am mai vrut să plec din Băile Herculane. Pasul spre librărie a venit absolut normal. Încă din adolescență o ajutam pe mama. Am ales să nu părăsesc niciodată librăria datorită magicului și magiei de a comunica cu omul și de a avea o altă conexiune cu omul. Este o conexiune de alt tip atunci când există mulțumire și recunoștință ceea este foarte greu de dobândit într-un număr mare de meserii.

Magicul există dar, în perioada pandemiei mă gândeam seara și la partea financiară, și la vizibilitatea librăriei. Am hotărât să facem un site. Acum preluăm comenzi online, de curând am introdus și plata cu cardul în librărie. M-am bucurat când am primit comenzi de la oamenii care știau librăria, fizic, dar, din cauza pandemiei nu au putut veni în stațiune. Avem și clienți noi care ne-au descoperit prin intermediul siteului, lucrurile merg spre bine.

După câțiva ani buni am putut să fac și eu recomandări de carte, clienților. Dar, nici eu, nici mama nu putem da un răspuns celor care intră în librărie și ne întreabă: ce se cumpără? Nici nu dorim. Pentru că ce se cumpără acum poate nu îți este prielnic ție, ca om. Pentru că e o plăcere sau o nevoie, cartea respectivă pentru tine. Și nu trebuie să fie cartea pe care o citesc acum mii de oameni, pentru că este la modă. Trebuie să cunoști și să simți omul, puțin, înainte de a-i recomada o carte. Noi o facem întotdeauna personalizat.

Meseria asta se simte. Am văzut-o pe mama cum comunică cu clienții și ce rezultate are și am asimilat inconștient sau voit, nu-mi dau seama, cum trebuie să fiu, cum trebuie să mă comport. Văd librăria crescând.”

Pe Mirela și Sabina le găsiți în fiecare zi, în singura librărie din Băile Herculane situată pe Strada Piața 1 Mai, la nr.3. Dar, cărți puteți comanda și online de pe siteul librariasabinopreanu.com

Video – Facebook-Libraria Sabin Opreanu