Urmează să fie introdusă o nouă legislaţie care va eficientiza colectarea impozitelor şi taxelor
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației pregătește un nou pachet de reformă administrativă, menit să consolideze principiul descentralizării și să eficientizeze colectarea taxelor și impozitelor locale.

Articol editat de Mirabela Afronie, 10 iulie 2025, 10:24
Anunțul a fost făcut de ministrul Cseke Attila, în cadrul unei întâlniri cu reprezentanții structurilor asociative ale autorităților locale, la care a participat și vicepremierul Tánczos Barna.
Descentralizare reală și autonomie financiară
Potrivit ministrului Cseke, noul pachet legislativ va oferi autorităților locale mai multe instrumente pentru a colecta echitabil veniturile la bugetele proprii. Măsurile vin în contextul în care multe primării din țară nu reușesc să își acopere cheltuielile curente sau salariile angajaților din veniturile proprii.
„Este corect ca nu doar unii cetățeni să-și achite taxele. Trebuie să fim responsabili în egală măsură și să ne achităm datoriile. Doar astfel putem asigura funcționarea corectă a administrației locale”, a subliniat Cseke Attila.
Datorii fiscale, piedici administrative
Printre măsurile propuse se numără și condiționarea unor servicii sau drepturi de achitarea integrală a datoriilor fiscale:
- Vânzarea și cumpărarea autoturismelor: nu va fi posibilă dacă vânzătorul sau cumpărătorul are datorii restante la bugetul local (impozite, taxe, amenzi).
- Redobândirea permisului auto suspendat: se va putea face doar după achitarea amenzii în întregime.
- Eliberarea autorizațiilor de construire: va fi condiționată de lipsa datoriilor către bugetul local.
- Reținerea din ajutoarele sociale: autoritățile vor putea recupera datorii din sumele oferite ca sprijin social, cu excepția mamelor aflate în concediu de creștere copil și a persoanelor cu dizabilități.
Transferuri simplificate și reabilitarea clădirilor abandonate
Noul pachet va simplifica și mecanismele de transfer ale unor atribuții și imobile din proprietatea statului către administrațiile locale. Cseke a dat ca exemplu clădirile abandonate care, odată transferate comunităților locale, pot fi reabilitate și utilizate mai rapid.
„Comunitățile locale sunt interesate să întrețină și să valorifice aceste imobile. Nimeni nu va fugi cu clădirile. Avem nevoie de măsuri eficiente pentru modernizarea administrației”, a spus ministrul.
Următorii pași
Pachetul legislativ urmează să fie finalizat în perioada următoare și va fi promovat de Guvern. Prima rundă de consultări a avut loc deja cu structurile asociative ale autorităților locale, iar dialogul va continua pentru definitivarea noilor măsuri.