Tranzacţie gigant pe piaţa berii: Japonezii cumpără mărcile Ursus, Ciucaş şi Timişoreana

Comisia Europeană a autorizat tranzacţia de peste 7 miliarde de euro prin care berarul japonez Asahi preia activele SABMiller din Europa Centrală şi de Est (ECE), inclusiv Ursus Breweries, producătorul unor mărci precum Ursus, Timişoreana şi Ciucaş.

În decembrie anul trecut, japonezii de la Asahi au anunţat că vor plăti 7,3 miliarde de euro pentru cumpărarea portofoliului SABMiller din România, Cehia, Ungaria, Polonia şi Slovacia. Tranzacţia ar urma să fie finalizată în a doua jumătate a anului.

“Comisia a concluzionat că achiziţia nu va ridica probleme din perspectiva concurenţei”, se arată într-un comunicat al CE.

SABMiller a înregistrat venituri consolidate la nivelul operaţiunilor din ECE de 388 milioane dolari (368,6 milioane euro) în 2016 şi un profit net de 48 milioane dolari (45,6 milioane euro), potrivit raportului financiar al AB InBev.

În România, SABMiller este prezentă prin intermediul Ursus Brewerieş care deţine trei fabrici de bere – în Braşov, Buzău şi Timişoara şi o linie de producţie de capacitate mică în Cluj. Ursus Breweries ocupă primul loc pe piaţa românească a berii, urmată de Heineken România şi Bergenbier, companie aflată în portofoliul Molson Coors.

Pe lângă activele din ECE, japonezii de la Asahi au mai cumpărat de la SABMiller mărcile Peroni, Grolsch şi Meantime, pentru care au plătit 2,55 miliarde euro.

De același autor

Related Articles