Salariul minim pe economie va creşte, dar nu de la 1 ianuarie

bani, leiGuvernul a venit cu o propunere de majorare a salariului minim la 1.200 lei/lună începând cu 1 mai 2016, iar sindicatele au cerut, în acest context, ‘o corecţie’ la 1.275 lei, pentru a acoperi pierderile din primele patru luni, a declarat preşedintele CNS Cartel Alfa, Bogdan Hossu, la finalul întâlnirii Consiliul Naţional Tripartit, care a avut loc la Ministerul Muncii.

‘Guvernul a venit cu o propunere ca salariul minim să fie de 1.200 de lei aplicat de la 1 mai 2016. Propunere care avea ca justificare faptul că este nevoie de un studiu care să analizeze impactul pe diferite judeţe sau anumite sectoare de activitate, care să poată să absoarbă creşterea de 150 de lei a salariului minim. Din acest punct de vedere mişcarea sindicală a spus clar că nu este de acord pentru că nu există nicio justificare pentru că decizia se ia acum, adică azi, mâine, şi practic odată decizia luată studiul nu are niciun efect asupra problemei salariului minim, poate avea asupra măsurilor legislative de ajutorare a unor sectoare de activitate, asupra politicii fiscale legate de locuri de muncă, asupra instrumentelor legate de programe europene care să ajute zonele în dificultate sau sectoarele în dificultate’, a spus Bogdan Hossu.

Acesta a afirmat că nu există nicio argumentaţie logică legată de existenţa acestui studiu după ce decizia asupra salariului minim este luată. După o pauză în cadrul discuţiilor, reprezentanţii Guvernului au revenit cu aceeaşi propunere, de majorare a salariului minim de la 1 mai la 1.200 de lei.

‘Am repropus măcar o corecţie la pierderea pe care salariaţii o vor avea în sensul în care pierderea de la 1.050 de lei pe patru luni până la 1.200 de lei, cât ar fi trebuit să se dea, să fie redistribuită pe următoarele luni. Adică dacă se aplică de la 1 mai să se aplice un salariu minim de 1.275 de lei, care este diferenţa de fond de salariu de-a lungul unui an pentru salariaţii aflaţi în această situaţie. Rămâne ca Guvernul la noapte să decidă, mâine dimineaţa la 9,00 – 10,00 am înţeles că se va înainta propunerea de hotărâre de guvern către Consiliul Economic şi Social, conform prevederilor legale, la orele 13,00 este plenul şi apoi miercuri va fi şedinţa de Guvern care va stabili efectiv salariul minim şi modalitatea’, a spus Bogdan Hossu.

Acesta a anunţat că, în cazul în care nu creşte salariul minim de la 1 ianuarie, probabil din 15 ianuarie CNS Cartel Alfa va organiza mişcări sindicale. Reprezentantul CNS Cartel Alfa a mai afirmat că în cadrul discuţiilor s-a reconfirmat faptul că se doreşte un mecanism de stabilire a salariului minim pe mai multe criterii, implicit pe coşul minim şi care să aibă o coerenţă şi o predictibilitate pe viitor, acesta fiind ‘singurul pas pozitiv’.

Bogdan Hossu a mai spus că reprezentanţii Guvernului nu au fost de acord cu propunerea patronatelor de majorarea a salariului minim la 1.200 de lei, dar cu păstrarea taxelor şi impozitelor ca pentru cel de 1.050 de lei.

La rândul său, Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical, a declarat că de majorarea salariului minim pe economie va fi afectată industria de lohn care se va delocaliza în momentul în care vor creşte presiunile salariale, dar că nu aceasta ar trebui să consolideze România ca model economic. De asemenea, acesta a spus că mediul privat va fi principalul beneficiar al măsurilor de relaxare fiscală care se vor aplica de la 1 ianuarie 2016, de aproximativ 7 miliarde de lei.

Pe de altă parte, Bogdan Hossu a arătat că la discuţiile de luni de la Ministerul Muncii nu au fost prezente toate organizaţiile patronale.

‘Regret faptul că pe partea confederaţiilor de angajatori, nu s-au prezentat toate. Am constat în acelaşi timp că unii dintre ei şi-au schimbat punctele de vedere. Constat că actualul Guvern nu respectă regulile de dialog social şi face cu structuri, hai să spunem cu structuri de ONG-uri, cum este Coaliţia pentru Dezvoltarea României, dar care nu arată niciun interes legat de structura respectivă’, a subliniat Hossu.

Acesta este nemulţumit şi de faptul că actualul Guvern nu a abrogat legea privind majorarea salariilor demnitarilor.

‘Să nu uităm că, în acelaşi timp, Guvernul este de două luni la conducere şi nu a abrogat legea de care beneficiază şi ei actualmente, salariile marilor demnitari’, a mai precizat preşedintele CNS Cartel Alfa.

Potrivit datelor Inspecţiei Muncii, în prezent există aproximativ 129.950 de salariaţi activi cu un salariu de 1.200 de lei şi 1.372.171 de salariaţi activi cu salariu de 1.050 de lei.

Ministrul Finanţelor, Anca Dragu, a anunţat recent că o majorare a salariului minim pe economie trebuie corelată cu efectuarea unui studiu de impact care să analizeze efectele unei astfel de decizii în sectorul privat. Studiul ar putea fi realizat în primul trimestru al anului 2016. În context, Dragu a arătat că o creştere a salariului minim pe economie ar avea un impact extrem de redus în sectorul public în condiţiile în care salariile au fost deja majorate cu 10% până la 25%.

Guvernul a decis, recent, să îngheţe, deocamdată, salariul minim pe economie la 1.050 de lei, deşi vechiul Executiv promisese majorarea acestuia la 1.200 de lei de la 1 ianuarie 2016. AGERPRES

Cele mai citite

Related Articles