Preţul energiei electrice va fi mult mai mare în România

Preţul energiei pe Piaţa pentru Ziua Următoare, piaţa spot a bursei de energie OPCOM, a ajuns joi la valori aproape duble faţă de aceeaşi perioadă a anului trecuţ în condiţiile în care au loc un număr-record de tranzacţii.

Astfel, pentru ziua de joi, 20 iulie, preţul mediu pe PZU este 282 lei pe MWh, de aproape două ori mai mare faţă de ziua de 20 iulie 2016, când pe aceeaşi piaţă energia se tranzacţiona cu 152 de lei pe MWh.

Totodată, pe intervale orare, cel mai mare preţ pentru ziua de joi este 347 de lei pe MWh, pentru ora 21:00.

Toate acestea în contextul în care, în urmă cu două zile, OPCOM a anunţat într-un comunicat de presă un record absolut de participare pe PZU.

Piaţa spot din România este cuplată cu pieţele similare din Ungaria, Cehia şi Slovacia şi, dacă ne uităm pe rezultatele comparative din toate aceste ţări, se observă că în România preţurile sunt fie egale, fie mai mari decât în celelalte pieţe din regiune.

Operatorii din piaţă au semnalat în ultima vreme faptul că preţul energiei pe bursă continuă să crească, deşi, după perioada ianuarie-februarie, când au fost atinse cote alarmante de 680 de lei pe MWh, toată lumea se aştepta la o calmare a pieţei.

Specialiştii pun toată această situaţie pe seama unei oferte scăzute de energie din piaţă, ca urmare a perioadei secetoase şi fără vânţ care duce la un deficit de energie ieftină, hidro şi eoliană, şi la o creştere a producţiei de energie scumpă, precum cea pe cărbune.

Toate acestea coroborate cu accentuarea consumului de electricitate în România şi în regiune.

Directorul general al Electrica, Cătălin Stancu, a cerut chiar măsuri administrative, precum plafonarea tarifelor, după modelul patentat deja în cazul tarifelor RCA, arătând că această situaţie poate lovi în mai multe industrii, nu doar în cea energetică.

În replică, Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie a declaraţ pentru Agerpreş în urmă cu o săptămână, că nu ia în calcul deocamdată propunerea de plafonare a tarifelor, întrucâţ în prezenţ nu există elemente din care să reiasă că piaţa nu este funcţională.   RRA

Cele mai citite

Related Articles