Evoluţia preţului la carburanţi în România este surprinzătoare, a declarat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

El a reafimat că instituţia a declanşat o anchetă pentru a afla de ce preţul carburanţilor din ţara noastră a crescut în ultima perioada peste media din Uniunea Europeană şi mai ales de ce acest fenomen se menţine de mai bine de un an.

„Vrem să înţelegem dacă este pur şi simplu o evoluţie economică normală, sau altă variantă ar fi: sunt probleme legate de reglementare, ceva un act normativ al statului a crescut artificial costurile pe care le au operatorii şi astfel se justifică şi creşterea preţului, sau nu putem exclude a treia variantă în care companiile sunt într-un fel vinovate, deci comportamentul lor ar fi vinovaţ situaţie în care sigur, vom deschide o investigaţie care poate să ducă la amendă. Deci momentan avem numai această analiză, dar care nu duce automat la o sancţionare a companiilor. Dacă vom ajunge să constatăm o încălcare a legii, pragul maxim al amenzii este de 10% din cifra de afaceri”, a declarat Bogdan Chiriţoiu.

Preşedintele Consiliului Concurenţei a precizat că este analizată şi evoluţia preţurilor la energie.