Părinţii elevilor de la Liceul de Artă din Sibiu, nemulţumiţi că instituţia urmează să fie mutată

sibiul.roPărinţii elevilor de la Liceul de Artă din Sibiu, care ar urma să se mute din centrul oraşului într-un cartier, într-o clădire cu cinci antene GSM, au anunţat, vineri, că protestează faţă de această decizie a Consiliului Local şi ameninţă cu retragerea copiilor de la unitatea de învăţământ.
Potrivit Mediafax, comitetul de părinţi din cadrul Liceului de Artă din Sibiu a transmis, vineri, un comunicat de presă în care îşi exprimă nemulţumirea faţă de intenţia Consiliului Local şi a Inspectoratului Şcolar Judeţean de a muta unitatea de învăţământ din centrul oraşului, din clădirea actuală, care a fost retrocedată în natură Bisericii Evanghelice, într-o altă clădire – fost sediu al unui liceu de construcţii, aflată într-un cartier.  “Comitetul de părinţi din cadrul Liceului de Artă Sibiu, în calitate de reprezentant al părinţilor copiilor care învaţă la această şcoală, protestează faţă de măsurile dispuse de autorităţile locale în vederea schimbării sediului instituţiei de învăţământ. Dincolo de sediu, Liceul de Artă riscă să-şi piardă şi identitatea, existenţa acestuia fiind pusă în pericol de nişte hotărâri arbitrare ale autorităţilor locale. Deşi se afirmă că această mutare se face în interesul şi spre binele copiilor ce învaţă la Liceul de Artă, atragem atenţia public că vom fi nevoiţi să ne retragem copiii de la această unitate de învăţământ, deoarece prin schimbarea sediului se deteriorează puternic calitatea procesului de educaţie şi se va pune în primejdie sănătatea şi securitatea copiilor noştri”, se arată în document.
Părinţii îşi motivează protestul prin faptul că pe clădirea unde ar urma să se mute unitatea de învăţământ există cinci antene GSM, montate “în contradicţie clară cu recomandarea 1999/519/EC a Consiliului Europei”.
“Iată că în fosta Capitală Culturală Europeană unicul liceu de artă din judeţ este ameninţat cu desfiinţarea. Totul datorită unor interese meschine sau jocuri politice. Adevărul este că un liceu de artă are nevoie de condiţii speciale de învăţământ şi locaţie. Elevii de la Liceul de Artă fac documentare la muzeele din centrul Sibiului, la clădirile istorice, au nevoie de proximitatea Filarmonicii de Stat, a teatrului şi a locurilor care îi inspiră şi reprezintă. Marginalizaţi într-o clădire improprie, dincolo de râul Cibin, scoşi din Cetate, vor pierde inspiraţia şi dorinţa de afirmare care a adus atâtea premii la olimpiadele naţionale şi internaţionale. Vor pierde contactul cu urbea şi vor fi expuşi radiaţilor antenelor de telefonie mobilă. În loc de artă, copiii noştri vor face cancer! Iar noi nu ne dorim şi nu vom permite acest lucru”, mai scriu părinţii în comunicat.
De asemenea, părinţii susţin că CL Sibiu “nu doreşte să plătească chiria în sediul actual pentru copiii care învaţă la Liceul de Artă, deşi potrivit declaraţiilor reprezentanţilor Parohiei Bisericii Evanghelice Sibiu nu se va percepe chirie pentru această locaţie retrocedată (…)”. “În schimb, acelaşi Consiliu Local va plăti chirie către Biserica Ortodoxă Română pentru spaţiul din str. Pedagogilor nr. 7, locaţia propusă pentru noul sediu”, adaugă ei.
Contactat de corespondentul MEDIAFAX, directorul Liceului de Artă din Sibiu, Dan Călin Băban, a explicat faptul că, pe lângă existenţa antenelor de telefonie mobilă, clădirea unde ar urma să se desfăşoare activitatea unităţii de învăţământ pune mari probleme privind asigurarea securităţii şi siguranţei copiilor. “Clădirea respectivă se află în imediata apropiere a unui cămin studenţesc în curtea căruia se intră şi cu maşina. În plus, se ştie că în căminele studenţeşti nu intră doar studenţii. Noi avem nu numai copii de liceu, care s-ar putea duce direct la clasele unde au de studiat, dar şi copii de vârstă mică, a căror siguranţă trebuie asigurată. În plus, există în clădire o capelă, de altfel frumoasă, în care la sărbători şi în week-end-uri au loc slujbe. Aici, din nou, se impun măsuri sporite de securitate, care ne dau bătăi de cap. Mai sunt acele suporturi de lumânări. Lumânările stau destul de mult timp aprinse şi noi va trebui să protejăm copiii, mai ales pe cei mici”, a declarat Dan Călin Băban.
Potrivit acestuia, actuala clădire a liceului beneficiază de un sistem de supraveghere video şi de o alarmă, recent instalate, sisteme care nu vor exista în cealaltă clădire.
Dan Călin Băban a spus că nici sălile de clasă din noua clădire nu sunt potrivite nevoilor unităţii de învăţământ.
“Aici noi avem săli de 54-56 de metri pătraţi şi în fiecare avem câte un pian sau o pianină, plus unul-două dulapuri pentru instrumente. În cealaltă clădire sunt săli de 42 de metri pătraţi care sunt potrivite pentru clase cu 24 de elevi, dar noi avem, prin legislaţie, clase de 28-36 de elevi. Dacă mai introducem şi pianul într-o astfel de sală şi dulapurile, vom avea condiţii mai puţin avantajoase din punctul de vedere al spaţiului”, a explicat directorul Liceului de Artă.
El a recunoscut însă că sălile de studiu individual din actualul spaţiu sunt foarte mici şi nu au lumină naturală.
Potrivit lui Dan Călin Băban, Liceul de Artă ar trebui să se mute în noua clădire din 1 septembrie.
Referitor la chirie, directorul Dan Călin Băban a spus că pentru noul sediu există un contract de închiriere, încheiat până în 2018, şi se plăteşte suma de 17.000 de lei.
La rândul lor, reprezentanţii Primăriei Sibiu au declarat, corespondentului MEDIAFAX, că spaţiul unde se va muta liceul a fost propus de către Inspectoratul Şcolar, fiind “mult mai generos”.
“Inspectoratul Şcolar Judeţean a propus comasarea Liceului de Construcţii şi Arhitectură “Carol I” Sibiu cu Colegiul Tehnic “Independenţa”, iar în spaţiul eliberat astfel de Liceul de Construcţii să se mute Liceul de Arte. Noul spaţiu este situat pe strada Pedagogilor şi este mult mai generos, asigurând condiţii mai bune pentru desfăşurarea cursurilor. Primăria consideră că aceasta este o soluţie bună şi o va pune în practică”, au precizat reprezentanţii Primăriei Sibiu.
Purtătorul de cuvânt al Primăriei Sibiu, Mirela Gligore, a explicat, corespondentului MEDIAFAX, că retrocedarea clădirii în care funcţionează Liceul de Artă este o chestiune “de dată relativ recentă, octombrie – noiembrie 2013” şi până acum nu s-a plătit chirie pentru spaţiul respectiv, însă, de la 1 ianuarie 2014, ar fi trebuit să se plătească chirie.
În plus, Consiliul Local plăteşte deja chirie pentru clădirea în care urmează să se mute unitatea de învăţământ.
“Noi plătim chirie şi pentru sediul în care funcţionează Liceul Independenţa şi pentru cel în care funcţionează Liceul Carol I. Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar ne-au oferit această soluţie pentru că la cele două unităţi de învăţământ s-a redus numărul elevilor şi câte o jumătate de cădire stă goală”, a declarat Mirela Gligore.
Potrivit datelor oferite de reprezentanţii liceului, în unitate învaţă 480 de elevi, 120 dintre aceştia fiind în clasele zero – patru.

Sursa: Mediafax

1 COMENTARIU

Comentariile sunt închise.

Cele mai citite

Related Articles