Organizaţia Mondială a Sănătăţii solicită României să ia măsuri urgente pentru stoparea cazurilor de rujeolă

Organizatia Mondiala a Sanatatii, prin dr. Zsuzsanna Jakab, directorul OMS pentru Europa, solicită Italiei şi României să ia masuri de urgenţă pentru a stopa creşterea numărului de îmbolnăviri de rujeolă.

În perioada august — ianuarie au fost diagnosticate 1.532 de cazuri de rujeolă în România, comparativ cu doar 463 în cele şase luni anterioare, conform OMS. În Italia numărul cazurilor s-a triplat în lunile decembrie şi ianuarie.

Le solicit tuturor ţărilor în care sunt prezente endemii să ia urgent măsuri pentru oprirea transmiterii rujeolei pe teritoriul lor şi tuturor ţărilor care au reuşit deja acest lucru să rămână în gardă şi să menţină un nivel ridicat al imunizării. Împreună trebuie să ne asigurăm că progresul făcut cu greu în direcţia eliminării regionale (a rujeolei) nu este pierdut”, a declarat dr. Zsuzsanna Jakab, conform unui articol publicat de euronews.com.

“Daca ne gândim la progresul constant către eliminare (a acestei boli) înregistrat în ultimii doi ani, creşterea numărului de îmbolnăviri de rujeolă în Europa este cu atât mai îngrijorătoare”, a mai susţinut ea adaugând că gradul excepţional de mobilitate din prezent face ca nicio persoană şi nicio ţară să nu se poată consideră ferite de virusul rujeolei.

Noi “focare vor apărea în continuare în Europa şi în alte părţi ale lumii, până când fiecare ţară va ajunge la nivelul de imunizare necesar pentru protejarea întregii populaţii”, a mai precizat OMS.

Atât Italia cât şi România au rate de imunizare mai mici de 95%, nivel pe care OMS îl consideră necesar pentru a preveni apariţia unor noi focare epidemice. În România, numărul total de îmbolnăviri confirmate până la data de 31 martie este de 4.025 şi 18 decese inregistrate.

Sursă foto: formaremedicala.ro

De același autor

Related Articles