crin si ponta

Marţi, 14 ianuarie 2014

Tensiunile din USL Ilfov vor fi discutate astăzi într-o şedinţă la care va participa şi senatoarea Gabriela Firea, care a anunţat la sfârşitul săptămânii trecute că demisionează din PSD. Premierul Victor Ponta a spus că la nivel local sunt probleme între PSD şi PNL, care trebuie analizate şi rezolvate. Ponta a subliniat de asemenea că orice alianţă cu PDL este interzisă, potrivit protocolului USL.

Ieri USL a decis organizarea referendumului pentru modificarea Constituţiei simultan cu alegerile europarlamentare, la sfârşitul lunii mai. Decizia este criticată de opoziţie, care susţine că este desconsiderat votul popular.

Luni, 13 ianuarie 2014

PDL acuză alianţa la putere că desconsideră astfel cele două acţiuni de consultare publică, iar UDMR aminteşte de o recomandare comunitară ca statele membre să nu organizeze alegerile pentru Parlamentul European în acelaşi timp cu alte voturi.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, susţine că organizarea unui referendum pentru modificarea Constituţiei odată cu scrutinul pentru europarlamentare va avea un efect negativ, deoarece temele importante legate de Uniunea Europeană vor fi ignorate. Kelemen Hunor a mai spus că UDMR este de acord cu reducerea numărului de parlamentari propusă de conducerea USL, dar cu menţinerea suplimentării cu 18 mandate în Camera Deputaţilor pentru reprezentanţii minorităţilor.

Prim-vicepreşedintele Cătălin Predoiu susţine că la referendumul din 2007, românii au votat pentru 300 de parlamentari, în timp ce USL propune acum un total de 400, din care 300 deputaţi şi 100 senatori, ceea ce favorizează PSD-ul. Cătălin Predoiu a mai spus că PDL nu este de acord nici cu comasarea alegerilor europarlamentare cu referendumul pentru Constituţiei, deoarece proiectul USL de modificare a acesteia nu a primit girul Comisiei de la Veneţia.

Împotriva comasării alegerilor europarlamentare cu referendumul s-a pronunţat şi preşedintele Partidului Mişcarea Populară, deputatul Eugen Tomac, care consideră că ar fi un proces netransparent, care va dăuna imaginii României.