Misiunea FMI revine în România

fmi

Vizita echipelor FMI, a Comisiei Europene şi Băncii Moniale începe de luni, va dura până pe 16 iunie şi presupune, ca de obicei, întâlniri cu autorităţile, reprezentanţii partidelor politice, ai sindicatelor, ai asociaţiilor profesionale şi ai băncilor.

Guvernul face ultimele pregătiri pentru a treia evaluare a acordului stand-by de tip preventiv, semnat de FMI cu România. Una dintre măsurile foarte aşteptate, posibila reducere a contribuţiei la asigurări de sănătate, depinde de modul cum se prezintă la aceste evaluări indicatorii bugetului; cu alte cuvinte, dacă statul a economisit sau colectat suficienţi bani pentru a-şi permite reducerea CAS cu 5 puncte procentuale.

Cifrele, deocamdată, par să nu fie favorabile unui asemenea demers – spun analiştii, citaţi de redactorul RRA, Iulian Olescu.

Principalul obiectiv al ministrului român al finanţelor, Ioana Petrescu, este reducerea contribuţiilor de asigurări sociale cu 5 puncte procentuale de la jumătatea acestui an, conform propriilor sale declaraţii. După ce vor fi disponibile şi datele aferente lunii mai, se va şti mai bine dacă va fi nevoie şi de alte măsuri, cum ar fi noi reduceri de cheltuieli în sectorul bugetar – a mai spus Ioana Petrescu.

Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, declara pe 19 mai, la RRA, că actualul acord este cu siguranţă ultimul.

” A fost un acord de 20 de miliarde în 2009, s-au şi luat banii; alt acord de 5 miliarde în 2011, nu s-au luat banii, ci a fost preventiv; alt acord în 2013 de 4 miliarde, FMI şi Comisia Europeană, iarăşi, nu se iau banii, dar e un acord preventiv, de stabilitate, asigură o ancoră. Criza s-a terminat, la acest moment nu mai trebuie acord. Acesta este cu siguranţă ultimul acord cu FMI şi Comisia Europeană”, a declarat ministrul delegat pentru buget.

Întrebat de realizatoarea Alexandra Andon, dacă în 2015 România va semna un nou acord cu FMI şi Comisia Europeană, Liviu Voinea a răspuns:  Nu vom mai avea. Acesta este cu siguranţă ultimul acord cu FMI şi Comisia Europeană, dar este bine să dai şi să îţi asumi acest lucru încă de pe acum, acest semnal, semnalul de consistenţă, de continuare a politicilor de consolidare fiscală, de prudenţă. Deci acesta este un motiv pentru care România a făcut acest anunţ.

Este al zecelea acord încheiat de ţara noastră cu FMI în ultimii 23 de ani.

De același autor

Related Articles