Ministerul Sănătăţii lansează un program pentru îmbunătăţirea calităţii hranei în spitale

Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, a anuntat Lansarea programului “Hrană bună şi sigură pentru pacienţi”, care prevede reabilitarea blocurilor alimentare la spitale acolo unde exista si dotarea acestora.

Programul pe care îl lansăm în acest moment pentru aceste 252 de unităţi sanitare publice care au fost incluse în analiză se referă la reabilitarea blocurilor alimentare acolo unde ele exista şi au bucătării. Un buget mediu de 2,5 milioane de euro pentru o unitate este suma la care am ajuns, ceea ce ar însemna un buget estimativ de circa 450 milioane euro, dar sunt situaţii în care deja lucrurile s-au făcut, cum este aici la Spitalul Universitar. (…) Am trecut sa identificăm sursele de finanţare şi avem discuţii avansate cu cei de la Banca Mondială ca să putem face un program de investiţii pentru îmbunătăţirea calităţii hranei în spitalele româneşti, siguranţei hranei, pentru ca acesta este alt aspect. Va fi un apel de proiecte pe care speram să îl lansăm la începutul anului viitor”, a declarat ministrul Sanatatii, potrivit Agerpres.

Potrivit demnitarului, a fost facută o evaluare începând de anul trecut în 252 de spitale publice care a arătat că doua treimi dintre acestea aveau servicii de catering şi doar o treime bucatării proprii.

“De cele mai multe ori reclamaţiile sunt legate de catering pentru că mâncarea ori e rece, ori este destul de puţin atrăgătoare poate şi din punct de vedere al conţinutului… Doar o treime dintre spitale aveau bucatării proprii”, a mai precizat Rafila.

El a amintit ca alocaţia de hrană a crescut de la 11 la 22 de lei pentru un pacient obişnuit, iar pentru cei cu anumite patologii ajunge la 33 de lei pe zi.

Sursa: formaremedicala.ro

De același autor

Related Articles