În acest sfârşit de săptămână trecem la ora oficială… de iarnă

Ora-de-iarna

România va trece, în noaptea de 25 spre 26 octombrie, la ora oficială de iarnă, ora 4.00 urmând să devină ora 3.00. Ziua de 26 octombrie va fi cea mai lungă din an, având 25 de ore.

Specialiștii spun că efectul schimbării de oră în ultimul sfârşit de săptămână al lunii octombrie nu durează și avertizează că bucuria unui somn prelungit dispare în câteva zile.

Ora oficială de vară este aplicată între ultima duminică din luna martie şi ultima duminică din octombrie. Pentru trecerea la ora oficială de iarnă, ceasurile vor fi date înapoi cu o oră, astfel că duminică 26 octombrie, care va avea 25 de ore, va fi cea mai lungă zi a anului.

Conform Convenţiei fusurilor orare, ceasornicele arată pentru fiecare punct de pe Pământ acelaşi minut şi aceeaşi secundă, iar diferenţele dintre ore sunt date de faptul că, la fiecare 15 grade longitudine apare o oră în plus.

Numerotarea acestor fusuri începe de la meridianul de origine, care trece prin localitatea Greenwich (Marea Britanie), în sens pozitiv către est. Astfel, pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului 0, a Europei Centrale – ora fusului 1 şi a Europei Orientale – ora fusului 2.

România se afla în fusul orar 2 (GMT + 2), iar perioada dintre lunile octombrie şi martie (cea a lunilor de iarnă) este denumită “timpul legal român”.

Convenţia a fost semnată de România în 1979, iar în 1997, prin ordonanţă guvernamentală, orarul de vară a fost din nou corelat cu cel practicat în ţările Uniunii Europene. În 1996, ţinând cont de avantajele decalării orarului cu o oră vara, pentru a profita la maximum de orele de lumină, acest orar a fost prelungit în Europa cu încă o lună.

Efectul schimbării de oră în ultimul sfârşit de săptămână al lunii octombrie nu durează, spun specialiştii, care avertizează că bucuria unui somn prelungit dispare în câteva zile.

Bucuraţi-vă de o oră în plus de somn cât puteţi”, spun specialiştii de la Glasgow University, Marea Britanie, care avertizează că efectul schimbării de oră dispare în câteva zile, scrie dailymail.co.uk.

Sursa foto: fluxmd.ro

Sursa: alba24.ro

(Hardy Cvoica)

Articolul precedentTerenuri arabile inundate
Articolul următorNu se scumpeşte căldura

De același autor

Related Articles