Harghita: Continuă lucrările de impermeabilizare a zonei afectate de infiltrațiile din Salina Praid
Lucrările pentru impermeabilizarea zonei afectate de infiltrațiile produse la Salina Praid vor continua în cursul zilei de sâmbătă, în intervenție fiind implicate peste 130 de persoane.

Articol editat de Valentina Adam, 10 mai 2025, 07:30
Potrivit unui comunicat transmis de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Harghita, în cursul zilei de vineri la sediul Salinei Praid a avut loc o ședință de analiză a lucrărilor ce vor fi efectuate în continuare pentru punerea în siguranță a perimetrului minier, la care au participat toți factorii implicați.
În urma evaluării situației din teren s-a constatat că o parte din soluția propusă inițial nu s-a putut realiza, dar au fost montate pompe de mare capacitate.
‘În urma precipitațiilor din data de 8 mai 2025, nivelul apei a crescut semnificativ în sectorul cu probleme, iar o parte din soluția propusă inițial, respectiv partea referitoare la impermeabilizarea albiei de pe brațul care alimentează canalul de by-pass nu s-a putut realiza, însă au fost montate pompe de mare capacitate’, se arată în comunicatul citat.
Pentru reducerea presiunii apei pe sectorul afectat se lucrează cu trei motopompe de mare capacitate de la Administrația Națională Apele Române, respectiv ABA Mureș, ABA Crișuri și ABA Olt, opt motopompe de mare capacitate asigurate de inspectoratele pentru situații de urgență din Harghita, Mureș, Neamț, Covasna și Brașov, patru excavatoare, un buldozer, patru încărcătoare frontale, un miniexcavator, un tractor și zece autobasculante de 25 tone.
În intervenție sunt implicați 45 de angajați ai Salinei Praid, 47 angajați de la Administrația Bazinală de Apă Mureș/ Sistemul de Gospodărire a Apelor Mureș și peste 40 de pompieri militari din cadrul ISU ‘Oltul’ Harghita.
‘În cursul zilei de sâmbătă, 10 mai 2025, vor continua lucrările începute pentru impermeabilizarea zonei afectate în scopul stopării infiltrațiilor. Până la atingerea acestui obiectiv nu se evacuează apa din subteran. Modul de evacuare se va stabili în funcție de cele mai optime soluții propuse de către specialiștii în domeniu’, se menționează în comunicatul de presă.
S-a încercat, ca o soluție complementară, adică deschiderea unui traseu prin pădure, însă în timpul sondării terenului s-a constatat că morfologia sării nu permite această lucrare.
Cei prezenți la ședință, respectiv prefectul județului Harghita, Petres Sandor, directorul tehnic al Administrației Bazinale de Apă Mureș, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Mureș, reprezentantul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ‘Oltul’ al județului Harghita și conducerea tehnică a Salinei Praid, consideră că resursele umane și materiale aflate la fața locului sunt suficiente pentru stadiul actual al intervenției.
‘Instituțiile implicate vor continua să depună toate eforturile pentru realizarea intervenției, urmând să asigure, la nevoie, suplimentarea forțelor și mijloacelor necesare. Totodată, se consideră că este necesară demararea urgentă a lucrării de investiții, singura care poate asigura stabilitatea zonei și a obiectivului pe termen lung’ se mai arată în comunicatul de presă. AGERPRES / (AS – redactor: Gina Ștefan, editor: Marius Frățilă, editor online: Andreea Preda)
Sursa fotografiilor: ISU Harghita/Facebook