[FOTO] 4 februarie: Ziua mondială de luptă împotriva cancerului

55

Ziua mondială de luptă împotriva cancerului se marchează la 4 februarie, militându-se, cu acest prilej, pentru accesul egal al tuturor pacienților la cele mai noi terapii împotriva bolii, inițiativa având drept scop sporirea gradului de informare a opiniei publice în legătură cu problematica oncologică.

Pentru anul 2017, sloganul campaniei de luptă împotriva cancerului este:

 „Noi putem. Eu pot. (We Can. I Can)”.

Ziua mondială de luptă împotriva cancerului este parte a campaniei mondiale în lupta cu cancerul, potrivit Cartei de la Paris adoptate la summit-ul mondial împotriva cancerului pentru noul mileniu, desfășurat la 4 februarie 2000. Acest document consemnează necesitatea unei alianțe puternice între cercetători, profesioniști din domeniul sănătății, pacienți, guverne, parteneri din industrie și mass-media în lupta împotriva cancerului.

În prezent, 8,2 milioane de persoane mor din cauza cancerului în fiecare an, în lume, dintre care 4 milioane mor prematur (la vârste între 39 și 60 de ani)

Din 2015, Ziua mondială de luptă împotriva cancerului este marcată și în România.

La 10 noiembrie 2015, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind promulgarea Legii referitoare la declararea zilei de 4 februarie drept “Ziua luptei împotriva cancerului“, iar Legea 274/2015 privind instituirea acestei zile a fost publicată în Monitorul Oficial la 13 noiembrie 2015.

Radio România Reșița a scris o scrisoare de dragoste lumii, iar această scrisoare s-a trimis către Dumnezeu cu semnăturile voastre, peste 210.000  care înseamnă, fiecare în parte, o mângâiere, o lacrimă de bucurie pentru cei bolnavi de cancer.

Împreună cu profesorul dr. Pavel Chirilă și Crucea Roșie,  echipa Radio Reşiţa mulţumeşte  tuturor celor care au semnat la Căsuța de sticlă din Centrul Civic alături de DJ-ii  Laura, Valentina și Ovidiu, cea mai frumoasă scrisoare de dragoste lumii în zilele și nopțile din perioada 19-24 decembrie,  pentru că cine salvează o viață, salvează o lume! Se poate ca întreaga umanitate să consemneze această perioadă ca pe  una dedicată iubirii de oameni, de aproapele nostru, o lecţie predată unei lumi ignorante, dar care se poate salva şi care  a învăţat alfabetul omeniei pus pe portativul „Muzicii pentru viaţă”, la noi acasă în capitala Banatului de Munte, Reşiţa!

Anca Bica Bălălău