Fiscul a luat la puricat averile a peste 300 de oameni de afaceri, politicieni, sportivi şi vedete

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a transmis către 300 de persoane notificări prin care le anunţă că veniturile obţinute în perioada 2011-2013 le sunt verificate de către inspectori, pentru a lămuri anumite neconcordanţe cu sumele declarate statului spre impozitare, scrie Profit.ro. Pe lista celor vizaţi se înscriu politicieni, sportivi, cântăreţi de muzică populară, vedete din show-business şi redutabili oameni de afaceri.

Acţiunea de verificare a persoanelor fizice cu grad ridicat de risc fiscal a fost demarată anul trecut, în mandatul preşedintelui Gelu Diaconu, atunci când Fiscul anunţa că verifică 313 persoane cu venituri mari. Profit.ro a decis să nu divulge numele persoanelor aflate în listă întrucât nu a dorit să inducă suspiciuni cu privire la persoanele verificate şi să le afecteze astfel afacerile, având în vedere stadiul în care se află verificările ANAF. Sursa citată invocă situaţia unuia dintre cei aflaţi în listă, „un pugilist care a adus faimă României“, pe care Fiscul l-a solicitat să explice de unde provine o anumită diferenţă între venitul obţinut şi cel declarat, verificările neconducând la vreo decizie de impunere a unor sume de plată, astfel că sportivul nu se va face vinovat de nimic. Pe lista celor care au fost notificaţi de ANAF se află, potrivit Profit.ro, „unul dintre cei mai importanţi boxeri ai României, două vedete, dintre care una cu un onorariu extrem de ridicat, prezente în numeroase show-uri TV, doi interpreţi de muzică populară din judeţul Mehedinţi, respectiv din judeţul Cluj, soţia unui cântăreţ de manele din Ilfov, pe numele căreia respectiva persoană şi-a trecut mare parte din avere, precum şi impresarul unora dintre cele mai cunoscute vedete“.

Toţi deţin mai multe imobile, terenuri, maşini de lux şi depozite bancare în euro şi lei. În ceea ce priveşte oamenii de afaceri, Profit.ro indică „deţinătorul unui mare centru comercial din Cluj-Napoca, trei oameni de afaceri din sud-estul ţării implicaţi în producţia alcoolului, trei hotelieri din Călăraşi, Braşov şi Târgu Mureş, ca şi proprietarii unor reţele importante de clinici medicale şi farmacii“. „Au mai fost incluşi pe listă fondatorul unui lanţ vechi şi foarte cunoscut de restaurante, dar şi un trader privat de top din energie, precum şi un om de afaceri din industria aurului“, mai scrie sursa citată, care menţionează şi că „într-un judeţ din nordul ţării, Fiscul verifică veniturile unui mare dezvoltator imobiliar, cu o avere de zeci de milioane de euro“. De asemenea, inspectorii Fiscului îi verifică şi pe copiii unor oameni de afaceri de succes din domeniul industriei de alcool, pieţei alimentare, medicale sau ai unor foşti demnitari, unii dintre aceşti oameni de afaceri fiind condamnaţi pentru fapte de corupţie.

Un întreprinzător care şi-a asumat finanţarea unei echipe de fotbal din liga a 3-a este la rândul său verificat de Fisc. Notificări au mai primit, tot strict ca persoană fizică, şi „oameni de afaceri care au investit în parcuri solare sau marmură şi granit în Braşov, în materiale de construcţie din lemn în Harghita, în produse lactate în Argeş, în electricitate în Baia Mare, în energie eoliană în Constanţa, în operaţiuni piscicole în Tulcea, în produse din carne în Bacău, în operaţiuni de construcţii în Suceava“. Lista include, potrivit Profit.ro, şi nume de politicieni. Sunt verificaţi „un fost prim-vicepreşedinte al unei organizaţii locale PDL, un fost consilier local şi vicepreşedinte de organizaţie locală a PNL, un consilier local din Constanţa şi un altul din Urziceni, un consul onorific al României în Africa, dar şi rudele unui fost şef de agenţie guvernamentală, agenţie care a declanşat mari scandaluri pe scena politică“. În luna august a anului trecut, „Adevărul“ anunţa, citând surse din ANAF, că Andreea Marin şi Ştefan Bănică Jr. se numără printre cei 7.879 de contribuabili pentru care Fiscul a propus verificarea fiscală amănunţită, în cadrul „Programului de asigurare a conformării fiscale a persoanelor fizice cu risc fiscal“. Acest program presupune verificarea la sânge a românilor care afişează averi semnificative, dar care nu sunt justificate de veniturile declarate. Tot atunci, Andreea Marin scria pe Facbebook că nu este nimic anormal să primească un control la un moment dat, că această procedură ar trebui privită ca normalitate şi că „nu ai de ce să te temi dacă eşti un om corect, iar din veniturile de pe urma muncii tale îţi plăteşti datoriile către stat“.

De asemenea, pe lista celor 313 persoane vizate de controalele ANAF se mai înscriu: artistul Marcel Pavel, cântăreţul de manele Nicolae Guţă şi managerul Dan Bursuc. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a demarat în luna august a anului tecut „Programul de asigurare a conformării fiscale a persoanelor fizice cu risc fiscal“ (PFRF), ceea ce presupune verificarea la sânge a românilor care afişează averi semnificative, dar care nu sunt justificate de veniturile declarate. În cadrul programului sunt vizate persoanele fizice cu avere afişată semnificativă – imobile, autoturisme de lux, alte bunuri de mare valoare, creanţe din creditări acordate companiilor şi/sau persoanelor fizice, depuneri semnificative în conturi bancare din România sau din străinătate, cheltuieli personale ridicate – nejustificată de veniturile declarate, se arată într-un comunicat al ANAF. Programul are în vedere verificarea veniturilor şi a declarării acestora începând cu anul 2011, întrucât doar pentru acestea se poate aplica atât regula de impozitare a veniturilor a căror sursă nu a fost identificată, cât şi procedura de verificare, conform normelor stabilite de legiuitor.

Sursa: Adevarul

 

De același autor

Related Articles