CNAS: De anul viitor, cei ce nu merg la medic pentru consultații preventive ar putea fi sancționați

Începând din 2023, persoanele care nu merg la medicul de familie pentru serviciile medicale de prevenție stabilite de contractul-cadru privind acordarea asistenței medicale, a medicamentelor și a dispozitivelor medicale ar putea fi sancționați, potrivit unor declarații de joi ale președintei Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

“De la 1 aprilie, programul-cadru şi normele de aplicare vor fi modificate. (…) Începând cu noul contract-cadru, din anul 2023, vrem să implementăm, în special, pachetele de prevenţie, care vor deveni obligatorii şi ne gândim inclusiv la elemente sancţionatorii (…) pentru cei care nu vin să îşi efectueze serviciile de prevenţie, a declarat, mai exact, Adela Cojan, președinta CNAS, citată de agerpres.ro.

Măsura sancționării celor ce nu merg la medic pentru a beneficia de servicii de prevenție ar avea ca scop, potrivit Adelei Cojan, responsabilizarea populaţiei în legătură cu propria sănătate și reducerea sumelor cheltuite de stat cu tratarea unor boli ce, prin prevenție și monitorizare, ar putea fi tratate mai rapid, într-o fază incipientă, uneori chiar și fără spitalizare.

“Se practică în multe ţări, asociaţiile de pacienţi ne cer acest lucru, să începem să-i sancţionăm pe cei care nu se prezintă la serviciile de prevenţie. Va intra în atenţia noastră odată cu noul contract-cadru din 2023, a mai adăugat reprezentanta CNAS.

Serviciile de prevenție a bolilor au apărut odată cu contractul-cadru pentru serviciile medicale aferente perioadei 2021-2022 și conțin:

  • consultații preventive pentru copii și tineri (0-18 ani);
  • consultații în vederea monitorizării evoluției sarcinii și lăuziei;
  • consultații preventive de evaluare a riscului individual la adultul asimptomatic (fără semne de boală);
  • supraveghere și depistare de boli cu potențial endemo-epidemic;
  • consultații pentru acordarea serviciilor de planificare familială.

Noul cadru legal stabilește și asigurarea, în premieră, a unor consultații preventive decontate, în fiecare an, de stat pentru asigurații de peste 40 de ani. În cazul adulților de până la 39 de ani, consultațiile preventive se pot acorda o dată la trei ani.

În cazul celor de peste 40 de ani, pachetul de prevenție cuprinde cel mult trei consultații: o consultație de evaluare inițială, o consultație pentru intervenție individuală privind riscurile modificabile și o consultație pentru monitorizare/ control, ce pot fi acordate într-un interval de maximum șase luni consecutive.

Pentru a se aplica, măsura prezentată trebuie cuprinsă în proiectul de act normativ ce va stabili contractul-cadru pentru serviciile medicale ce se vor acorda în următoarea perioadă, care va trebui adoptat de autoritățile competente și publicat în Monitorul oficial.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

De același autor

Related Articles