Cabinetul Orban 2, audieri în comisiile de specialitate

Cabinetul Orban 2, în aceeaşi structură şi componenţă ca şi Guvernul demis prin moţiune de cenzură, va fi audiat începând de luni, timp de trei zile în comisiile de specialitate ale Legislativului.

Votul pentru învestirea Executivului este programat lunea viitoare, pe 24 februarie. Social-democraţii au anunţat că nu vor vota candidaţii propuşi pentru noul guvern. De cealaltă parte, prim-ministrul Ludovic Orban speră să fie respinse două guverne consecutive, pentru ca şeful statului să poată decide convocarea alegerilor anticipate.

Luni sunt aşteptaţi să răspundă întrebărilor senatorilor şi deputaţilor ministrul de finanţe, Florin Cîţu, ministrul apărării naţionale, Nicolae Ciucă, ministrul de interne, Marcel Vela, şi cel al mediului, Costel Alexe.

Premierul desemnat, Ludovic Orban, şi-ar fi dorit un calendar accelerat pentru audieri, dar nu a reuşit să obţină acest lucru şi i-a acuzat pe social-democraţi că întârzie procesul de audieri şi votul de învestitură.

Ludovic Orban: “E un calendar prin care evident se respectă regulamentul, adică termenul maxim de 15 zile, dar este un calendar lent care, sigur, arată o tendinţă de tergiversare din partea Parlamentului, a birourilor permanente reunite dominate de PSD.

Miniştrii vor fi pregătiţi, se vor prezenta la audieri, de asemenea ne vom prezenta pe data de 24 cu obiectivul declarat de a provoca alegerile anticipate, de a da puterea cetăţenilor să aleagă un nou parlament.”

Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a reafirmat că social-democraţii nu vor vota guvernul Orban 2.

Mai mult, PSD ia în calcul boicotarea şedinţei de plen din 24 februarie, când se va da votul de învestitură.

De asemenea, Alfred Simonis a criticat acţiunile PNL, menite să ducă la declanşarea alegerilor anticipate.

Alfred Simonis: “Prioritar pentru România nu sunt alegerile anticipate, prin urmare eu cred că nu trebuie grăbite toate procedurile prin care se pot organiza anticipatele, pentru că, deşi suntem pregătiţi pentru orice tip de alegeri, cred că pentru stabilitatea României ar trebui să nu facem acum anticipate, având în vedere că în toamna acestui an vom avea alegeri la termen.”

Planul PNL este respingerea a două guverne, astfel încât să se poată ajunge la dizolvarea Parlamentului şi declanşarea alegerilor anticipate.

Acestea ar putea avea loc, după cum spunea Ludovic Orban, în intervalul 15-31 iunie, în aceeaşi perioadă cu alegerile locale.”

Cele mai citite

Related Articles