Bugetarii cu salarii mici ar putea beneficia de majorări salariale de până la 20%

Bugetarii cu salarii mici ar putea beneficia din luna august, cu plata de la 1 septembrie, de majorări salariale de până la 20 la sută, potrivit unui proiect de ordonanţă discutat în şedinţa de ieri, de Guvern. Documentul urmează să fie adoptat săptămâna viitoare, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu. El a mai spus că atât îşi poate permite Guvernul în acest an.

Dan Suciu: Prin ordonanţa aceasta vor apărea modificări în jumătatea inferioară a grilei de salarizare, în clasele de salarizare, pentru că la nivelul salariilor mai mici apar aceste disfuncţionalităţi. Majorările sunt până la 20%, de exemplu, la asistenţi sociali; sigur, în alte categorii sunt mult mai reduse, sunt mai degrabă modice, intrăm pe 1%. Dar avem aceste majorări pe toate clasele salariale. Pe medie, vorbim de o creştere salarială de undeva la 5%. Să nu uităm însă că ea vine după o creştere salarială pe tot sectorul public de 10% şi să nu uităm că de la 1 mai vorbim de un nou salariu minim pe economie.

În schimb, preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale “Cartel Alfa”, Bogdan Hossu, a atras atenţia că măsura duce la creşterea numărului de clase de salarizare, care se suprapun, ceea ce va crea noi probleme.

Bogdan Hossu: De la 1 mai, va creşte salariul minim pe economie la 1250, deci de la 26 de clase suprapuse astăzi vor ajunge probabil pe la 30 de clase suprapuse, ceea ce va crea, evident, disfuncţionalităti în sistem şi oricum, conform legislaţiei în vigoare, Guvernul, prdonatorii de credite în principal, vor trebui pentru salariaţii din sectorul bugetar, aflaţi sub noul salariu minim, să facă creşterile respective.

Sursa: RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI

De același autor

Related Articles