BEC a motivat respingerea candidaturii lui Georgescu prin aspectele deja tranșate de CCR
BEC a motivat respingerea candidaturii lui Georgescu prin aspectele deja tranșate de CCR. Decizia poate fi contestată la CCR în termen de 24 de ore.

Articol editat de Oana Nicolae, 10 martie 2025, 09:39
Biroul Electoral Central precizează că a ținut cont de aspectele fundamentale „deja tranșate” de Curtea Constituțională. Acestea au stat la baza deciziei de respingere a înregistrării candidaturii lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale.
„Biroul Electoral Central nu poate da prevalență analizei aspectelor formale ale prezentei candidaturi, în detrimentul celor fundamentale tranșate deja de curte. De altfel, dacă Biroul Electoral Central nu ar analiza întreg contextul candidaturii, există riscul ca, în lipsa unei învestiri ulterioare a Curții Constituționale cu această verificare, o candidatură afectată de fundamentale carențe să fie înregistrată și să parcurgă întregul proces electoral, pentru ca, în final, Curtea Constituțională să fie pusă în situația infirmării rezultatelor sufragiului pentru lipsa manifestă, preexistentă depunerii candidaturii, a unei condiții de înregistrare a acesteia”, se afirmă în decizia BEC publicată duminică seară, 9 martie 2025.
Candidatura lui Călin Georgescu nu întrunește condițiile de legalitate
Georgescu, „prin nerespectarea regulilor procedurii electorale, a încălcat însăși obligația (…) de a apăra democrația”, care se întemeiază pe alegeri „corecte, integre și imparțiale”.
BEC consideră relevant faptul că hotărârea CCR din 6 decembrie 2024, prin care a fost anulat procesul electoral pentru alegerea președintelui României, dispunându-se reluarea în integralitate, statuează cu privire la „modul în care candidatul (…) a înțeles să se raporteze la condițiile care rezultă din formula sacrosantă a jurământului depus de persoana aleasă în funcția de președinte al României„.
„De altfel, anulând procesul electoral în curs și dispunând reluarea în integralitate a acestuia (inclusiv cu privire la depunerea de candidaturi) ca urmare a conduitei candidatului de nerespectare a reglementărilor procedurii electorale (…), Curtea Constituțională a tranșat implicit și general obligatoriu și cu privire la neîndeplinirea condițiilor prevăzute de lege pentru înregistrarea candidaturi depuse de către candidatul Călin Georgescu, fiind inadmisibil ca, la reluarea procesului electoral, să se considere că aceeași persoană îndeplinește condițiile pentru a accede la funcția de președinte al României”, se mai arată în decizie.
BEC concluzionează că, în condițiile în care instanța de contencios constituțional a decis cu privire la aceste aspecte, îndeplinirea celorlalte condiții de înregistrare a candidaturii devine irelevantă.
Decizia poate fi contestată la CCR în termen de 24 de ore.
Potrivit unui comunicat al BEC, s-a respins și înregistrarea candidaturilor altor doi independenți, Maria Marcu și Ion Popa.
În schimb, înregistrarea candidaturii lui Nicușor Dan a fost acceptată.
Sursă: Agerpres
Urmărește-ne și pe Google News