Ziua Internațională a Asistenților Medicali constituie un prilej de a readuce în atenția publică contribuția esenţială a profesioniştilor la ameliorarea suferinței, eradicarea și prevenirea îmbolnăvirilor, la menținerea sănătății și furnizarea unei asistențe medicale de calitate, în beneficiul celui aflat în îngrijire.

Asistenţii medicali joacă un rol-cheie în toate instituţiile medicale, fiind responsabili pentru bunăstarea, siguranţa şi recuperarea pacienţilor. Asistenţii medicali îşi însuşesc o cantitate mare de cunoştinţe şi dispun de abilităţi diverse, pentru care sunt necesari mulţi ani de perfecţionare şi dezvoltare, lucrând în acest timp în medii dificile, în care stresul extrem reprezintă doar o parte a condiţiilor locurilor de muncă.

Asistenții sunt, de multe ori, singurii profesioniștii din domeniul sănătății care asigură asistență medicală pentru populația aflată în zone dezavantajate. Asistenții medicali pot contribui semnificativ la îmbunătățirea stării de sănătate a oamenilor din întreaga lume prin atenția acordată îngrijirii persoanei suferinde și prevenirii îmbolnăvirii cronice a acesteia. Ei reprezintă peste o treime din forța de muncă aflată în sistemul de sănătate și lucrează adesea în condiții dificile.

În România, există Facultăți de Asistență Medicală în cadrul Universităților de Medicină, iar activitatea profesională și științifică a asistenților medicali este supervizată de Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România, organism similar cu cel al Colegiului Medicilor.

Tema aleasă de Consiliul Internațional al Asistenților Medicali pentru celebrarea evenimentului în acest an este “Asistenţii medicali | O VOCE care se face auzită: Sănătatea este un drept fundamental”. Se subliniază astfel potenţialul profesiei în asumarea rolului de lider în sistemul de sănătate, ca promotor în susținerea unei abordări centrate pe persoană a îngrijirilor medicale și influențarea politicilor de sănătate.

Sursă foto: Sanitas CS

Daiana Roşca