ANPC: Amenzi de peste 570.000 de lei în unităţile de comercializare a produselor de patiserie, într-o singură zi

Inspectorii pentru Protecţia Consumatorilor au amendat cu peste 570.000 de lei mai multe unităţi în care se comercializau produse de patiserie, în urma unor controale care au avut loc joi, 14 aprilie, a anunţat Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).

Astfel, la nivelul întregii ţări, a început joi verificarea modului în care sunt comercializate produsele de patiserie (cozonaci, pască, prăjituri etc).

Potrivit sursei citate, au fost întreprinse 90 de acţiuni de control, în toată ţara, aplicându-se, până la această oră, amenzi contravenţionale în valoare totală de 570.000 lei.

Acestor măsuri li s-au adăugat până acum şi 4 măsuri de oprire temporară a prestării de servicii, până la remedierea deficienţelor, şi o propunere de închidere temporară a unităţii pentru o perioadă de până la 6 luni.

Printre cele mai importante nereguli găsite de inspectorii pentru Protecţia Consumatorilor se află: comercializarea unor produse depistate fără termene de valabilitate afişate pe etichetă şi a unor produse cu data durabilităţii minimale depăşită, folosirea, în procesul tehnologic de preparare, a unor tăvi şi cuptoare neigienizate corespunzător şi a unor ingrediente cu termen expirat şi utilizarea unor cântare neverificate metrologic.

De asemenea, comercianţii au fost sancţionaţi pentru comercializarea unor produse de cofetărie fără elemente de informare-caracterizare şi a unor produse de cofetărie preambalate, cu ambalaj deteriorate, dar şi pentru depozitarea necorespunzătoare, pe paviment, a cutiilor cu produse şi în recipiente improprii (creme în găleţi de plastic, refolosite). Aceştia utilizau spaţii de depozitare neigienizate şi foloseau vitrine frigorifice de expunere la vânzare neigienizate.

Inspectorii au mai sancţionat comercianţii pentru lipsa informaţiilor referitoare la alergeni, premixuri folosite sau data expirării de pe etichetă, deficienţe ale modului de etichetare a cozonacilor, respectiv nu erau menţionate condiţiile de păstrare/ depozitare sau gramajul produsului, comercializarea unor produse cu stare termică schimbată, nerespectarea condiţiilor de păstrare pentru cozonac şi pâine, Existenţa, în spaţiul de producţie propriu-zis, a unor insecte (furnici, larve, fluturi) şi lipsa documentelor justificative pentru prezenţa mărfii la vânzare.

Acţiunile de control vor continua şi în zilele următoare. 

Sursa foto ANPC

Cele mai citite

Related Articles