Pacienţii cu afecţiuni oncologice au un Ghid al Supravieţuitorului de Cancer în limba română. Acesta cuprinde informaţii care să îi ajute să gestioneze mai bine boala cu care se confruntă şi care îi ajută să înţeleagă toate etapele prin care trec.

Primul capitol al Ghidului Supravieţuitorului de Cancer cuprinde toate detaliile despre sprijinul pe care îl poate primi supravieţuitorul pentru a face faţă noii realităţi – de la grupuri de sprijin, suport psihologic pentru pacienţi şi familiile lor, până la elaborarea rolului pe care îl au profesioniştii din domeniul sănătăţii în această etapă post-tratament (oncolog, medic de familie etc).

Un alt subiect important prevăzut în ghid este sănătatea preventivă. Supravieţuitorului i se explică care sunt principalele schimbări pe care trebuie să le facă în stilul de viaţă pentru a se bucura de o bună sănătate fizică şi emoţională. Ultimul capitol al ghidului oferă metode de îngrijiri ulterioare după tratamentul de cancer şi metode de prevenire, depistare timpurie a unor noi tumori de către pacienţi şi familiile lor.

„Ghidul răspunde nevoilor pe care pacienţii le întâmpină, nevoi neacoperite, în prezent, de sistemul de sănătate şi cărora, noi, asociaţiile de pacienţi, încercăm să le găsim rezolvări. Acest instrument va fi utilizat de grupurile de suport şi va completa campaniile educaţionale menite să schimbe perspectiva asupra cancerului, să încurajeze discuţia despre supravieţuirea în cancer şi despre ce înseamnă să fii o persoană cu cancer în România”, ne-a declarat preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România, Cezar Irimia.

Supravieţuitorii de cancer post-tratament sunt persoanele care nu mai prezintă boala după încheierea tratamentului, persoanele care primesc în continuare tratament pentru a reduce riscul de recidivă a cancerului și cele care au boala sub control și puține simptome, care primesc tratament pentru a gestiona cancerul ca boală cronică.

Ghidul Supravieţuitorului de Cancer poate fi consultat gratuit aici: https://bit.ly/36ljllU