[FOTO] Muzeul Naţional din Rio de Janeiro, al cincilea ca mărime din lume, distrus de un incendiu

Un incendiu extrem de puternic a distrus duminică noapte Muzeul Naţional din Rio de Janeiro, care adăpostea aproximativ 20 de milioane de piese şi abia împlinise 200 de ani de existenţă.
Incendiul a izbucnit în jurul orei locale 19:30, când edificiul era închis pentru public, iar în interior se aflau doar patru paznici.

Colecția impresionantă a muzeului nu va putea fi recuperată, recunosc autorităţile braziliene, care vorbesc despre “o tragedie cu urmări incalculabile”.

Este cel mai mare muzeu de istorie naţională din America Latină, exista de 200 de ani, avem colecţii inestimabile, obiecte strânse de Don Pedro I şi Don Pedro al II-lea, piese foarte rare, a transmis Cristina Serejo, director adjunct al muzeului.

Paznicii au reuşit să iasă teferi din clădire. Focul s-a extins rapid, iar flăcările înalte au mistuit sală după sala, irosind 200 de ani de muncă şi milenii de cunoaştere.
Pompierii şi angajaţii instituţiei, veniţi într-un suflet de acasă, s-au repezit să scoată cu mâinile goale exponatele aflate în câteva din sălile de la parter.

Muzeul Naţional din Rio de Janeiro a fost  inaugurat pe 6 iunie 1818 şi era considerat al cincilea ca mărime din lume din punct de vedere al patrimoniului, ce include între altele colecţii de animale împăiate, ustensile indigene, mumii şi fosile, dar şi o colecţie egipteană, o alta de artă şi de obiecte din perioada greco-romană, colecţii de paleontologie, inclusiv scheletul unui dinozaur ori sau cea mai veche fosilă umană găsită în Brazilia.

În urmă cu 40 de ani, un alt incendiu a devastat Muzeul de Artă Modernă din Rio de Janeiro, ducând la dispariţia unor opere semnate de Pablo Picasso ori Salvador Dalí, prezentate acolo într-o expoziţie temporară.

Deocamdată, nu există informaţii privind cauza dezastrului.

(A.B.B.)

De același autor

Related Articles