Baronul Francisc Neuman, în tribune la meciurile echipei UTA!

Spectator de lux la meciurile echipei UTA! Baronul Francisc Neuman a luat loc definitiv în tribuna stadionului care îi poartă numele. Este vorba despre statuia din bronz, în mărime naturală, reprezentându-l pe fondatorul îndrăgitului club arădean.  În semn de respect față de cel căruia Aradul  îi datorează o filă importantă din istoria locală,  Primăria municipiului a avut inițiativa de a realiza o statuie care să-l înfățișeze pe baron și pe care, deloc întâmplător, s-o instaleze în incinta stadionului pe care Francisc Neuman l-a construit în 1946, iar ulterior l-a donat prin testament Aradului. Nu a fost întâmplător  nici momentul ales pentru montarea statuii:  

În 10 octombrie se împlinesc 111 ani de la nașterea celui care a făcut posibilă legenda UTA! Și creatorul ei revine acolo unde a pus toată dragostea sa pentru Arad și pentru sportul arădean: la stadionul care, cu cinste, îi poartă azi numele! Mă bucur să văd că inițiativa pe care am avut-o s-a concretizat, iar statuia sa, în mărime naturală, va sta la loc de cinste în tribuna stadionului, grație lucrării deosebite a sculptorului Ștefan Bințințan. Sunt convins că echipa UTA va câștiga mult mai multe meciuri acasă, cu baronul în tribune!”, este mesajul primarului Călin Bibarţ.

Sculptura baronului Francisc Neuman a fost realizată de artistul plastic Ștefan Ciprian Bințințan, din Alba Iulia, cel care deține un portofoliu impresionant de lucrări, printre care se numără și o parte dintre statuile din bronz din Cetatea Alba Carolina.

 

Pentru cei care vor dori să vadă îndeaproape statuia baronului sau să-și facă poze cu ea, Arena Francisc Neuman poate fi vizitată începând de duminică, 10 octombrie 2021, în intervalul orar 10.00-19.00, iar în timpul săptămânii, zilnic, între orele 8.00-19.00. Accesul se va face pe poarta dinspre parcarea ARED.

De același autor

Related Articles