Ascultă Radio România Reșița Live

Un tânăr sălăjan a decis să producă lapte medicinal

Un tânăr sălăjan a decis să producă lapte medicinal

Articol editat de Mirabela Afronie, 15 octombrie 2014, 10:33 / actualizat: 15 octombrie 2014, 16:00

La îndemnul Prinţului Charles al Marii Britanii, tânărul sălăjan Viorel Ghiuruţan a renunţat la facilităţile traiului în mediul urban pentru a produce lapte medicinal. Laptele este obţinut exclusiv de la animale care mănâncă plante medicinale crescute natural în vârful muntelui. Bărbatul spune că a fost nevoie de Alteţa Sa Regală pentru ca unii să conştientizeze că România încă ma are facilităţile pe care cele mai multe state dezvoltate le-au pierdut cu ani în urmă: natura curată. Un reportaj de Adrian Lungu.
Viorel Ghiuruţan: Prinţul Charles spunea că sunt păşuni în România, pe care nu le găseşti aproape foarte rar şi explica flora care există pe păşunile respective. Noi le avem, nu le băgăm în seamă şi, la urmă poate că vor dispărea şi aici şi poate după mulţi ani ne vom da seama ce am avut şi ce am pierdut.
Reporter: Această floră se regăseşte şi în laptele…
Viorel Ghiuruţan: Categoric. În laptele fiecărui animal, care mănâncă din păşune.
Reporter: Viorel Ghiuruţan este un tânăr sălăjan, care s-a hotărât să producă lapte medicinal, obţinut de la capre lăsate la păscut pe plantaţii naturale cu plante medicinale.
Viorel Ghiuruţan: Nu-i totuna să iei un lapte dintr-o furajare intensivă, cu stimulator de producţie de lapte. Animalul ăla va procesa furajul pe care-l mănâncă şi va da laptele în consecinţă, a ceea ce mănâncă, şi nu-i totuna ca animalul în păşune să mănânce scoartă, să mănânce spini, să mănânce frunze, să mănânce flori. Dacă-i spui cuiva şi zice ‘dom’le, dar de ce?’ Dacă este o păşune preponderentă cu spânz sau cu scaiul vânăt, sunt oameni care se chinuie să facă antibiotice din scai vânăt. Animalul ăsta îl mănâncă şi el procesează ceea ce mănâncă şi se regăseşte într-o anumită cantitate şi în lapte. Deci ăsta e antibioticul natural.
Reporter: Calităţile plantelor medicinale se regăsesc în lapte. Exemplul sălăjanului a fost luat deja şi de alţi tineri.
Beniamin Pop: Sunt inginer zootehnist şi vreau să dezvolt o microfermă şi chiar să desfacem în oraş, dacă se va putea.
Reporter: Vă văd îmbrăcat aşa, în halat, frumos aranjat.
Beniamin Pop: Păi aşa trebuie să apară un producător, ca să fie şi cât mai igienic şi aspectul contează.
Reporter: Jucătorii din industria alimentară sălăjană cred că astfel de produse, care sunt pr[ezentate deocamdată doar în expoziţii, vor avea succes mai ales pe piaţa externă.

Întreaga poveste o găsiți aici!

Sursa: rador.ro

Sfântul Gheorghe – obiceiuri și tradiții. Peste 900 de mii de români îşi sărbătoresc onomastica
Fapt divers miercuri, 23 aprilie 2025, 00:25

Sfântul Gheorghe – obiceiuri și tradiții. Peste 900 de mii de români îşi sărbătoresc onomastica

În fiecare an, la 23 aprilie, lumea creştină îl prăznuişte pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă. Anul acesta, deşi...

Sfântul Gheorghe – obiceiuri și tradiții. Peste 900 de mii de români îşi sărbătoresc onomastica
Săptămâna Luminată cu obiceiuri şi tradiţii multiple
Fapt divers luni, 21 aprilie 2025, 07:11

Săptămâna Luminată cu obiceiuri şi tradiţii multiple

Săptămâna Luminată, care începe imediat după Duminica Paștelui, reprezintă o perioadă sacră și plină de bucurie pentru toți...

Săptămâna Luminată cu obiceiuri şi tradiţii multiple
Masa de Paște, o tradiție a abundenței la români. Boierii preferau mâncarea străină, țăranii umpleau masa cu ce le oferea ograda
Fapt divers duminică, 20 aprilie 2025, 09:28

Masa de Paște, o tradiție a abundenței la români. Boierii preferau mâncarea străină, țăranii umpleau masa cu ce le oferea ograda

Masa de Paște a românilor este marcată de abundență din cele mai vechi timpuri. Mâncărurile diverse, cele mai multe „grele“, astăzi cu...

Masa de Paște, o tradiție a abundenței la români. Boierii preferau mâncarea străină, țăranii umpleau masa cu ce le oferea ograda
„Hristos a înviat!” – Paștele, sărbătoarea bucuriei învierii lui Hristos
Fapt divers duminică, 20 aprilie 2025, 09:21

„Hristos a înviat!” – Paștele, sărbătoarea bucuriei învierii lui Hristos

Paștele este una dintre cele mai importante sărbători creștine, un moment profund spiritual care aduce vestea Învierii Domnului și cheamă...

„Hristos a înviat!” – Paștele, sărbătoarea bucuriei învierii lui Hristos
Fapt divers duminică, 20 aprilie 2025, 08:00

Cele mai spectaculoase castele din România

Toată lumea cunoaște câteva castele de pe teritoriul României, însă puțini știu că numărul acestora se ridică la aproape 100, fără să...

Cele mai spectaculoase castele din România
Fapt divers sâmbătă, 19 aprilie 2025, 08:38

Sâmbăta Mare – ultima zi din Săptămâna Patimilor. Tradiții, obiceiuri și superstiții

Sâmbăta Mare, cunoscută și ca Ziua Tăcerii sau Ziua Înmormântării Domnului, este ultima zi a Săptămânii Patimilor. Aceasta este...

Sâmbăta Mare – ultima zi din Săptămâna Patimilor. Tradiții, obiceiuri și superstiții
Fapt divers vineri, 18 aprilie 2025, 11:05

Tradiții și obiceiuri inedite de Paște, în lume

Tradiții și obiceiuri de Paște din lume: Rădăcini spirituale și culturale uimitoare Paștele este una dintre cele mai celebrate sărbători...

Tradiții și obiceiuri inedite de Paște, în lume
Fapt divers vineri, 18 aprilie 2025, 00:01

Vinerea Mare – ziua jertfei și a reculegerii profunde în tradiția creștină. Zi de post negru, în semn de recunoştinţă pentru Iisus Hristos

Vinerea Mare, cunoscută și ca Vinerea Patimilor sau Vinerea Neagră, este una dintre cele mai importante zile din Săptămâna Sfântă, care...

Vinerea Mare – ziua jertfei și a reculegerii profunde în tradiția creștină. Zi de post negru, în semn de recunoştinţă pentru Iisus Hristos