Un profesor de geografie a deschis singura librărie din Oțelu Roșu: ”Mulți mi-au spus că e o nebunie să fac asta!”

Într-o perioadă în care antreprenorii se gândeau cum să-și salveze afacerile, Ion Cubin, profesor de geografie, a hotărât să înceapă una. Și nu orice fel de afacere, ci să deschidă o librărie în Oțelu Roșu. Un gest curajos în vreme de pandemie și mai ales după ce, de zeci de ani librăriile fizice au dispărut una câte una din peisajul urban, iar românii au înlocuit cartea cu televizorul și internetul.

Ion Cubin

Ideea mi-a venit după ce am aflat că singura librărie din oraș, s-a închis. Dascăl fiind, m-am gândit cum să nu existe o librărie în Oțelu Roșu? Am văzut de multe ori copii care în pauzele de la școală preferau să citească. În plus, sunt locuitori care au trecut pragul librăriei și au zis că este o idee foarte bună. Deși au fost mulți care mi-au zis și că este o nebunie să fac asta.

Să vinzi doar cărți este aproape imposibil de supraviețuit. Dar, cele mai bune afaceri se deschid în perioada de criză, spune Ion Cubin.

Să menții o librărie clasică în perioada asta este extrem de greu. Ne-am adaptat, am adus și cadouri, papetărie, birotică, jucării, pentru că să vinzi doar carte este aproape imposibil de supraviețuit. Probabil de aceea au și dispărut foarte multe librării. Am văzut și eu statisticile care spun că au dispărut librăriile dar, încercăm. Mulți s-au mirat că am deschis în timp ce toată lumea închidea. Dar, în perioada de criză cred că se deschid cele mai bune afaceri, nu în perioadele bune.”

Mulți caută cărți istorice sau despre personalități. Elevii preferă bibliografia școlară și titlurile mai noi.

Cumpărătorii sunt în special elevii caută bibliografie școlară și titlurile mai noi. Sunt și persoane mai în vârstă care vin să caute în special cărțile istorice, despre familia regală, personalități sau anumite perioade. În iarnă, vânzările au mers extraordinar de bine, apoi a fost o scădere. Vânzarea de carte depinde foarte mult și de școală. Când sunt copiii la școală, inevitabil mai intră și în librărie. Când sunt acasă, mai rar. Spre deosebire de librăriile online, aici poți să răsfoiești cărțile și sunt încă mulți care preferă să vadă exact ceea ce cumpără.”

Vrem să încurajăm autorii locali. Sunt prea puține cărți despre tradițiile, oamenii și istoria regiunii pe care le poți găsi în librării.

Avem și regim de anticariat și am mai ajutat autori din zonă care au scris în urmă cu câțiva ani cărți despre Oțelu Roșu și Valea Bistrei. Am adus cartea lor în librărie și vrem să continuam cu lansări de cărți ale autorilor locali, când se vor putea organiza astfel de manifestări. Când eram student și căutam o carte despre zona Banatului, foarte greu găseam în librării. Și acum în tot județul găsești la fel de greu astfel de cărți. Vreau să încurajez și să ajut autorii locali, să îi facem cunoscuți și să vindem cărțile lor.

Știam care sunt cheltuielile dar, căutam o activitate legată de meseria de dascăl. Librăria este ideală.

Investiția nu este extrem de mare dar, trebuie să iei în calcul chiria pentru spațiu, depinde ;i rela;ia pe care o ai cu distribuitorii, să fii cu plățile la zi. După jumătate de an de la deschidere pot să spun că sunt mulțumit mai ales că mulți au fost nevoiți să închidă afacerile. Dacă stăm bine într-o astfel de perioadă, mă gândesc că sigur va fi bine când vom reveni la normalitate. Pentru mine librăria este activitatea ideală, mai ales că se leagă de profesia mea. Pot să ajut astfel comunitatea, pentru că librăria este și un spațiu cultural și avem nevoie în continuare de carte.”

Cele mai citite

Related Articles