Autoritățile cubaneze l-au observat pentru prima dată pe 16 mai. El se afla în vestul Havanei, în apropiere de o zonă militară restricționată. Cubanezii au încercat să comunice cu nava respectivă, dar fără niciun rezultat. Până la urmă ei au mers să o inspecteze.

Atunci s-a descoperit că nava avea aproape 100 de ani, fiind identificată ca „SS Cotopaxi”.

Aparent ea era părăsită de câteva decenii, determinându-i pe mulți să creadă că acesta este într-adevăr cargobotul dispărut în îndepărtatul 1925.

A fost găsit jurnalul căpitanului și verificată legătura navei cu „Compania de Navigație Clinchfield” („Clinchfield Navigation Company”), care era proprietara lui „SS Cotopaxi”. Însă ceea ce s-a întâmplat cu nava și unde a fost ea în ultimii 90 de ani rămâne un mister.

Rodolfo Salvador Cruz, un expert cubanez, afirmă că jurnalul este autentic. El este plin cu informații despre viața echipajului înainte de dispariția navei. Ultimele înregistrări au fost făcute pe 1 decembrie 1925.

Pe 29 noiembrie 1925 „SS Cotopaxi” a plecat din Charleston, Carolina de Sud, ținând cursul spre Havana, Cuba. Echipajul era format din 32 de oameni, aflați sub comanda căpitanului W. J. Meyer. Nava transporta 2340 tone de cărbuni. Peste două zile ea a fost raportată ca dispărută. Nimeni nu a auzit sau a văzut semne de-ale ei în următorii 90 de ani!

Generalul Abelardo Colomé este vicepreședintele Consiliului de Miniștri. El a spus că autoritățile cubaneze vor efectua o investigație completă pentru a descoperi misterul dispariției navei și a reapariției sale neașteptate. Generalul a spus:

„Este foarte important pentru noi să înțelegem ce s-a întâmplat. Astfel de incidente pot influența negativ economia noastră. De aceea, vrem să ne asigurăm că nu vor mai avea loc asemenea dispariții. Acum este momentul să descoperim misterul Triunghiului Bermudelor o dată și pentru totdeauna.”

Triunghiul Bermudelor este regiunea cuprinsă între Miami, Puerto Rico și Insulele Bermude. Acolo au dispărut în mod misterios numeroase nave și avioane.

Această zonă a fost asociată cu diverse fenomene paranormale și supranaturale. S-a presupus că totul s-ar putea datora unor ființe extraterestre sau tehnologiilor restante de pe legendarul și dispărutul continent Atlantida.

Evident, savanții nu acceptă teoria Triunghiului Bermudelor și cel mai frecvent afirmă că toate aceste dispariții misterioase se datorează unor fenomene naturale sau erorilor umane.

Totuși, reapariția extrem de misterioasă a navei „SS Cotopaxi” s-ar putea să modifice concepțiile și convingerile comunităților științifice.