Trei fenomene cosmice rare, într-o singură zi, pe 31 ianuarie: lună albastră, eclipsă de lună şi perigeu lunar

Trei fenomene cosmice, vizibile pe cer, vor avea loc pe 31 ianuarie: apariţia unei luni albastre, o eclipsă de lună şi perigeu lunar. Potrivit Mediafax, evenimentul a mai avut loc anterior în anul 1866. Cele trei fenomene concomitente au fost denumite ”superluna albastră sângerie”.

Fenomenul de Luna Albastră se produce atunci când au loc două luni pline în aceeaşi lună calendaristică. Atunci când luna trece prin faţa Pământului are loc eclipsa de lună, iar superluna se produce atunci când perigeul lunii coincide cu momentul lunii pline. În timpul superlunii, satelitul natural al Pământului va fi cu 14% mai luminos decât de obicei, iar fenomenul de lună sângerie se produce atunci când luna aflată în umbra Pământului capătă o culoare roşiatică.

Pe 1 ianuarie a avut loc prima lună plină din ianuarie, iar a doua va avea loc în 31 ianuarie sau 1 februarie, în funcţie de locul în care se află privitorul. De asemenea, superluna va avea loc în noaptea de 30 ianuarie, deşi practic fenomenul va avea loc cu o zi înainte ca luna să atingă apogeul, NASA a decis să catalogheze evenimentul ca fiind o superlună.

De același autor

Related Articles