România trece la ora de iarnă, în acest sfârşit de săptămână, sâmbătă, 26 spre duminică, 27 octombrie. Ora 4.00 va deveni 3.00, iar ziua de 27 octombrie va fi cea mai lungă din an, cu 25 de ore.

Trecerea la ora de iarnă înseamnă că vom dormi mai mult, pentru că acele ceasornicelor vor fi date înapoi cu o oră. Acest mecanism de schimbare a orei este valabil în România din 1932, fiind folosit în alte peste 100 de ţări din întreaga lume. Potrivit Comisiei Europene din 2021 se va renunţa la schimbarea orei, dacă ţările europene vor ajunge la un consens favorabil. Propunerea de renunţare la schimbarea orei a apărut în 2018 şi ar fi trebuit să intre în vigoare anul acesta, dar unele ţări europene s-au opus.

În perioada orei de iarnă, ora standard, diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (GMT) va fi de două ore (față de trei ore când e ora de vară).

Introducerea orei de vară a avut ca scop creșterea numărului de ore în care oamenii beneficiază de lumina naturală a Soarelui și a fost extrem de avantajoasă pentru cei care lucrau pe vremuri în agricultură.

Foto: arhiva