Top 7 probleme sociale cu care adolescenții se confruntă astăzi 

Pe măsură ce noile generații apar și trec prin școală, în drumul spre maturitate, există întotdeauna un set unic de provocări și probleme cu care fiecare generație trebuie să se confrunte. Unele dintre acestea sunt cauzate de o serie de factori de influență contemporani, care pot fi găsiți în ritmul de viață mai alert al societății, în timp ce alte probleme au existat întotdeauna, dar nu au reușit să fie abordate corespunzător până acum.  

Marile progrese, în tehnologia socială de astăzi, au amplificat, cu siguranță, unele lupte generaționale comune, creând totodată probleme unice cu care nicio generație anterioară nu a trebuit să se confrunte vreodată. De exemplu, adolescenții de astăzi se luptă mai mult cu relațiile lor interpersonale, decât orice generație anterioară, și o mare parte din această disfuncție poate fi legată de utilizarea excesivă a tehnologiei. De fapt, adolescentul petrece, în medie, peste 9 ore în fiecare zi, folosind dispozitivele electronice. În consecință, obiceiurile lor în rețelele sociale și consumul de media schimbă modul în care comunică, se întâlnesc, învață, dorm, fac exerciții fizice și multe altele.  

Iată primele 7 probleme sociale cu care se luptă adolescenții în fiecare zi 

 1. Bullying 

Pornind de la o luptă veche cu care se pot identifica majoritatea generațiilor, bullying-ul a fost întotdeauna și va continua să fie o problemă în cadrul sistemelor școlare. Există o mulțime de speranțe care cred că bullying-ul poate fi eradicat și, din păcate, aceasta nu este o poziție realistă asupra problemei. 

Atâta timp cât avem oameni tineri, nesiguri și impresionabili, plasați într-un grup, de alții care se confruntă cu aceleași temeri și anxietăți, vor exista întotdeauna cazuri de agresiune în circulație. Cea mai bună contramăsură este educarea tinerilor despre înlăturarea confruntărilor nejustificate. 

Marea schimbare în peisajul bullying-ului, în aceste zile, este subcategoria Cyberbullying. Din cauza unei mari părți a vieții sociale a tinerilor, care constă în rețelele de socializare, o mulțime de hărțuiri au, acum, o audiență mai mare, actele de hărțuire cibernetică devin afișări, aproape teatrale, de umilință pentru spectatorii online. De fapt, hărțuirea cibernetică devine forma cea mai răspândită de hărțuire în zilele noastre, pur și simplu pentru că este mai greu pentru persoanele cu autoritate, cum ar fi profesorii, să intervină și să controleze astfel de întâlniri, iar hărțuirea nu se limitează la orele de școală; bătăușii au capacitatea de a-și chinui victimele și dincolo de ore. 

Faptul că bătăușii pot folosi un instrument creat pentru a conecta oamenii, pentru a-și extinde aria de hărțuire, este îngrozitor.  

2. Depresia 

Depresia este un exemplu de problemă a adolescenților, care a existat întotdeauna și, din fericire, a câștigat mai multă atenție publică în ultimii ani. Natura tabu a recunoașterii problemelor de sănătate mintală devine, din ce în ce mai mult, un lucru din trecut. 

Există argumente pentru ambele părți pe tema depresiei la adolescenți, unii susțin că nu există de fapt o creștere a numărului de cazuri, ci mai degrabă înregistrări de date mai puternice în ultimii ani, în timp ce alții susțin că tinerii care accesează rețelele sociale în anii lor de formare, devin un dezastru, deoarece tinerii în acest moment al vieții lor se află într-o călătorie de auto-descoperire, iar standardele nerealiste din lumea digitală le va afecta stima de sine.  

Tulburările depresive sunt tratabile și pot fi adesea remediate cu o mulțime de pași practici, cum ar fi dieta, exercițiile fizice, rutina de somn etc., dar este important să căutați ajutor profesional. Dacă adolescentul dvs. pare retras, se confruntă cu o schimbare a tiparelor de somn sau începe să aibă rezultate proaste la școală, programați o întâlnire cu medicul sau contactați un profesionist în sănătate mintală.

3. Activitatea sexuală 

Potrivit unor studii recente, aproximativ 40% dintre elevii de liceu sunt raportați ca fiind activi sexual. Deși, acesta este încă un procent mare, vestea bună este că activitatea sexuală la elevii de liceu a scăzut, de fapt, în ultimele decenii. În timp ce o reducere a natalității la adolescenți merită sărbătorită, este de remarcat și faptul că, mai mult de jumătate din toate bolile cu transmitere sexuală apar, în fiecare an, în intervalul de vârstă 15-24 de ani. 

Nu se poate nega că Generația Z este mult mai activă, atunci când vine vorba de decizii legate de sănătate, cum ar fi drogurile, sexul și alcoolul, dar acest lucru, cu siguranță, nu este unanim și ar fi ignorant din partea majorității părinților să presupună, pur și simplu, că copiii lor nu sunt activi sexual. Cel mai bun lucru pe care îl puteți face este să aveți o discuție lipsită de orice judecată și presiune părintească. Acest lucru creează un spațiu accesibil în care copiii pot fi vulnerabili, dacă este necesar.  

4. Consumul de droguri și alcool 

Consumul zilnic de marijuana a crescut în ultimii ani, în rândul elevilor de liceu, depășind acum consumul de țigări. Acesta este rezultatul actualizării legilor de legalizare, care creează o percepție falsă în jurul naturii dăunătoare a consumului de droguri. 

Între timp, consumul de alte droguri ilicite a atins cifre record, iar în pofida scăderii consumului de alcool, 33,2% dintre absolvenții de liceu, încă raportează că au consumat alcool în ultima lună. 

Cele două sunt asociate cu rezultate periculoase, si de aceea trebuie să aveți conversații regulate despre riscurile asociate consumului de droguri și consumului excesiv de alcool. Discutați cu adolescenții despre riscurile consumului de alcool, educați-i despre pericole, inclusiv despre faptul că alcoolul poate avea un efect grav asupra creierului în curs de dezvoltare al unui adolescent. 

Când discutați despre consumul de droguri, nu uitați să menționați și pericolele medicamentelor, deoarece mulți adolescenți nu recunosc pericolele de a ingera câteva pastile, care nu le sunt prescrise și de posibilitatea de a deveni dependenți. Din păcate, adolescenții subestimează adesea cât de ușor este să dezvolți o dependență și nu înțeleg riscurile asociate cu supradozajul. Asigurați-vă că vorbiți despre aceste riscuri în mod constant. 

5. Probleme academice 

În ultimii ani, s-a înregistrat o creștere a numărului de elevi care abandonează învățământul, încă din liceu. Conform studiilor recente, este probabil ca cei care abandonează liceul să câștige cu 200.000 de dolari mai puțin pe parcursul vieții, în comparație cu un absolvent de liceu standard, ceea ce, evident, poate avea un impact semnificativ asupra viitorului unui tânăr. 

Această creștere, a numărului de studenți care părăsesc școala devreme, nu se datorează unei creșteri a „adolescenților cu probleme”, ci de fapt dimpotrivă. S-a demonstrat că generația Z are o abordare generală, mai studioasă a educației lor, ca urmare, totuși, unii adolescenți simt atât de multă presiune, pentru a intra la o facultate bună, încât se epuizează înainte de a absolvi liceul. Una dintre cele mai bune modalități de a contracara această problemă este să rămâneți implicat în educația adolescentului dvs. Oferiți sprijin și îndrumări acolo unde este necesar și, în general, spuneți-le că examenele finale nu sunt totul în viață. 

6. Presiunea de la egal la egal 

La fel ca Bullying, presiunea de la egal la egal există de când oamenii au început să se strângă în grupuri. Cu toate acestea, presiunea de la egal la egal este crescută atunci când este amplificată de rețelele sociale. 

Sexting-ul este unul dintre exemplele cele mai extreme de presiune, cu care se confruntă adolescenții online, deoarece mulți dintre ei nu înțeleg consecințele pe care le poate avea împărtășirea de fotografii explicite, asupra vieții lor. Victimele hărțuirii cibernetice, legate de sexting sau „porno răzbunare”, descoperă, adesea, că un fost nu a șters un mesaj, o fotografie sau un videoclip la sfârșitul relației lor. Tot mai mulți oameni continuă să păstreze aceste mesaje personale și chiar să le împărtășească altora! 

Dincolo de sex, tinerii simt o presiune mare, din partea celorlalți, de a lua parte la hărțuirea cibernetică și la alte comportamente distructive. La fel ca multe dintre alte probleme legate de online, unul dintre primii pași practici pe care îi puteți lua pentru a scădea probabilitatea ca adolescentul dvs. să fie implicat într-un astfel de scenariu, sub presiunea de la egal la egal, este să reduceți pur și simplu disponibilitatea lor pentru online. 

7. Social Media 

Facebook, Instagram și Twitter pot fi modalități excelente pentru adolescenți de a se conecta unii cu alții; dar rețelele sociale pot fi problematice din mai multe motive. De exemplu, rețelele sociale vă pot expune adolescentul la hărțuirea cibernetică, prădători online și multe altele. Și, deși există unele beneficii pentru rețelele sociale, există și o mulțime de riscuri. 

În timp ce multe companii de rețele sociale iau măsuri, pentru a reduce riscurile pentru tineri, este important ca părinții să se implice, deoarece nimeni nu are interesul copiilor mai mult decât ei. 

Rețelele sociale sunt inevitabile, din păcate. Dacă ar fi să tăiați complet adolescenții de la accesul la rețelele sociale, i-ați pune într-un dezavantaj social. Indiferent de măsurile de precauție pe care le luați, din punct de vedere statistic, adolescenții dvs. vor fi, în continuare, expuși la persoane neplăcute, imagini nesănătoase și conținut sexual online. Având în vedere toate riscurile și dezavantajele potențiale care vin cu rețelele sociale, cel mai bun lucru pe care îl puteți face ca părinte este să vă educați copiii și să impuneți bariere de utilizare. 

Ajutați-vă adolescenții să învețe cum să navigheze în rețelele sociale într-un mod sănătos. Discutați despre modalități de a rămâne în siguranță online. Și, cel mai important, fiți la curent cu ceea ce face adolescentul online. Educați-vă în cele mai recente aplicații sociale, site-uri web și pagini media pe care adolescenții le folosesc și asigurați-vă că implementați pași și bariere pentru a-i proteja. 

Cum să vorbiți cu adolescenții

Aducerea în discuție a oricăror subiecte dificile, cu adolescentul, poate fi inconfortabilă. Iar adolescentul dvs. nu va răspunde bine la o prelegere lungă sau la prea multe întrebări directe. Dar, a avea o conversație despre problemele dificile, nu este ceva de care ar trebui să vă feriți. 

Chiar și atunci când pare că nu ascultă, sunteți cea mai influentă persoană din viața adolescentului dvs. Este important să puneți o bază solidă, înainte ca fereastra acestei oportunități să se închidă, o data cu creșterea lui. 

O modalitate bună de a iniția o conversație în jurul unui subiect de interes sau a altor situații incomode este să puneți o întrebare de genul „Crezi că aceasta este o problemă mare la școala ta?” 

Ascultați ce are de spus, încercați să nu judecați, ci clarificați așteptările și opiniile. Este important ca adolescentul să înțeleagă că nu sunteți de acord cu anumite comportamente și să cunoască consecințele încălcării regulilor impuse. 

Cele mai citite

Related Articles