Ascultă Radio România Reșița Live

Telemeaua de Ibăneşti ar putea deveni primul produs din România certificat la nivel mondial

Telemeaua de Ibăneşti, făcută după o reţetă străveche de pe Valea Gurghiului, urmează să fie certificată la nivel mondial. De altfel, este și primul produs lactat din România protejat la nivel european, fiind adăugat în 2016 în Registrul Denumirilor de Origine Protejate şi al Indicaţiilor Geografice Protejate.

Telemeaua de Ibăneşti ar putea deveni primul produs din România certificat la nivel mondial

Articol editat de Gerhard Chwoika, 19 ianuarie 2023, 19:13

Ce anume îl face atât de special? Calitatea, laptele, materia primă obţinută„, au declarat reprezentanții firmei producătoare pentru Agerpres. „Urmează să ne certificăm la nivel mondial cu telemeaua de Ibăneşti. Aşteptăm să vină cei de la Comisia Mondială, din Canada, împreună cu DG AGRI şi DG SANTE, care să reactualizeze caietul de sarcini cu realitatea din teren. Şi ne dorim ca pe viitor, în decursul lunii august-septembrie, să fim certificaţi mondial cu Telemeaua de Ibăneşti. Nu mai există nicio certificare la nivel mondial din România, acum încep produsele europene să se certifice, e o legislaţie nouă şi la nivel mondial. Ce anume îl face atât de special? Calitatea, laptele, materia primă obţinută din cele trei comune Ibăneşti, Hodac şi Gurghiu, care au o floră spontană deosebită„, a declarat reprezentantul firmei producătoare, Nicu Bumb, citat de Agerpres.

Nu doar laptele face special acest preparat, ci și o saramură, care se regăseşte în stare naturală doar în acea zonă. „Pe lângă lapte, mai există şi tradiţia din zonă, oamenii din zonă făceau brânză iarna (când tăiau şi porcul), făceau şi o brânză, iar carnea de porc şi brânza respectivă o puneau în recipiente care le ţineau până vara. Erau conservate cu saramură dintr-un sat din comuna Gurghiu, satul Orşova, unde noi am concesionat această fântână (cu apă sărată, n.r.), am îngrădit-o. De acolo am tras o conductă de vreo 400 de metri într-un bazin de 12.000 de litri, de unde fiecare producător din zonă poate să se servească dacă vrea să îşi facă brânză, telemea, să pună carnea la conservare în condiţii optime şi de igienă. Şi, prin diferite analize de laborator la Comisia Europeană, când am început caietul de sarcini, am depistat ce nu ştiam noi, că această saramură are o cantitate de calciu şi magneziu mai mare, care are o amprentă importantă în produsul finit„, a precizat Nicu Bumb.

Telemeaua de Ibăneşti este făcută după o reţetă moştenită din cele mai vechi timpuri de localnicii de pe Valea Gurghiului, județul Mureș. În anul 2016 a fost primul produs din România protejat la nivel european, fiind înregistrat în Registrul Denumirilor de Origine Protejate şi al Indicaţiilor Geografice Protejate.

Cum a ajuns fasolea cu ciolan mâncarea românilor de Ziua Națională?
Fapt divers luni, 1 decembrie 2025, 08:52

Cum a ajuns fasolea cu ciolan mâncarea românilor de Ziua Națională?

Un doctor în sociologia practicilor alimentare și un jurnalist specializat în gastronomie au explicat pentru HotNews.ro de când și mai ales de...

Cum a ajuns fasolea cu ciolan mâncarea românilor de Ziua Națională?
Asociația Tășuleasa Social lansează prototipul „Modul de găzduire pe Via Transilvanica” – un nou standard pentru ospitalitatea rurală sustenabilă din România
Fapt divers duminică, 30 noiembrie 2025, 15:26

Asociația Tășuleasa Social lansează prototipul „Modul de găzduire pe Via Transilvanica” – un nou standard pentru ospitalitatea rurală sustenabilă din România

Un pas înainte pentru Via Transilvanica: prototipul care schimbă ideea de ospitalitate rurală Asociația Tășuleasa Social a prezentat la Brașov...

Asociația Tășuleasa Social lansează prototipul „Modul de găzduire pe Via Transilvanica” – un nou standard pentru ospitalitatea rurală sustenabilă din România
Sfântul Andrei – tradiții și obiceiuri. Peste 700.000 de români îşi sărbătoresc ziua onomastică
Fapt divers duminică, 30 noiembrie 2025, 00:46

Sfântul Andrei – tradiții și obiceiuri. Peste 700.000 de români îşi sărbătoresc ziua onomastică

Sfântul Andrei, apostolul românilor este sărbătorit pe 30 noiembrie de creştinii ortodocşi şi catolici de pretutindeni. Sfântul Sinod a...

Sfântul Andrei – tradiții și obiceiuri. Peste 700.000 de români îşi sărbătoresc ziua onomastică
Benefiicile ceaiului
Fapt divers duminică, 30 noiembrie 2025, 00:40

Benefiicile ceaiului

Ceaiul, alături de cafea, este una dintre băuturile consumate peste tot în lume.Fie că vorbim de ceaiurile preparate prin infuzare, decoct sau...

Benefiicile ceaiului
Fapt divers duminică, 30 noiembrie 2025, 00:01

Credincioşii romano-catolici au intrat în Advent – începutul noului an bisericesc şi perioada de reculegere şi post de dinaintea Crăciunului

Adventul – începutul noului an bisericesc în Biserica Romano-Catolică În calendarul Bisericii Romano-Catolice, noul an bisericesc debutează...

Credincioşii romano-catolici au intrat în Advent – începutul noului an bisericesc şi perioada de reculegere şi post de dinaintea Crăciunului
Fapt divers sâmbătă, 29 noiembrie 2025, 10:00

Două operații complexe de hernie hiatală, realizate laparoscopic de dr. Elian Al-Aqrabawi și echipa sa

Operația de hernie hiatală este una dintre intervențiile cu cel mai mare grad de dificultate în chirurgia digestivă, necesitând experiență...

Două operații complexe de hernie hiatală, realizate laparoscopic de dr. Elian Al-Aqrabawi și echipa sa
Fapt divers vineri, 28 noiembrie 2025, 11:54

Cetățeanul Roman, atracția inedită a stațiunii Băile Herculane!

Cetățeanul Roman, atracția inedită a stațiunii Băile Herculane: o întoarcere spectaculoasă în timp cu Carol Beran Băile Herculane continuă...

Cetățeanul Roman, atracția inedită a stațiunii Băile Herculane!
Fapt divers vineri, 28 noiembrie 2025, 11:28

Descoperă adevărata bucătărie thailandeză: proaspătă, gustoasă și accesibilă

Dacă ajungi în Thailanda și te gândești că nu prea ai ce mânca pentru că ai văzut în toate videoclipurile tot felul de preparate ciudate...

Descoperă adevărata bucătărie thailandeză: proaspătă, gustoasă și accesibilă