Sute de balene au murit după ce au eșuat în Noua Zeelandă

Sute de balene pilot eșuate pe o plajă izolată din South Island din Noua Zeelandă au murit vineri, zeci de persoane făcând eforturi în acest timp pentru a salva cetaceele ajunse în apele de adâncimi mici și pe plajă, informează DPA și Reuters.

416 balene pilot au eșuat în zona Farewell Spit, iar 75% dintre acestea nu au reușit să supraviețuiască pe parcursul nopții, a anunțat într-o declarație purtătorul de cuvânt al Departmentului pentru Operațiuni de Conservare (DOC), Andrew Lamason, potrivit Agerpres.

La primele ore ale dimineții de vineri, odată cu fluxul, o primă încercare de reîntoarcere a balenelor supraviețuitoare în larg a fost încununată de succes, iar salvatorii au format un lanț uman pentru a împiedica cetaceele să eșueze din nou, a declarat pentru DPA Kath Inwood, una dintre persoanele implicate în operațiunile de salvare. Însă, aceasta a adăugat că există în continuare pericolul ca cetaceele să revină la mal în cursul nopții, când nu se poate interveni pentru salvarea lor deoarece oamenii nu se află în siguranță în apropierea balenelor în întuneric.

În cazul în care va fi necesar, o a doua operațiune de salvare ar putea avea loc în cursul zilei de sâmbătă.

Potrivit DOC, evenimentul de vineri este al treilea cel mai important de acest fel de la începerea înregistrărilor din Noua Zeelandă, în anii 1800. În 1918, 1.000 de balene au eșuat în zona Chatham Islands, iar în 1985, 450 de cetacee au fost surprinse de reflux în Auckland.

În februarie 2015, aproape 200 de balene pilot au eșuat în zona Farewell Spit, cea mai cunoscută „capcană pentru balene” din Noua Zeelandă. Circa 60 dintre acestea au fost atunci salvate.

Balenele pilot sunt predispuse la astfel de evenimente deoarece călătoresc în grupuri mari. Potrivit organizației pentru salvarea balenelor Project Jonah, nu există o explicație simplă pentru care aceste cetacee eșuează, speculându-se că motivele ar putea varia de la existența unor boli până la evenimente meteorologice extreme.

De același autor

Related Articles