Ascultă Radio România Reșița Live

Singura reţetă din lume pe care celebrul Jamie Oliver nu o poate găti

Nimeni nu-şi aduce aminte de ce sau cum au început femeile din Nuoro să creeze su filindeu (în traducere  „firele lui Dumnezeu „), dar de mai bine de 300 de ani, reţeta şi tehnica au fost transmise doar femeilor din familia Abraini.

Singura reţetă din lume pe care celebrul Jamie Oliver nu o poate găti

Articol editat de Mirabela Afronie, 23 octombrie 2016, 08:58

Sunt foarte dificil de creat, iar pregătirea lor necesită atât de mult timp, încât de 300 de ani încoace doar femeile dintr-o singură familie din Sardinia le mai prepară. Sardinia este recunoscută drept tărâmul unora dintre cele mai vechi tradiţii din lume. Într-un apartament modest din Nuoro, Paola Abraini (62 de ani) se trezeşte în fiecare zi la 7 dimineaţa pentru a începe să lucreze la „su filindeu” – cele mai rare paste din lume. În afară de ea, acum au mai rămas doar două femei în toată lumea care le ştiu secretul: nepoata lui Abraini şi cumnata ei.

Nimeni nu-şi aduce aminte de ce sau cum au început femeile din Nuoro să creeze su filindeu (în traducere  „firele lui Dumnezeu „), dar de mai bine de 300 de ani, reţeta şi tehnica au fost transmise doar femeilor din familia Abraini.

Luna aceasta, cei de la BBC au reuşit să ajungă în bucătăria Abraini pentru a vedea cum se fac cele mai rare paste din lume. Anul trecut, mai mulţi specialişti de la Barilla au venit la Nuoro pentru a încerca să reproducă reţeta cu ajutorul tehnologiei. Nu au reuşit.

În vară, celebrul chef britanic Jamie Oliver a făcut o vizită aici pentru a le ruga pe femeile Abraini sa-i dezvluie secretul pastelor. După două ore, Oliver a declarat: „Fac paste de 20 de ani şi nu am văzut niciodată aşa ceva”.

„Mulţi spun că avem un secret pe care nu vrem să-l dezăluim”, a declarat Paola celor de la BBC, „dar secretul este chiar în faţa ta. Este în mâinile mele”.

Su filindeu înseamnă 256 de „fire” perfecte, obţinute dintr-un aluat ce conţine doar griş de grâu, apă şi sare, care apoi sunt întinse în diagonală pe un cadru circular, în trei straturi complicate. Tehnica stă în vârful degetelor.

„Pentru că sunt făcute de mâna, cel mai important ingredient este forţa”, explică Paola. Acestea trebuie sa ajungă la o consistenţă anume, care aminteşte de modelarea lutului. Partea cea mai grea a procesului Paola o denumeşte „descoperirea aluatului cu mâinile tale”. „Îţi poate lua ani să-l înţelegi. E ca un joc cu propriile mâini. Odată ce ai prins tehnica, magia începe”, povesteşte ea.

Pentru că sunt atât de greu de făcut, iar pregătirea lor necesită foarte mult timp, pastele au fost servite în ultimii 200 de ani doar pelerinilor credincioşi care au parcurs pe jos drumul sacru de 33 de km din Nuoro până în satul Lula, pentru sărbătoarea bianulă a lui San Francesco. Ca să hrănească 1500 de pelerini, au lucrat câte 5 ore pe zi, timp de o lună, pentru a pregăti 50 kg de paste. Pentru sărbătoarea din mai, de nouă zile, femeile Abraini vor pregăti o cantitate de patru ori mai mare.

Pastele sunt fierte apoi în supă de oaie şi servite cu pecorino rasă. Dintre toate preparatele la nivel mondial, aceste paste au cel mai ridicat risc de disparitie, în mare parte din cauza dificultăţii pregătirii lor, spune Raffaella Ponzio, coordonatorul  Ark of Taste – Slow Food International, organizaţia care urmăreşte să păstreze tradiţiile culinare aflate în pericol de dispariţie la nivel mondial.

Astăzi, Abraini încearca să le înveţe pe fetele din Nuoro să prepare cele mai rare paste din lume, însă multe renunţă când văd cât de mult se lucrează. Revista Gambero Rosso a invitat-o pe Paola la Roma de două ori pentru a da mai departe reţeta. Recent a început să pregatească pastele la trei restaurante, iar vestea s-a dus în toată Europa, iar efectele se văd în încasările mari ale acestor localuri.

Sursa: gustarte.ro

Etichete:
Masa de Paște, o tradiție a abundenței la români. Boierii preferau mâncarea străină, țăranii umpleau masa cu ce le oferea ograda
Fapt divers duminică, 20 aprilie 2025, 09:28

Masa de Paște, o tradiție a abundenței la români. Boierii preferau mâncarea străină, țăranii umpleau masa cu ce le oferea ograda

Masa de Paște a românilor este marcată de abundență din cele mai vechi timpuri. Mâncărurile diverse, cele mai multe „grele“, astăzi cu...

Masa de Paște, o tradiție a abundenței la români. Boierii preferau mâncarea străină, țăranii umpleau masa cu ce le oferea ograda
„Hristos a înviat!” – Paștele, sărbătoarea bucuriei învierii lui Hristos
Fapt divers duminică, 20 aprilie 2025, 09:21

„Hristos a înviat!” – Paștele, sărbătoarea bucuriei învierii lui Hristos

Paștele este una dintre cele mai importante sărbători creștine, un moment profund spiritual care aduce vestea Învierii Domnului și cheamă...

„Hristos a înviat!” – Paștele, sărbătoarea bucuriei învierii lui Hristos
Cele mai spectaculoase castele din România
Fapt divers duminică, 20 aprilie 2025, 08:00

Cele mai spectaculoase castele din România

Toată lumea cunoaște câteva castele de pe teritoriul României, însă puțini știu că numărul acestora se ridică la aproape 100, fără să...

Cele mai spectaculoase castele din România
Sâmbăta Mare – ultima zi din Săptămâna Patimilor. Tradiții, obiceiuri și superstiții
Fapt divers sâmbătă, 19 aprilie 2025, 08:38

Sâmbăta Mare – ultima zi din Săptămâna Patimilor. Tradiții, obiceiuri și superstiții

Sâmbăta Mare, cunoscută și ca Ziua Tăcerii sau Ziua Înmormântării Domnului, este ultima zi a Săptămânii Patimilor. Aceasta este...

Sâmbăta Mare – ultima zi din Săptămâna Patimilor. Tradiții, obiceiuri și superstiții
Fapt divers vineri, 18 aprilie 2025, 11:05

Tradiții și obiceiuri inedite de Paște, în lume

Tradiții și obiceiuri de Paște din lume: Rădăcini spirituale și culturale uimitoare Paștele este una dintre cele mai celebrate sărbători...

Tradiții și obiceiuri inedite de Paște, în lume
Fapt divers vineri, 18 aprilie 2025, 00:01

Vinerea Mare – ziua jertfei și a reculegerii profunde în tradiția creștină. Zi de post negru, în semn de recunoştinţă pentru Iisus Hristos

Vinerea Mare, cunoscută și ca Vinerea Patimilor sau Vinerea Neagră, este una dintre cele mai importante zile din Săptămâna Sfântă, care...

Vinerea Mare – ziua jertfei și a reculegerii profunde în tradiția creștină. Zi de post negru, în semn de recunoştinţă pentru Iisus Hristos
Fapt divers joi, 17 aprilie 2025, 18:50

Săptămâna Patimilor – o perioadă de profundă reflecție spirituală înaintea Paștelui

Săptămâna Patimilor, cunoscută și sub numele de Săptămâna Mare, marchează ultimele zile din Postul Paștelui și este dedicată rememorării...

Săptămâna Patimilor – o perioadă de profundă reflecție spirituală înaintea Paștelui
Fapt divers joi, 17 aprilie 2025, 17:03

Tradiții de Paște păstrate cu sfințenie de croații din Iabalcea

Comunitatea croată din satul Iabalcea de pe raza comunei Caraşova din Caraș-Severin, păstrează cu sfințenie tradițiile pascale, reflectând o...

Tradiții de Paște păstrate cu sfințenie de croații din Iabalcea