Sfântul Cuvios Dimitrie: Peste 315.000 de români îşi sărbătoresc astăzi onomastica

511

Cuviosul Dimitrie este venerat joi, 26 octombrie atât în Biserica Ortodoxă, cât și în cea Greco-Catolică, ca unul dintre cei mai mari sfinți.

Potrivit credinţei populare, Sfântul Dimitrie sau Dumitru este considerat patronul spiritual al păstorilor, pe vremuri, în această zi se terminau învoielile încheiate între stăpânii oilor şi ciobani şi se stricau stânele. În anumite zone ale ţării, ţaranii îl cinstesc pe Sfântul Dimitrie, Izvorătorul de mir, ca fiind cel ce a dat oamenilor vinul, folosit la Sfânta Împărtăşanie.

Despre simbolistica zilei, părintele Sorin Valentin Popovici pentru Radio Reşiţa:

Sfântul Mucenic Dimitrie, un martir creștin de la începutul secolului al IV-lea l-a mărturisit pe Hristos în Cetatea Tesalonicului unde a primit și cununa uceniciei. Pe mormântul său s-a ridicat o biserică creștină care a rămas până în zilele noastre un important edificiu, devenind un loc de pelerinaj în același timp. Sfinţii sunt acele persoane prin care Dumnezeu lucrează în lume voia Sa cea sfântă. Dumnezeu este sfânt în sine și același har l-a trimis și sfinților săi. Sfințenia este bunătatea Duhului Sfânt care umple persoana umană de puterea și harul lui Dumnezeu. Să-i cinstim așadar pe sfinţi ca pe Dumnezeu însuși care lucrează și mărturisește prin sfinții săi în lume“.

Astăzi peste 315.000 de români îşi aniversează onomastica, informează Ministerul Administraţiei şi Internelor.

Potrivit statisticilor existente la nivel naţional, din cei 315.895 de români, 38.195 sunt femei, iar 277.700 bărbaţi. Dintre bărbaţii sărbătoriţi la această dată, numele de Dumitru îl poartă 261.437, Mitică – 8.112, Dimitrie – 5.393 şi Dumitrache – 1.036, iar femeile care îşi sărbătoresc astăzi onomastica se numesc Dumitra – 29.941, Dumitriţa – 6.580, Mitra – 480, Dumitrica – 383, Demetra – 340 şi Dumitrana – 337.

Vineri, 27 octombrie credincioşii ortodocşi îl cinstesc pe Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Basarabov, ocrotitorul Bucureştilor.

Foto: arhiva