Ascultă Radio România Reșița Live

Scurtă istorie a ciocolatei în România

Frații Vasile și Grigore Capșa au fost deschizători de drum într-ale deserturilor pe plan autohton, scrie Radio Vacanța

Scurtă istorie a ciocolatei în România

Articol editat de Valentina Adam, 7 iulie 2023, 12:50

În România, istoria deserturilor cu ștaif începe în 1852, când frații Capșa își deschideau prima lor cofetărie, amintește Gastro Art.

4 ani mai târziu, în 1856, Vasile Capșa ajungea în Franța, de unde aducea bomboane fondante și alte dulciuri. Totodată, la București ajungea bombonierul Georges Leroy. Mai apoi, Grigore Capșa se specializa la Paris, în echipa faimosului Belissaire Boissier.

Mai apoi, se deschideau în Capitală și alte cofetării, care rivalizau Capșa.

În 1890, era fondată “Latter Mor”, prima fabrică de ciocolată din Banat.

În 1891, industriașul francez F. Bresson ridica prima fabrică de ciocolată din București.

În 1899, la Brașov era fondată “Hess: Prima fabrică de bomboane și ciocolată din Transilvania”.

În intervalul 1912 – 1920, au funcționat firma individuala „Pavel Helioty”, producător de ciocolată, produse zaharoase, paste făinoase si gheată artificial și fabrica SAR “Corso”, care vindea produse zaharoase.

În 1917, Fabrica de bomboane “Latter Mor” de la Timișoara devenea “Kandia”.

1919, la București se deschidea Ciocolateria “Regina Maria”, parteneri în afacere fiind Grigore Alexandrescu, Roman Căpăţână şi Constantin Grigorescu.

În 1922, compania Stollwerk Bratislava inaugura o filială la Brașov.

În 1948, după naționalizarea comunistă, Cofetăria Capșa devenea Cofetăria București, Fabrica Zamfirescu – Întreprinderea de Produse Zaharoase București, iar Hess – Dezrobirea.

În 1969, Dezrobirea va lua numele Cibo.

În 1990, fosta Fabrică Zamfirescu era inclusă în S.C. Excelent S.A. iar în 2002 intră în procedură de clasare, iar fabrica Cibo devenea “Poiana Produse Zaharoase”. În 1994, aceasta din urmă era cumpărată de o multinațională americană și devenea “Kraft Jacobs Suchard România”

În 2003, Kandia Timișoara fuziona prin absorbție cu Excelent. Toată producția era mutată la București. Noua unitate se va numi Kandia Excelent.

În 2010 Kraft Jacobs Suchard, închidea fabrica din Brașov și își muta sediul în Bulgaria.

Celebrată la 7 iulie, an de an, „Ziua Mondială a Ciocolatei” a fost institută de francezi în 1995, notează Rador.

Data indică momentul introducerii în Europa, în 1550, a băuturii pe bază de cacao. Ciocolata, aşa cum o ştim noi azi, în formă de baton, a fost invenţia londonezului Joseph Fry, în 1847. Ciocolata se folosea deja de mii de ani, însă sub altă formă. În 1519, conchistadorul Hernán Cortés a descoperit că Montezuma, conducătorul aztecilor, obişnuia să bea o băutură preparată din seminţe de cacao, numită „chocolatl”.

„Hristos a înviat!” – Paștele, sărbătoarea bucuriei învierii lui Hristos
Fapt divers duminică, 20 aprilie 2025, 09:21

„Hristos a înviat!” – Paștele, sărbătoarea bucuriei învierii lui Hristos

Paștele este una dintre cele mai importante sărbători creștine, un moment profund spiritual care aduce vestea Învierii Domnului și cheamă...

„Hristos a înviat!” – Paștele, sărbătoarea bucuriei învierii lui Hristos
Cele mai spectaculoase castele din România
Fapt divers duminică, 20 aprilie 2025, 08:00

Cele mai spectaculoase castele din România

Toată lumea cunoaște câteva castele de pe teritoriul României, însă puțini știu că numărul acestora se ridică la aproape 100, fără să...

Cele mai spectaculoase castele din România
Sâmbăta Mare – ultima zi din Săptămâna Patimilor. Tradiții, obiceiuri și superstiții
Fapt divers sâmbătă, 19 aprilie 2025, 08:38

Sâmbăta Mare – ultima zi din Săptămâna Patimilor. Tradiții, obiceiuri și superstiții

Sâmbăta Mare, cunoscută și ca Ziua Tăcerii sau Ziua Înmormântării Domnului, este ultima zi a Săptămânii Patimilor. Aceasta este...

Sâmbăta Mare – ultima zi din Săptămâna Patimilor. Tradiții, obiceiuri și superstiții
Tradiții și obiceiuri inedite de Paște, în lume
Fapt divers vineri, 18 aprilie 2025, 11:05

Tradiții și obiceiuri inedite de Paște, în lume

Tradiții și obiceiuri de Paște din lume: Rădăcini spirituale și culturale uimitoare Paștele este una dintre cele mai celebrate sărbători...

Tradiții și obiceiuri inedite de Paște, în lume
Fapt divers vineri, 18 aprilie 2025, 00:01

Vinerea Mare – ziua jertfei și a reculegerii profunde în tradiția creștină. Zi de post negru, în semn de recunoştinţă pentru Iisus Hristos

Vinerea Mare, cunoscută și ca Vinerea Patimilor sau Vinerea Neagră, este una dintre cele mai importante zile din Săptămâna Sfântă, care...

Vinerea Mare – ziua jertfei și a reculegerii profunde în tradiția creștină. Zi de post negru, în semn de recunoştinţă pentru Iisus Hristos
Fapt divers joi, 17 aprilie 2025, 18:50

Săptămâna Patimilor – o perioadă de profundă reflecție spirituală înaintea Paștelui

Săptămâna Patimilor, cunoscută și sub numele de Săptămâna Mare, marchează ultimele zile din Postul Paștelui și este dedicată rememorării...

Săptămâna Patimilor – o perioadă de profundă reflecție spirituală înaintea Paștelui
Fapt divers joi, 17 aprilie 2025, 17:03

Tradiții de Paște păstrate cu sfințenie de croații din Iabalcea

Comunitatea croată din satul Iabalcea de pe raza comunei Caraşova din Caraș-Severin, păstrează cu sfințenie tradițiile pascale, reflectând o...

Tradiții de Paște păstrate cu sfințenie de croații din Iabalcea
Fapt divers joi, 17 aprilie 2025, 16:49

Ziua Internațională a Hemofiliei: Apel la tratamente personalizate și stocuri salvatoare de viață în spitale

Ziua Internațională a Hemofiliei este marcată anual pe data de 17 aprilie, atrăgând atenția publicului și autorităților asupra nevoilor...

Ziua Internațională a Hemofiliei: Apel la tratamente personalizate și stocuri salvatoare de viață în spitale