Ascultă Radio România Reșița Live

Prințesa Mary a Danemarcei, viitoare Regina Consoarta (fișă biografică)

La 14 ianuarie 2024, Mary Elizabeth, Alteta Sa Regala Printesa Mostenitoare a Danemarcei, Contesa de Monpezat, va deveni Regina Consoarta odata cu urcarea pe tron a sotului ei, printul mostenitor Frederik, viitorul rege Frederik al X-lea.

Prințesa Mary a Danemarcei, viitoare Regina Consoarta (fișă biografică)

Articol editat de Valentina Adam, 14 ianuarie 2024, 10:02

Mary Elizabeth s-a nascut la 5 februarie 1972 în Hobarţ Tasmania, Australia. Este fiica cea mai mica a profesorului de matematica aplicata, John Dalgleish Donaldson (n. 5 sept. 1941) si a Henriettei Clark Donaldson (n. 12 mai 1942-m. 20 nov. 1997). Cuplul s-a casatorit la Edinburgh, Scotia, la 31 august 1963, si a emigrat în Australia, în acelasi an. Ei au devenit cetateni australieni în 1975. La 5 septembrie 2001, profesorul John Donaldson s-a recasatorit cu Susan Elizabeth (nascuta Horwood), o autoare din Marea Britanie.

Printesa Mostenitoare are doua surori si un frate: Jane Alison Stephens (n. 26 dec. 1965), Patricia Anne Bailey (n. 16 mart. 1968) si John Stuart Donaldson (n. 9 iul. 1970), potrivit site-ului Casei Regale a Danemarcei, https://www.kongehuset.dk/.

Si-a început educatia la scoala elementara „Clear Lake City” din Houston, Texas (1974-1975). A revenit la Hobarţ unde a urmat Sandy Bay Infants School (1975-1977), apoi, Scoala primara „Waimea Heights” (1978-1982). A studiat la Liceul „Taroona” (1983-1986), iar în urmatorii doi ani la „Hobart Matriculation College”, unde a fost o sportiva activa. S-a înscris la Universitatea din Tasmania în 1989 si a absolvit în 1994, cu o diploma de licenta în Comert si Drept. A obtinut un Certificat în Publicitate de la Federatia de Publicitate din Australia (AFA) si un Certificat în Marketing Direct de la Asociatia Australiana de Marketing Direct (1994-1996).

Dupa absolvire, Printesa Mostenitoare s-a mutat la Melbourne, unde a detinut functia de Account Executive pentru managementul clientilor la Agentia de Publicitate DDB Needham. Cariera sa a continuat cu o pozitie de Account Manager la MOJO Partnerş tot în Melbourne. În 1998, a întreprins o calatorie în jurul Americii, dar a vizitat si Europa si Regatul Uniţ mergând în Scotia, unde a acceptat un contract de trei luni ca Account Manager în cadrul Rapp Collins Worldwide din Edinburgh. S-a întors în Australia la începutul anului 1999 si a preluat pozitia de Account Director la Agentia Internationala de Publicitate „Young and Rubicam” din Sydney. A lucraţ pentru o perioada scurta de timp, cu o companie australiana mai mica, „Love”, iar mai târziu a devenit director de vânzari si membru al echipei de management de la Belle Property.

În prima jumatate a anului 2002, dupa ce a decis sa se mute în Europa, Printesa Mostenitoare a lucrat pentru o scurta perioada la Pariş unde a predat limba engleza la o Scoala de afaceri. În acelasi an, Printesa Mostenitoare s-a mutat în Danemarca si a fost angajata de Microsoft Business Solutions pe pozitia de consultant de proiect pentru dezvoltarea afacerii, comunicatii si marketing.

La 14 mai 2004, Mary Elizabeth Donaldson si Printul Coroanei Frederik s-au casatorit în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Catedrala din Copenhaga, festivitatile fiind organizate la Palatul Fredensborg. Prin casatoria cu Printul Mostenitor al Danemarcei, Mary Elizabeth a devenit Alteta Sa Regala Printesa Coroanei Mary Elizabeth a Danemarcei. Cei doi s-au întâlnit la Sydney, în 2000, în timpul Jocurilor Olimpice de vara.

Cuplul princiar are patru copii: printul Christian Valdemar Henri Jean (n. 15 oct. 2005), printesa Isabella Henrietta Ingrid Margrethe (n. 21 apr. 2007) si gemenii – printul Vincent Frederik Minik Alexander si printesa Josephine Sophia Ivalo Mathilda (n. 8 ian. 2011). Familia Printului Mostenitor locuieste atât în Palatul lui Frederik al VIII-lea din Amalienborg, cât si în Casa Cancelarului de la Palatul Fredensborg, conform https://www.kongehuset.dk/.

Printesa Mary si-a început antrenamentul militar ca soldat în Garda Interna în 2008. A obtinuţ pe rând, gradele de sergent (2009), locotenent (2009), prim-locotenent (2015), capitan (2019) si maior onorific (2023). A luat parte la un numar mare de activitati si exercitii în cadrul Garzilor Interne ale Armatei, Marinei si Fortelor Aeriene.

Printesa Mostenitoare patroneaza numeroase organizatii, institutii si fundatii nationale si este membru de onoare al diferitelor asociatii si societati.

Înca de la începuţ Printesa Mary s-a concentrat sa fie vocea celor care traverseaza o perioada grea în viata; a promovarii egalitatii si în special a drepturilor fetelor si femeilor; a sprijinirii eforturilor durabile si a conservarii naturii.

În 2007, a înfiintat Fundatia Mary, a carei presedinta este, care are ca obiectiv lupta împotriva izolarii sociale în trei domenii prioritare: bullying si bunastare, violenta domestica si singuratate. Prin activitatea sa, printre altele, ca patroana a organizatiilor daneze precum „Children, Youth & Grief”, „The Christmas Seal Foundation” si Fundatia „Danish Mental Health”, Printesa Mostenitoare sprijina în special lupta împotriva izolarii sociale a celor care sunt deosebit de vulnerabili sau expusi. În calitate de patroana a Federatiei Daneze de Înot si a Fundatiei Daneze pentru Inima, printre altele, Alteta Sa Regala s-a concentrat si asupra modului în care sportul si miscarea pot fi un punct focal pentru crearea unitatii si a comunitatilor sigure.

În aceeasi masura, Printesa Mostenitoare sprijina eforturile Danemarcei de a fi o voce puternica la nivel international si în calitatea sa de patron al Fondului ONU pentru Populatie (UNFPA) si al Fundatiei pentru Maternitate se concentreaza în mod special pe promovarea conditiilor si drepturilor fetelor si femeilor, cum ar fi, de exemplu, accesul la serviciile de sanatate si dreptul de a decide asupra propriului corp si asupra educatiei. Patroneaza Biroul Regional al OMS pentru Europa si este membra a Comisiei de nivel înalt ICPD25 (International Conference on Population and Development 25) a UNFPA si a Centrului International de Cercetare privind Consiliul de Conducere al Femeilor.

Angajamentul Printesei Mostenitoare Mary în sustenabilitate, biodiversitate si conservarea naturii se reflecta, în principal, în activitatea sa pentru WWF Danemarca, fiind presedinte al fundatiei din 2020. A lucrat mai mult de un deceniu la promovarea unei agende ecologice în industria de design si moda în cadrul patronajului Agendei Globale de Moda. Solutiile sustenabile daneze create pe baza mestesugurilor traditionale sunt foarte cautate atât în tara, cât si în strainatate. Timp de aproape doua decenii, Printesa Mostenitoare a participat la peste 70 de campanii de promovare a afacerilor atât în tara cât si în strainatate sustinând pe scara larga interesele daneze în domeniul afacerilor, culturii si activitatilor de dezvoltare. AGERPRES/(Documentare – Irina Andreea Cristea; editor: Roxana Losneanu, editor online: Andreea Preda)

Sursa fotografiilor: THE PRINCELY HOUSE OF BATTENBERG/Facebook

Agerpres

„Hristos a înviat!” – Paștele, sărbătoarea bucuriei învierii lui Hristos
Fapt divers duminică, 20 aprilie 2025, 09:21

„Hristos a înviat!” – Paștele, sărbătoarea bucuriei învierii lui Hristos

Paștele este una dintre cele mai importante sărbători creștine, un moment profund spiritual care aduce vestea Învierii Domnului și cheamă...

„Hristos a înviat!” – Paștele, sărbătoarea bucuriei învierii lui Hristos
Cele mai spectaculoase castele din România
Fapt divers duminică, 20 aprilie 2025, 08:00

Cele mai spectaculoase castele din România

Toată lumea cunoaște câteva castele de pe teritoriul României, însă puțini știu că numărul acestora se ridică la aproape 100, fără să...

Cele mai spectaculoase castele din România
Sâmbăta Mare – ultima zi din Săptămâna Patimilor. Tradiții, obiceiuri și superstiții
Fapt divers sâmbătă, 19 aprilie 2025, 08:38

Sâmbăta Mare – ultima zi din Săptămâna Patimilor. Tradiții, obiceiuri și superstiții

Sâmbăta Mare, cunoscută și ca Ziua Tăcerii sau Ziua Înmormântării Domnului, este ultima zi a Săptămânii Patimilor. Aceasta este...

Sâmbăta Mare – ultima zi din Săptămâna Patimilor. Tradiții, obiceiuri și superstiții
Tradiții și obiceiuri inedite de Paște, în lume
Fapt divers vineri, 18 aprilie 2025, 11:05

Tradiții și obiceiuri inedite de Paște, în lume

Tradiții și obiceiuri de Paște din lume: Rădăcini spirituale și culturale uimitoare Paștele este una dintre cele mai celebrate sărbători...

Tradiții și obiceiuri inedite de Paște, în lume
Fapt divers vineri, 18 aprilie 2025, 00:01

Vinerea Mare – ziua jertfei și a reculegerii profunde în tradiția creștină. Zi de post negru, în semn de recunoştinţă pentru Iisus Hristos

Vinerea Mare, cunoscută și ca Vinerea Patimilor sau Vinerea Neagră, este una dintre cele mai importante zile din Săptămâna Sfântă, care...

Vinerea Mare – ziua jertfei și a reculegerii profunde în tradiția creștină. Zi de post negru, în semn de recunoştinţă pentru Iisus Hristos
Fapt divers joi, 17 aprilie 2025, 18:50

Săptămâna Patimilor – o perioadă de profundă reflecție spirituală înaintea Paștelui

Săptămâna Patimilor, cunoscută și sub numele de Săptămâna Mare, marchează ultimele zile din Postul Paștelui și este dedicată rememorării...

Săptămâna Patimilor – o perioadă de profundă reflecție spirituală înaintea Paștelui
Fapt divers joi, 17 aprilie 2025, 17:03

Tradiții de Paște păstrate cu sfințenie de croații din Iabalcea

Comunitatea croată din satul Iabalcea de pe raza comunei Caraşova din Caraș-Severin, păstrează cu sfințenie tradițiile pascale, reflectând o...

Tradiții de Paște păstrate cu sfințenie de croații din Iabalcea
Fapt divers joi, 17 aprilie 2025, 16:49

Ziua Internațională a Hemofiliei: Apel la tratamente personalizate și stocuri salvatoare de viață în spitale

Ziua Internațională a Hemofiliei este marcată anual pe data de 17 aprilie, atrăgând atenția publicului și autorităților asupra nevoilor...

Ziua Internațională a Hemofiliei: Apel la tratamente personalizate și stocuri salvatoare de viață în spitale