cuplu fericit

Printesa Charlotte, fiica printului William si a sotiei sale, Catherine, va fi botezata duminica de arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, cu apa din râul Iordan. Aceeasi apa a fost folosita si pentru botezul fratelui ei, George, cu doi ani în urma, informeaza BBC. Aceasta apa are semnificatie spirituala deosebita, dar, contrar a ceea ce este reprezentat în mod traditional în cântece, poezii si picturi, râul Iordan este putin adânc, îngusţ plin de noroi si poluat de apele uzate si efluenti industriali. Are o latime de mai putin de 10 metri si o adâncime de aproximativ doi metri.

Cu toate acestea, apele sale marginite de stuf debordeaza de un simbolism istoric, geografic si religios care le face o resursa pretioasa. Se spune ca israelienii sub conducerea lui Iosua au trecut pe aici pentru a intra pe Tarâmul Fagaduintei dupa ani de ratacire în desert. Se crede, de asemenea, ca aici a fost botezat Iisus de catre Sfântul Ioan, un predicator care purta o mantie din par de camila, se hranea cu lacuste si miere si a lansat practica de cufundare a oamenilor în râu pentru a arata ca s-au pocait de pacatele lor si s-au întors spre Dumnezeu pentru iertare. În prezenţ aproape jumatate de milion de vizitatori anual, majoritatea pelerini crestini, se aduna în aceste locuri pline de spiritualitate.

Palatul Kensington nu ar spune cum a fost obtinuta apa din acest râu pentru botezul printesei Charlotte, dar un oficial iordanian a declarat pentru BBC ca aceasta a fost trimisa de Curtea Regala a tarii sale.

Apa din râul în care se crede ca a fost botezat Iisus este obiect de export sub controlul unui organism guvernamental iordanian. ‘Noi organizam procesul de îmbuteliere a apei sfinte din râul Iordan. O oferim investitorilor dupa curatare, sterilizare si binecuvântarea preotilor. Fiecare sticla are o eticheta din partea Comisiei’, a declarat Dia Madani, presedintele Comisiei guvernamentale ‘Baptism Site’ din Iordania.

Un astfel de comert este realizat si în Israel si teritoriile palestiniene, pe unde curge râul. Magazinele turistice israeliene ofera produse sofisticate, de la recipiente în forma de medalion preumplute, ‘recomandate pentru botezuri’, la crucifixe din sticla umplute cu apa, la pretul de 56 de dolari. Produse similare pot fi achizitionate din magazinele duty free de pe aeroport si online pe retelele Amazon si eBay. Fiecare are propriul motiv pentru care cumpara aceasta apa – pentru botezul copiilor, pentru a o bea sau pentru a o folosi pentru vindecare.

Însa rezervele de apa sunt insuficiente, asa ca uneori trebuie diluata. Crestinii palestinieni se plâng ca este dificil pentru ei sa aiba acces la râul sfânţ asa ca proviziile lor sunt foarte limitate. ‘O data sau de doua ori pe an, în zilele de sarbatoare, israelienii sa ne umple rezervoare de pâna la 16 litri’, spune Fawzi Jaqaman, un palestinian care ofera seturi de rozarii, ulei de masline, sol si apa din Tara Sfânta. ‘Nu este suficienta, asa ca trebuie sa-o amestec cu apa obisnuita’.

Liderii religiosi din regiune spun ca apele râului sfânt au o semnificatie deosebita, dar nu sustin comertul cu aceasta apa. ‘Biserica se opune ferm vânzarii de obiecte binecuvântate sau spirituale pentru obtinere de profit’, care înseamna simonie si pacaţ spune parintele Jamal Khader de la Universitatea de studii religioase din Bethlehem.

Nu cu mult timp în urma, locurile de botez din Valea Iordanului au fost zona militara închisa. Chiar si dupa semnarea unui tratat de pace între Iordania si Israel în 1994, accesul a ramas sever restrictionat de câtiva ani. Câmpuri minate ramân pe partea din Fâsia Gaza, iar vizitatorii sunt avertizati sa ramâna departe de zona delimitata cu sârba ghimpata si indicatoare pe care scrie ‘Pericol – Mine’.

Exista dovezi stiintifice care sugereaza ca locul exact unde a fost botezat Iisus este de partea iordaniana a râului, desi acest lucru este greu de determinaţ în parte din cauza faptului ca în timp cursul râului s-a schimbaţ conchide BBC.

Agerpres

sursa foto ziaruldeiasi.ro