Primul stat cu transport public gratuit pentru toţi

Estonia va deveni prima ţară din lume cu transport public gratuit pentru toţi cetăţenii care şi-au declarat locul de reşedinţă aici.

Propunerea vine după ce a fost finalizat proiectul de transport public pentru cetăţenii din capitala Tallinn, proiect care a fost implementat cu succes.

Cetăţenii au decis asupra acestui proiect prin referendum, iar oraşul a acoperit toate costurile autobuzelor, tramvaielor şi trenurilor. Tot ceea ce le trebuie cetăţenilor pentru transportul gratuit este un card verde care costă doi euro, card pe care îl pot utiliza în mod nelimitat pentru transportul public.

Proiectul a ajutat Tallinnul să câştige de două ori mai mulţ respectiv de două ori mai mult decât a pierdut după desfiinţarea abonamentelor pentru transport public. Cetăţenii care nu şi-au înregistrat reşedinţa până atunci au făcut acum acest lucru, iar casa de marcat a statului s-a umplut substanţial numai din această acţiune.

De asemenea, transportul public gratuit a motivat deplasarea cetăţenilor, care au început să iasă mai mult şi, prin urmare, să-şi petreacă mai mult timp în restaurante, cafenele, cinematografe, teatre, precum şi în magazine locale şi buticuri. Întregul proiect a dat oraşului un nou vânt şi a stimulat afacerile locale, şi în acest mod a fost soluţionată şi problema mare a blocajelor de trafic, scrie cotidianul Dnevnik.

După introducerea transportului gratuiţ preţurile la locurile de parcare în oraş au crescut foarte mulţ deci nu mai există nici multe maşini în Tallinn, aşadar nici poluare.