Premiul Nobel pentru medicină în 2023, acordat profesorilor Katalin Karikó și Drew Weissman de la Universitatea Pennsylvania 

Profesorii Katalin Kariko și Drew Weissman, pionieri ai vaccinurilor cu ARN mesager care au deschis calea pentru descoperirea vaccinurilor împotriva Covid-19, au primit luni premiul Nobel pentru Medicină, conform G4Media.ro.

Cei doi cercetători au fost premiați „pentru descoperirile lor privind modificările bazelor nucleice care au permis dezvoltarea unor vaccinuri eficiente cu ARNm împotriva Covid-19”, a anunțat juriul.

Karikó, care este și profesor la Universitatea din Szeged, Ungaria, este a 61-a femeie laureata a Premiului Nobel, potrivit Universității Pennsylvania.

Descoperirile lor decisive datează din 2005, iar primele vaccinuri cu ARN mesager împotriva Covid-19 au fost fabricate ulterior de Pfizer/BioNTech și Moderna.

În plină pandemie, multe persoane s-au familiarizat cu principiul vaccinurilor cu ARN mesager: acestea se concentrează pe o mică parte a virusului – în cazul SARS-CoV-2, așa-numita proteină „Spike” – și au ca scop injectarea în organism a unor șiruri de instrucțiuni genetice, numite ARN mesager, care instruiesc organismul să producă această proteină.

Inofensiv în sine, acest „Spike” al coronavirusului este apoi detectat de sistemul imunitar, care produce anticorpi.

Sursa foto: Peggy Peterson /penntoday.upenn.edu

De același autor

Related Articles