Premieră mondială: s-au născut primii căţei concepuţi în eprubetă

Beagle puppies that were rescued from an animal transporter, rest on March 4, 2014 at an animal shelter in Nuremberg, Germany. Customs officials in Nuremberg checked a puppy transport from Eastern Europe and 77 animals were rescued.  AFP PHOTO / DPA / DAVID EBENER /GERMANY OUT
Beagle puppies that were rescued from an animal transporter, rest on March 4, 2014 at an animal shelter in Nuremberg, Germany. Customs officials in Nuremberg checked a puppy transport from Eastern Europe and 77 animals were rescued. AFP PHOTO / DPA / DAVID EBENER /GERMANY OUT

O echipă de oameni de ştiinţă, veterinari şi laboranţi au fost martori când câţeaua surogat a dat naştere la şapte pui de 0,2 kg. Aceştia sunt primii câini concepuţi într-o eprubetă.

Fiecare dintre noi a luat un căţeluş si l-a frecat cu un prosop mic până când acesta a început să schelălăie, atunci am înţeles că acesta e un succes. Ochişorii le erau închişi, iar căţeii erau pur şi simplu adorabili. Noi am verificat dacă câinii se simţeau bine şi dacă toţi respirau“, a declarat doctorul Alexander Travis, care conduce Laboratorul de la Institutul Baker pentru Sănătatea Animalelor la Colegiul de Medicină Veterinară a Universităţii Cornell (Ithaca, SUA).

Puii s-au născut la 10 iulie 2015 şi sunt un mix de rase: Beagle, Labrador şi Cocker Spaniol. Toţi, cu excepţia unei femele, au fost adoptaţi. Cercetătorii au păstrat-o, pentru ca laboratorul să aibă propria lui femelă. Travis a adoptat şi el doi pui, pe care laboratorul îi urmăreşte în continuare. Aceştia pot fi deosebiţi datorită ojei cu care le-au fost vopsite unghiile, Roşu şi Verde (acestea rămânând să le servească şi drept nume).
Fertilizare în vitro (IVF) este procesul de fertilizare a ovulelor cu spermă în afara corpului. Acest proces este pe larg utilizat pentru a susţine reproducţia umană. Prima naştere a unui copil după fertilizare în vitro s-a întâmplat în 1978.
Potrivit lui Pierre Comizzoli, specialist în fiziologia reproductivă de la Institutul Smithsonian de Conservare Biologică din Front Royal (SUA), toate eforturile de fertilizare în vitro a unei ovule canine au eşuat până acum.
Biologia câinilor este cu totul şi cu totul diferită de biologia umană. Gestaţia la câini durează doar două luni, iar femela naşte pui o dată sau de două ori pe an. Femela elimină ovule imature în loc de cele mature necesare pentru IVF“, a declarat Pierre Comizzoli.
În 2013, la Universitatea din Cornell s-a născu Klondike, primul căţel dintr-un embrion îngheţat. Femela a fost însămânţată artificial, iar embrionul a fost colectat, îngheţat şi implatat într-o mamă canină surogat.
Tehnica de fertilizare în vitro a câinilor s-ar putea dovedi utilă pentru conservarea speciilor pe cale de dispariţie, pentru eliminarea trăsăturilor dăunătoare unei rase, acestea având potenţial de cerectare aplicabil şi pentru bolile umane“, a declarat autorul principal al studiului de la Institutul Smithsonian de Conservare Biologică, Jennifer Nagashima.
Sursa: descopera.ro

Cele mai citite

Related Articles