Ascultă Radio România Reșița Live

Povestea micului românesc

Povestea micului românesc a început în urmă cu peste 100 de ani, iar de-a lungul timpului preparatul autohton şi-a câştigat popularitatea pe grătarul tuturor românilor. Legenda spune că primul mic a fost mâncat în Centrul Vechi al Capitalei, fiind inventat dintr-o întâmplare.

Povestea micului românesc

Articol editat de Valentina Adam, 1 mai 2025, 06:00 / actualizat: 1 mai 2025, 7:51

Povestea micului a început în Bucureşti, în urmă cu mai bine de un secol, atunci când un bucătar iscusit din Capitală, Iordache Ionescu, le pregătea clienţilor săi mai multe preparate la grătar. Cârciumarul Ionescu, aşa cum era cunoscut printre clienţii localului, avea o reţetă excepţională de cârnaţi, renumită în tot oraşul, care a stat la baza micului din zilele noastre, explică istoricul Dan Falcan.

Într-o zi, cârciumarul muncea de zor la cârnaţii pregătiţi la grătar, dar maţele în care învelea carnea tocată s-au terminat. Văzând că cererile la cârnaţi sunt din ce în ce mai multe, Iordache Ionescu a luat o bucată din „aluatul cârnatului“ şi a pus-o pe grătar fără niciun fel de maţ. Primul care a gustat invenţia cârciumarului a rămas impresionat de gustul „mititelui“, iar noul produs s-a transformat în vedeta localului din centrul oraşului.

Încet-încet, pe majoritatea grătarelor din cârciumile şi localurile bucureştene se aflau mititei, iar oamenii păreau fascinaţi de gustul noului produs. „Înainte de al Doilea Război Mondial, la aproape orice colţ de stradă există o bodegă în care se serveau mici“ , povesteşte Dan Falcan.

Micul vine din Turcia de acum câteva sute de ani

Moghazehi Mehrzad, unul dintre pasionaţii artei culinare, are o altă părere despre originea micului şi spune că ştie legenda lui Iordache, dar crede că micul nu este un produs tradiţional românesc, ci vine din Turcia de acum 300, 400 de ani. Bărbatul spune că potrivit legendei lui Iordache, micii ar avea o istorie prea scurtă.

Moghazehi povesteşte că micul este de fapt un kebap, preparat cu ajutorul a numeroase condimente şi ierburi aromate. „Din reţeta originală de mici fac parte chimenul şi ienibaharul, condimente folosite foarte des de turci, fiind adaptată de fiecare zonă după gusturile şi obiceiurile culinare“, precizează acesta. 

În ceea ce priveşte un top al micăriilor din Capitală, Moghazehi Mehrzad spune că din punctul său de vedere cei mai buni mici sunt cei de La Cocoşatu. Bărbatul recunoaşte că a încercat să afle reţeta lor, dar fără succes. Caru’ cu bere este un alt restaurant la care spune că se găsesc mici foarte buni, pentru că bucătarii de acolo respectă o reţetă proprie. „Din câte ştiu cei de acolo au o reţetă veche de 100 de ani“ , precizează Moghazehi.

Reţeta micului însă este pe atât de diferită, pe cât este de contestată că ar fi românească. Unii specialişti culinari susţin că a fi un produs provenit dintr-o eroare gastronomică atunci când un bucătar din Bucureşti a rămas fără maţe pentru cârnaţi şi a pus carnea direct pe grătar. Alţii spun că tradiţionalul mic ţine mai mult de obiceiurile culinare ale turcilor şi că a rămas moştenire de sute de ani.

Micii lui Păstorel

Iaţă şi versiunea lui Păstorel despre mititeii autohtoni. E apărută în Glasul Patriei din 20 decembrie 1962, şi e de găsit la paginile 271-272 din De Re Culinaria, ediţia din 1977. Aşadar:

Carne de vită de la ceafă sau de la coadă, sau pulpa – capacul. La 1 kg de carne, ¼ seu gros şi curăţat de piele. Carnea, împreună cu seul, se trece de două ori prin maşina de tocat. Se adaugă în carne miez de franzelă (de mărimea unei lămâi), muiat în mujdei de usturoi, sare, o linguriţă de mirodenii: enibahar, chimen (dacă vrei), piper şi o jumătate linguriţă bicarbonat. Frămânţi, până se face o pastă omogenă.

Uzi cu apă un fund de lemn şi palmele. Suceşti câte o bucată pe masă până obţii forma cilindrică ştiută. Tai în bucăţi potrivite şi-i aşezi umezi pe-o farfurie. Îi pui la rece câteva ore. Pui grătarul încins, pe care ai aşezat un rând de mititei, la foc moale. Cât stau la foc, îi învârteşti mereu, până se întăresc. După ce s-au prăjit o serie, se servesc în vas acoperit şi încălzit (altfel se sleiesc din cauza seului). În timp ce se consumă o serie, se pune la foc seria următoare. Prăjirea trebuie să se facă încet, ca să nu se pripească la exterior, rămânând cruzi la mijloc.

Sursa: adevarul.ro

Urmărește-ne și pe Google News

România va intra în Cartea Recordurilor cu „Masa care Unește” – cel mai lung prânz din lume, din materiale reciclabile, organizat la Alba Iulia
Fapt divers vineri, 12 septembrie 2025, 11:50

România va intra în Cartea Recordurilor cu „Masa care Unește” – cel mai lung prânz din lume, din materiale reciclabile, organizat la Alba Iulia

Pe 13 septembrie 2025, România va fi oficial înscrisă în Guinness World Records, odată cu organizarea evenimentului „Masa care Unește”, la...

România va intra în Cartea Recordurilor cu „Masa care Unește” – cel mai lung prânz din lume, din materiale reciclabile, organizat la Alba Iulia
Zile libere legale 2026 în România: Proiect de lege pentru reducerea acestora de la 17 la 12
Fapt divers joi, 11 septembrie 2025, 16:03

Zile libere legale 2026 în România: Proiect de lege pentru reducerea acestora de la 17 la 12

Un nou proiect de lege aflat în dezbatere în Parlamentul României propune o schimbare majoră în ceea ce privește zilele libere legale. Potrivit...

Zile libere legale 2026 în România: Proiect de lege pentru reducerea acestora de la 17 la 12
De 24 ori „nine-eleven”
Fapt divers joi, 11 septembrie 2025, 07:40

De 24 ori „nine-eleven”

Dacă secolul XX a fost marcat în Statele Unite ale Americii de Orson Welles care devenea faimos după emisiunea radio din 30 octombrie 1938 în...

De 24 ori „nine-eleven”
Primii fulgi de zăpadă din toamna 2025, pe crestele Apusenilor – surpriză la Vlădeasa, în județul Cluj
Fapt divers luni, 8 septembrie 2025, 17:36

Primii fulgi de zăpadă din toamna 2025, pe crestele Apusenilor – surpriză la Vlădeasa, în județul Cluj

Zăpadă timpurie la altitudine Deși în Cluj-Napoca temperaturile din 8 septembrie aduc încă aminte de vară, pe crestele Munților Apuseni a...

Primii fulgi de zăpadă din toamna 2025, pe crestele Apusenilor – surpriză la Vlădeasa, în județul Cluj
Fapt divers luni, 8 septembrie 2025, 00:37

8 septembrie – Nașterea Maicii Domnului. Semnificații religioase și tradiții populare. Peste două milioane de români îşi sărbătoresc astăzi onomastica

Pe 8 septembrie, întreaga lume creștină prăznuiește Nașterea Maicii Domnului, cunoscută în tradiția populară drept Sfânta Maria Mică....

8 septembrie – Nașterea Maicii Domnului. Semnificații religioase și tradiții populare. Peste două milioane de români îşi sărbătoresc astăzi onomastica
Fapt divers duminică, 7 septembrie 2025, 11:26

Fenomene astronomice spectaculoase: eclipsă totală de Lună și „Luna Sângerie”, pe 7 septembrie 2025

Cerul oferă un spectacol rar în noaptea de 7 spre 8 septembrie 2025, când are loc o eclipsă totală de Lună, vizibilă parțial și din...

Fenomene astronomice spectaculoase: eclipsă totală de Lună și „Luna Sângerie”, pe 7 septembrie 2025
Fapt divers joi, 4 septembrie 2025, 16:57

A murit Giorgio Armani

Giorgio Armani a murit la 91 de ani. „Regele Giorgio” al modei italiene s-a stins la Milano. Designerul italian Giorgio Armani, în vârstă de...

A murit Giorgio Armani
Fapt divers joi, 4 septembrie 2025, 14:55

”Cravata Galbenă”, un film despre Sergiu Celibidache interpretat de John Malkovich!

Celebrul actor John Gavin Malkovich, născut în Christopher, Illinois, SUA, cu o carieră impresionantă ce se întinde pe mai multe decenii,...

”Cravata Galbenă”, un film despre Sergiu Celibidache interpretat de John Malkovich!