Pater Berno Rupp SDS – fondatorul Federaţiei Caritas Timişoara a trecut la cele veşnice

În data de 26 septembrie 2017 Mântuitorul nostru Isus Cristos l-a chemat la dreapta lui pe Pater Berno Rupp SDS (preot salvatorian), (1935-2017).

A văzut lumina zilei în 1935 pe data de 15 noiembrie în Bergatreute. La Botez a primit numele de Rudolf. În 1951 familia s-a mutat în Meckenbeuren. P. Berno a păstrat o legătură strânsă cu familia pe tot parcursul vieții. Familia a fost pentru el locul în care își găsea puterea și echilibrul. Mare parte a realizărilor se datorează surorii sale Marie-Luise, care împreună cu familia l-a sprijinit. În perioada 1946-1955 a fost elevul Colegiului Salvatorian din Bad Wurzach. În această perioadă s-a născut și s-a conturat idea de a deveni misionar al Ordinului Salvatorian. În aprilie 1955 și-a început novriciatul în Passau, iar în 1956 pe data de 1 mai a depus primele voturi simple. Studiile teologice le-a continuat la Roma la Universitatea Pontificală Greogoriana. A fost sfințit preot la 1 iulie 1962 în biserica San Marcello al Corso. Celebrarea primei Sf. Liturghii, primiția, a avut loc în țara natală Germania, la Meckenbeuren. Ca tânăr preot a avut o activitate bogată pe mai multe planuri. Astfel, a acceptat rolul de prefect în formarea vocațiilor din Dieceza de Passau, a fost profesor la Colegiul Pastoral din Lochau și a slujit în calitate de capelan la parohia salvatoriană din Stuttgart. Din 1968, exceptând perioada 1969-1971, când a fost capelan în Lünchen a îndeplinit rol de misionar în Passau. P. Berno a rămas în amintirea multora ca ,,părintele cu chitară” care a reușit să mobilizeze atât adulții cât și tinerii. Predicile lui neobișnuite și motivatoare au lăsat urme în inimile celor care l-au ascultat. Viața lui a fost condusă de idea ,,misionar pe drumul meu”. Primul pelerinaj l-a parcurs pe jos, în 1974, până în Jerusalim. Cu o simplitate ascetică și de multe ori atingând limitele durerii fizice, a parcurs și celelalte rute mari de pelerinaj ale Europei, tot pe jos: Roma, Santiago, Trondheim. Cea mai mare dorință din viața lui a fost să lucreze ca misionar în străinătate. După 1990 visul s-a îndeplinit și a primit misiunea de a recepta, de a renova și de a repopula mănăstirea salvatorienilor din Elisabetin. Fiind un om cu caracter ferm și cu mult entuziasm P. Berno a reușit să trezească și în concetățenii lui dorința de a face, dorința de a-i ajuta pe ceilalți. El a reușit să primească înapoi mănăstirea salvatorienilor, să o reconstruiască și să aducă salvatorieni tineri cu care să reînceapă munca. Impresionat de suferințele oamenilor nevoiași, ajunși pe stradă, pe lângă activitățile sale pastorale a început să realizeze o structură de ajutorare a copiilor străzii, a vârstnicilor și a oamenilor străzii din Timișoara. A parcurs traseul dintre Germania și România de nenumerate ori cu microbuzul său pentru a aduce ajutoare și donații. Împreună cu Federația Caritas au înființat un azil de noapte pentru oamenii străzii, o casă pentru femeile abuzate, diferite instituții pentru reintegrarea oamenilor străzii, pentru îngrijirea copiilor și a vârstnicilor, precum și un centru Hospice.

Fundația Pater Berno a fost înființată de către salvatorieni, Federația Caritas și multe comunități dornice de a ajuta cu scopul să ducă mai departe și să dezvolte pe termen lung munca începută de P.Berno.

P. Berno a fost un om deosebit și un salvatorian adevărat. Activitatea lui de o viață a fost recunoscută peste tot, el a primit titlul de Cetățean de onoare al Timișoarei și a orașului Meckenbeuren, el a primit totodată și Distincția pentru Drepturile Omului a orașului Graz și a primit și Crucea de Onoare a Republicii Federale a Germaniei.

Suntem recunoscători pentru opera de viață a lui P. Berno. Avem sarcina și responsabilitatea de a menține și de a continua după posibilitățile noastre munca imensă începută de el.

În Meckenbeuren s-a recitat Sf. Rozariu, luni în 2 octombrie, la orele 18,30; o Sf. Liturghie pentru sufletul lui Pater Berno a fost celebrată în data de 3 octombrie în Parohia Sf. Maria din același oraș, cu începere de la orele 16,00.

P. Berno va fi înmormântat la Timișoara, în conformitate cu dorința sa expresă, pe care și-a exprimat-o încă din timpul vieții.

Sf. Liturghie și Requiem-ul, cu ritualul de înmormântare, vor fi celebrate de către Excelența Sa Martin Roos, episcop de Timișoara, sâmbătă 7 octombrie 2017, cu începere de la ora 16.00 în Biserica parohială Preasfânta Inimă a lui Isus, Timișoara III Elisabetin.

Îi rugăm pe cei are vor dori să îl însoțească pe P. Berno în rugăciune, pe ultimul drum, să nu aducă flori și a coroane, ci să doneze contravaloarea lor Fundației Pater Berno.

Comunitatea Salvatoriana Provincia Germană Frații, surorile și aparținătorii
Comunitatea Salvatoriana Provincia Austriacă

Foto: ADZ

(Hardy Cvoica, Claudiu Călin)

De același autor

Related Articles