Oficial în toamnă, de astăzi!

Echinocțiul de toamnă are loc atunci când ziua este egală cu noaptea, în orice loc de pe Pământ. Din acel moment începe toamna astronomică în emisfera nordică, în timp ce în emisfera sudică a Pământului, începe primăvara astronomică.

Momentul echinocțiului de toamnă 2023 se va produce sâmbătă, 23 septembrie la ora 09:50, potrivit Observatorului Astronomic “Amiral Vasile Urseanu”.

După echinocțiul de toamnă, ziua devine tot mai scurtă iar noaptea tot mai lungă, până la solstițiul de iarnă, care va avea loc miercuri, 21 decembrie 2023.

 • Echinocțiul de primăvară- 20 Martie, ora 23:24
 • Solstițiul de vară- 21 Iunie, ora 17:58
 • Echinocțiul de toamnă- 23 Septembrie, ora 09:50
 • Solstițiul de iarnă- 22 Decembrie, ora 05:27

Echinocţiul de toamnă: Tradiţii şi obiceiuri

 • Echinocțiul de toamnă este un eveniment care marchează echilibrul dintre lumină și întuneric, dintre masculin și feminin, dintre viață și moarte, relatează folclor-romanesc.ro.
 • Echinocțiul de toamnă marchează și sfârșitul muncii agricole, iar sătenii duc roadele pământului la biserică, ca să fie sfințite de preot. Potrivit tradiției populare, legumele și fructele sfințite pot vindeca orice rană fizică și orice durere sufletească.
 • Se crede că în ziua echinocțiului de toamnă, florile plâng și vorbesc între ele despre venirea crudă a iernii. Se mai spune că dacă vrei să salvezi o floare care plânge trebuie să o ungi cu mir sfințit la o mănăstire.
 • Gospodarii care respectă tradiția, prepară în această zi un must din struguri proaspăt culeși. În ziua echinocțiului de toamnă se bat nucii și se scutură merele și gutuile.
 • În mitologia păgână, echinocțiul de toamnă poartă numele de „Mabon” sau ”A doua recoltă”.
 • Un alt ritual păgân este cel în care i se aduc mulțumiri verii, pentru soarele și căldura oferită.
 • În ziua echinocțiului de toamnă, păgânii construiau un altar de fructe și legume, meditau în grup și preamăreau natura. La astfel de adunări se cântă, se dansează și se consumă legume și fructe.
 • Indiferent de cultură, oamenii celebrează frumusețea naturii și trecerea timpului. Succesiunea anotimpurilor a fost mereu motiv de bucurie, pentru că fiecare aduce cu sine frumusețe și diversitate. Aceste serbări sunt de fapt, celebrări ale vieții și ale armoniei dintre Om și Natură.

Termenul de “echinocţiu” provine de la cuvântul francez “équinoxe”, care, la rândul său, provine din latinescul “aequinoctium”, format din “aequus”- “egal” şi “nox”, “noctis”- “noapte”.

De la un an la altul, fenomenul nu se produce la aceeaşi dată datorită faptului că anul calendaristic nu este egal cu cel tropic. De când a fost alcătuit calendarul gregorian în anul 1582, echinocţiul de toamnă s-a produs în zilele de 21, 22, 23 sau 24 septembrie, mai des însă la 22 sau 23 septembrie.

2024 – 22 septembrie, ora 15:44

2025 – 22 septembrie, ora 21:19

2026 – 23 septembrie, ora 03:05

2027 – 23 septembrie, ora 09:02

2028 – 22 septembrie, ora 14:45

Sursa: wowbiz.ro

De același autor

Related Articles