solingen

Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva propune vizitatorilor o nouă piesă în categoria „Exponatul lunii”. Cei care vor trece pragul instituției de cultură din municipiul reședință de județ vor putea admira o sabie Solingen de paradă pentru ofițeri.

Exponatul lunii iulie face parte din colecția de arme a Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, fiind reprezentat de o sabie Solingen de paradă pentru ofițeri și este datată ca aparținând secolului XX. Elementele sale principale, mânerul, garda, lama și teaca sunt lucrate din oțel prin forjare și apoi prelucrate mecanic prin pilire, găurire, decupare, nituire, șelfurire sau gravare. Mânerul propriu-zis, confecţionat din lemn şi înfăşurat cu sârmă argintie răsucită, este terminat în cap de vultur cu ochii din pietre semipreţioase şi are ca terminaţie un buton aplatizat care poartă coroana regală. Lama are profil triunghiular, cu nervură mediană pe două treimi din lungime. Pe jumătatea dinspre bază a lamei se observă un registru ornamentat cu motive florale şi însemnul fabricii, o veveriţă, toate executate prin gravare. „Piesa a fost restaurată în cadrul Laboratorului de restaurare al Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane, intervenţiile efectuate asupra sa având drept scop stoparea procesului complex de distrugere a metalelor şi a aliajelor metalice sub acţiunea chimică, electrochimică şi microbiană a mediului”, a precizat managerul MCDR Deva, Liliana Țolaș.

„Exponatul lunii” poate fi admirată de vizitatorii MCDR Deva în spațiul special amenajat la intrarea în Palatul Magna Curia.