Ascultă Radio România Reșița Live

Nu este 1 Mai fără mirosul de mici sfârâind pe gratar! Ce conţine cea mai gustoasă reţetă de mici din Banat

1 Mai nu e 1 Mai fără mirosul de mici sfârâind pe gratar! Şi în acest an, micii rămân vedeta meselor în aer liber, preferaţi de majoritatea celor care aleg să petreacă „Ziua Muncii” la iarbă verde. Carnea bine condimentată, muştarul clasic şi pâinea proaspată formează combinaţia câştigătoare pentru un picnic reuşit.

Nu este 1 Mai fără mirosul de mici sfârâind pe gratar! Ce conţine cea mai gustoasă reţetă de mici din Banat

Articol editat de Daiana Rosca, 1 mai 2025, 09:00 / actualizat: 2 mai 2025, 7:46

1 Mai este sinonim, în România, cu grătare încinse, miros de mici și voie bună. Dar ce face un mic cu adevărat delicios? E mai bun cel din carne de vită, porc sau berbecuț? Sau poate un amestec bine echilibrat? Chef Marian Popovici, unul dintre cei mai buni bucătari din Banat susțin că micul ideal începe cu alegerea corectă a cărnii și continuă cu un amestec bine condimentat și lăsat la maturat.

Ce carne se folosește pentru cei mai buni mici?

Tradiția spune că micul autentic se face din carne de oaie sau berbecuț, pentru gustul său intens și suculența naturală. Dacă nu ai la îndemână, poți prepara un amestec din:

  • Carne de vită (70%)
  • Carne de porc (30%)

Unii bucătari mai adaugă puțină grăsime de berbecuț sau os fiert (stock) pentru un plus de aromă. Este important să obții o pastă omogenă, iar textura să nu fie prea uscată.

Condimentele care fac diferența

Pentru un gust autentic și aromat, ai nevoie de:

  • Sare și piper proaspăt măcinat
  • Coriandru boabe pisat
  • Chimen măcinat – o linguriță
  • Boia dulce pentru culoare și gust
  • Câțiva căței de usturoi pisați
  • Un vârf de bicarbonat de sodiu, pentru ca micii să fie pufoși și suculenți

„Pentru un rezultat excelent, carnea trebuie lăsată la maturat între 24 și 48 de ore după ce a fost frământată cu toate condimentele. Acest proces permite aromelor să pătrundă în carne și să dea micului un gust intens și echilibrat. Dacă nu ai o mașină specială, poți face micii manual, cu mâinile unse, sau folosind o sticlă de plastic tăiată ca formă. Secretul este să-i faci de dimensiuni uniforme pentru o coacere egală pe grătar”, susţine bucătarul Marian Popovici.

Plating inedit pentru pasionați de gastronomie

Pentru cei care doresc o prezentare creativă, „platingul” cu mici poate fi simplu și de efect. Servește-i pe o tavă de lemn, cu:

  • Muștar clasic cu puțină leurdă tocată fin
  • Felii de pâine rumenă
  • Murături de casă
  • Berea rece nelipsită

Pentru un gust inedit, încearcă să amesteci leurdă tocată mărunt direct în muștar. Vei obține un sos aromat, perfect pentru sezonul primăverii.

Ponturi de la grătar

Un truc folosit de unii bucătari este stropirea micilor cu puțină bere, vin alb sau apă minerală în timpul preparării pe grătar. Astfel, se mențin suculenți și nu se usucă la exterior. Se spune că micii au apărut în București, în secolul XIX, când un cârciumar a rămas fără mațe pentru cârnați și a aruncat pe grătar „amicul”, un cârnat fără înveliș. De atunci, micul a devenit simbolul neoficial al grătarelor românești.

Sursa foto: Marian Popovici

Fii parte din povestea Color the Village 2025. Înscrierile continuă pentru Grădinari!
Fapt divers duminică, 11 mai 2025, 12:02

Fii parte din povestea Color the Village 2025. Înscrierile continuă pentru Grădinari!

Asociația Acasă în Banat a dat startul înscrierilor pentru cea de-a șaptea ediție a proiectului „Color the Village”, care va avea loc în...

Fii parte din povestea Color the Village 2025. Înscrierile continuă pentru Grădinari!
11 mai – Ziua tatălui în România
Fapt divers duminică, 11 mai 2025, 11:46

11 mai – Ziua tatălui în România

La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua tatălui în România. Această zi este marcată, conform prevederilor legii în vigoare (Legea nr....

11 mai – Ziua tatălui în România
Ziua Regalității, o sărbătoare a spiritului românesc
Fapt divers sâmbătă, 10 mai 2025, 07:00

Ziua Regalității, o sărbătoare a spiritului românesc

În fiecare an în România este marcată, la 10 mai, Ziua Regalităţii, legiferată de Camera Deputaţilor, în aprilie 2015, drept sărbătoare...

Ziua Regalității, o sărbătoare a spiritului românesc
15 iunie devine oficial Ziua Banatului Montan: Legea a fost promulgată
Fapt divers vineri, 9 mai 2025, 16:21

15 iunie devine oficial Ziua Banatului Montan: Legea a fost promulgată

Pe 15 iunie 2025, Banatul Montan va fi sărbătorit oficial pentru prima dată, în urma promulgării Legii nr. 60/2025. Această lege, inițiată de...

15 iunie devine oficial Ziua Banatului Montan: Legea a fost promulgată
Fapt divers duminică, 4 mai 2025, 09:27

4 mai – Ziua internațională a pompierilor

Comunitatea internațională celebrează anual, la 4 mai, Ziua internațională a pompierilor, cu scopul de a recunoaște și aprecia curajul și...

4 mai – Ziua internațională a pompierilor
Fapt divers sâmbătă, 3 mai 2025, 09:35

Ziua Mondială a Libertăţii Presei

Este Ziua Mondială a Presei, a celor care slujesc un ideal, libertatea de exprimare.‘’Libertatea de predare şi de opinie în cărţi sau în...

Ziua Mondială a Libertăţii Presei
Fapt divers joi, 1 mai 2025, 07:25

1 Mai – Ziua Muncii

Ziua de 1 Mai, cunoscută internațional ca Ziua Muncii, este celebrată anual în numeroase țări ale lumii. Deși astăzi este asociată cu...

1 Mai – Ziua Muncii
Fapt divers joi, 1 mai 2025, 06:00

Povestea micului românesc

Povestea micului românesc a început în urmă cu peste 100 de ani, iar de-a lungul timpului preparatul autohton şi-a câştigat popularitatea pe...

Povestea micului românesc