Ascultă Radio România Reșița Live

Nu este 1 Mai fără mirosul de mici sfârâind pe gratar! Ce conţine cea mai gustoasă reţetă de mici din Banat

1 Mai nu e 1 Mai fără mirosul de mici sfârâind pe gratar! Şi în acest an, micii rămân vedeta meselor în aer liber, preferaţi de majoritatea celor care aleg să petreacă „Ziua Muncii” la iarbă verde. Carnea bine condimentată, muştarul clasic şi pâinea proaspată formează combinaţia câştigătoare pentru un picnic reuşit.

Nu este 1 Mai fără mirosul de mici sfârâind pe gratar! Ce conţine cea mai gustoasă reţetă de mici din Banat

Articol editat de Daiana Rosca, 1 mai 2025, 09:00 / actualizat: 2 mai 2025, 7:46

1 Mai este sinonim, în România, cu grătare încinse, miros de mici și voie bună. Dar ce face un mic cu adevărat delicios? E mai bun cel din carne de vită, porc sau berbecuț? Sau poate un amestec bine echilibrat? Chef Marian Popovici, unul dintre cei mai buni bucătari din Banat susțin că micul ideal începe cu alegerea corectă a cărnii și continuă cu un amestec bine condimentat și lăsat la maturat.

Ce carne se folosește pentru cei mai buni mici?

Tradiția spune că micul autentic se face din carne de oaie sau berbecuț, pentru gustul său intens și suculența naturală. Dacă nu ai la îndemână, poți prepara un amestec din:

  • Carne de vită (70%)
  • Carne de porc (30%)

Unii bucătari mai adaugă puțină grăsime de berbecuț sau os fiert (stock) pentru un plus de aromă. Este important să obții o pastă omogenă, iar textura să nu fie prea uscată.

Condimentele care fac diferența

Pentru un gust autentic și aromat, ai nevoie de:

  • Sare și piper proaspăt măcinat
  • Coriandru boabe pisat
  • Chimen măcinat – o linguriță
  • Boia dulce pentru culoare și gust
  • Câțiva căței de usturoi pisați
  • Un vârf de bicarbonat de sodiu, pentru ca micii să fie pufoși și suculenți

„Pentru un rezultat excelent, carnea trebuie lăsată la maturat între 24 și 48 de ore după ce a fost frământată cu toate condimentele. Acest proces permite aromelor să pătrundă în carne și să dea micului un gust intens și echilibrat. Dacă nu ai o mașină specială, poți face micii manual, cu mâinile unse, sau folosind o sticlă de plastic tăiată ca formă. Secretul este să-i faci de dimensiuni uniforme pentru o coacere egală pe grătar”, susţine bucătarul Marian Popovici.

Plating inedit pentru pasionați de gastronomie

Pentru cei care doresc o prezentare creativă, „platingul” cu mici poate fi simplu și de efect. Servește-i pe o tavă de lemn, cu:

  • Muștar clasic cu puțină leurdă tocată fin
  • Felii de pâine rumenă
  • Murături de casă
  • Berea rece nelipsită

Pentru un gust inedit, încearcă să amesteci leurdă tocată mărunt direct în muștar. Vei obține un sos aromat, perfect pentru sezonul primăverii.

Ponturi de la grătar

Un truc folosit de unii bucătari este stropirea micilor cu puțină bere, vin alb sau apă minerală în timpul preparării pe grătar. Astfel, se mențin suculenți și nu se usucă la exterior. Se spune că micii au apărut în București, în secolul XIX, când un cârciumar a rămas fără mațe pentru cârnați și a aruncat pe grătar „amicul”, un cârnat fără înveliș. De atunci, micul a devenit simbolul neoficial al grătarelor românești.

Sursa foto: Marian Popovici

Ziua Mondială a Pâinii: 16 Octombrie. Pâinea – simbol al vieții, al belșugului și al comuniunii umane
Fapt divers joi, 16 octombrie 2025, 17:58

Ziua Mondială a Pâinii: 16 Octombrie. Pâinea – simbol al vieții, al belșugului și al comuniunii umane

Pâinea, prezentă în toate culturile lumii, este mai mult decât un aliment de bază – este un simbol universal al vieții, al hranei sufletului...

Ziua Mondială a Pâinii: 16 Octombrie. Pâinea – simbol al vieții, al belșugului și al comuniunii umane
„Vicii & Delicii” revine la Expo Arad – un weekend dedicat vinului, gusturilor fine și experiențelor gourmet
Fapt divers joi, 16 octombrie 2025, 12:27

„Vicii & Delicii” revine la Expo Arad – un weekend dedicat vinului, gusturilor fine și experiențelor gourmet

Cea mai rafinată întâlnire a toamnei revine în vestul țării! În perioada 17–19 octombrie 2025, la Expo Arad, are loc o nouă ediție a...

„Vicii & Delicii” revine la Expo Arad – un weekend dedicat vinului, gusturilor fine și experiențelor gourmet
Mănăstirea Nera și-a prăznuit ocrotitoarea, Sfânta Cuvioasă Parascheva
Fapt divers miercuri, 15 octombrie 2025, 17:16

Mănăstirea Nera și-a prăznuit ocrotitoarea, Sfânta Cuvioasă Parascheva

Sărbătoare duhovnicească în Munții Locvei, județul Caraș-Severin Pe 14 octombrie 2025, cu prilejul sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva,...

Mănăstirea Nera și-a prăznuit ocrotitoarea, Sfânta Cuvioasă Parascheva
Ziua Internațională a Femeilor din Mediul Rural – 15 octombrie 2025: „Femeile rurale, motorul schimbării în bine!”
Fapt divers marți, 14 octombrie 2025, 20:21

Ziua Internațională a Femeilor din Mediul Rural – 15 octombrie 2025: „Femeile rurale, motorul schimbării în bine!”

Miercuri, 15 octombrie 2025, este marcată Ziua Internațională a Femeilor din Mediul Rural, o zi dedicată recunoașterii rolului esențial pe care...

Ziua Internațională a Femeilor din Mediul Rural – 15 octombrie 2025: „Femeile rurale, motorul schimbării în bine!”
Fapt divers luni, 13 octombrie 2025, 16:18

Cea mai sustenabilă și mai eficientă energetic clădire din lume este la Arad

Toamna anului 2025 aduce o veste remarcabilă pentru mediul construcțiilor sustenabile din România: Clădirea B din VGP Park Arad a primit...

Cea mai sustenabilă și mai eficientă energetic clădire din lume este la Arad
Fapt divers sâmbătă, 11 octombrie 2025, 23:57

Diane Keaton a încetat din viață la vârsta de 79 de ani. Hollywood-ul își pierde una dintre cele mai iubite actrițe

Actrița americană Diane Keaton, laureată cu Premiul Oscar și nominalizată de trei ori la prestigioasa distincție, a încetat din viață la...

Diane Keaton a încetat din viață la vârsta de 79 de ani. Hollywood-ul își pierde una dintre cele mai iubite actrițe
Fapt divers sâmbătă, 11 octombrie 2025, 19:06

Actrița Marinela Chelaru a decedat la vârsta de 66 de ani

Actrița Marinela Chelaru s-a stins din viață la vârsta de 66 de ani, după o lungă suferință cauzată de patru accidente vasculare cerebrale,...

Actrița Marinela Chelaru a decedat la vârsta de 66 de ani
Fapt divers sâmbătă, 11 octombrie 2025, 12:32

Ziua Mondială a Îngrijirii Paliative: lupta pentru demnitate și calitatea vieții, la OncoHelp Timişoara

Îngrijirea paliativă rămâne una dintre cele mai sensibile și importante teme ale medicinei moderne. În fiecare an, peste 60 de milioane de...

Ziua Mondială a Îngrijirii Paliative: lupta pentru demnitate și calitatea vieții, la OncoHelp Timişoara