Ascultă Radio România Reșița Live

Nu este 1 Mai fără mirosul de mici sfârâind pe gratar! Ce conţine cea mai gustoasă reţetă de mici din Banat

1 Mai nu e 1 Mai fără mirosul de mici sfârâind pe gratar! Şi în acest an, micii rămân vedeta meselor în aer liber, preferaţi de majoritatea celor care aleg să petreacă „Ziua Muncii” la iarbă verde. Carnea bine condimentată, muştarul clasic şi pâinea proaspată formează combinaţia câştigătoare pentru un picnic reuşit.

Nu este 1 Mai fără mirosul de mici sfârâind pe gratar! Ce conţine cea mai gustoasă reţetă de mici din Banat

Articol editat de Daiana Rosca, 1 mai 2025, 09:00 / actualizat: 2 mai 2025, 7:46

1 Mai este sinonim, în România, cu grătare încinse, miros de mici și voie bună. Dar ce face un mic cu adevărat delicios? E mai bun cel din carne de vită, porc sau berbecuț? Sau poate un amestec bine echilibrat? Chef Marian Popovici, unul dintre cei mai buni bucătari din Banat susțin că micul ideal începe cu alegerea corectă a cărnii și continuă cu un amestec bine condimentat și lăsat la maturat.

Ce carne se folosește pentru cei mai buni mici?

Tradiția spune că micul autentic se face din carne de oaie sau berbecuț, pentru gustul său intens și suculența naturală. Dacă nu ai la îndemână, poți prepara un amestec din:

  • Carne de vită (70%)
  • Carne de porc (30%)

Unii bucătari mai adaugă puțină grăsime de berbecuț sau os fiert (stock) pentru un plus de aromă. Este important să obții o pastă omogenă, iar textura să nu fie prea uscată.

Condimentele care fac diferența

Pentru un gust autentic și aromat, ai nevoie de:

  • Sare și piper proaspăt măcinat
  • Coriandru boabe pisat
  • Chimen măcinat – o linguriță
  • Boia dulce pentru culoare și gust
  • Câțiva căței de usturoi pisați
  • Un vârf de bicarbonat de sodiu, pentru ca micii să fie pufoși și suculenți

„Pentru un rezultat excelent, carnea trebuie lăsată la maturat între 24 și 48 de ore după ce a fost frământată cu toate condimentele. Acest proces permite aromelor să pătrundă în carne și să dea micului un gust intens și echilibrat. Dacă nu ai o mașină specială, poți face micii manual, cu mâinile unse, sau folosind o sticlă de plastic tăiată ca formă. Secretul este să-i faci de dimensiuni uniforme pentru o coacere egală pe grătar”, susţine bucătarul Marian Popovici.

Plating inedit pentru pasionați de gastronomie

Pentru cei care doresc o prezentare creativă, „platingul” cu mici poate fi simplu și de efect. Servește-i pe o tavă de lemn, cu:

  • Muștar clasic cu puțină leurdă tocată fin
  • Felii de pâine rumenă
  • Murături de casă
  • Berea rece nelipsită

Pentru un gust inedit, încearcă să amesteci leurdă tocată mărunt direct în muștar. Vei obține un sos aromat, perfect pentru sezonul primăverii.

Ponturi de la grătar

Un truc folosit de unii bucătari este stropirea micilor cu puțină bere, vin alb sau apă minerală în timpul preparării pe grătar. Astfel, se mențin suculenți și nu se usucă la exterior. Se spune că micii au apărut în București, în secolul XIX, când un cârciumar a rămas fără mațe pentru cârnați și a aruncat pe grătar „amicul”, un cârnat fără înveliș. De atunci, micul a devenit simbolul neoficial al grătarelor românești.

Sursa foto: Marian Popovici

Tradiții, obiceiuri și interdicții de Sfinții Petru și Pavel – 29 iunie
Fapt divers duminică, 29 iunie 2025, 08:00

Tradiții, obiceiuri și interdicții de Sfinții Petru și Pavel – 29 iunie

Sfinții Apostoli Petru și Pavel sunt cinstiți în fiecare an pe 29 iunie, dată marcată cu cruce roșie în Calendarul Ortodox. Această zi este...

Tradiții, obiceiuri și interdicții de Sfinții Petru și Pavel – 29 iunie
Sfinții Apostoli Petru și Pavel: Sărbătoare Creștină și onomastică pentru peste 500.000 de români
Fapt divers duminică, 29 iunie 2025, 00:05

Sfinții Apostoli Petru și Pavel: Sărbătoare Creștină și onomastică pentru peste 500.000 de români

Pe 29 iunie, credincioșii ortodocși și catolici îi prăznuiesc pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel, cei doi mari propovăduitori ai Evangheliei,...

Sfinții Apostoli Petru și Pavel: Sărbătoare Creștină și onomastică pentru peste 500.000 de români
Praznicul naşterii Sfântului Ioan Botezătorul şi Sânzienele, sărbătorite de Ziua mondială a iei
Fapt divers marți, 24 iunie 2025, 07:00

Praznicul naşterii Sfântului Ioan Botezătorul şi Sânzienele, sărbătorite de Ziua mondială a iei

Pe 24 iunie, credincioșii ortodocși și catolici marchează o sărbătoare cu dublă semnificație: Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul și...

Praznicul naşterii Sfântului Ioan Botezătorul şi Sânzienele, sărbătorite de Ziua mondială a iei
Hramul Mănăstirii „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Poiana Mărului – 23-24 iunie 2025
Fapt divers luni, 23 iunie 2025, 12:05

Hramul Mănăstirii „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Poiana Mărului – 23-24 iunie 2025

În perioada 23-24 iunie 2025, credincioșii sunt invitați să participe la hramul Mănăstirii „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din...

Hramul Mănăstirii „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Poiana Mărului – 23-24 iunie 2025
Fapt divers vineri, 20 iunie 2025, 21:08

Valea Almăjului – destinația autentică a Banatului Montan promovată de jurnaliști de turism în cadrul unui press trip național

Valea Almăjului devine, în perioada 21–26 iunie 2025, epicentrul unui eveniment dedicat exclusiv jurnaliștilor de turism din România, printr-un...

Valea Almăjului – destinația autentică a Banatului Montan promovată de jurnaliști de turism în cadrul unui press trip național
Fapt divers vineri, 20 iunie 2025, 20:37

Solstiţiul de vară 2025: Cea mai lungă zi din an şi cea mai scurtă noapte. Ce tradiții sunt legate de acest moment magic?

Solstițiul de vară 2025 va avea loc sâmbătă, 21 iunie, la ora 05:42 (ora României). Este momentul care marchează cea mai lungă zi și cea mai...

Solstiţiul de vară 2025: Cea mai lungă zi din an şi cea mai scurtă noapte. Ce tradiții sunt legate de acest moment magic?
Fapt divers joi, 19 iunie 2025, 21:59

Festivitate de încheiere a anului școlar 2024-2025 la Seminarul Teologic Ortodox din Caransebeș

Pe 19 iunie 2025, în sala de festivități „Mitropolit Nicolae Corneanu” a Centrului Eparhial din Caransebeș, elevii Seminarului Teologic...

Festivitate de încheiere a anului școlar 2024-2025 la Seminarul Teologic Ortodox din Caransebeș
Fapt divers joi, 19 iunie 2025, 12:00

Solemnitatea Joii Florale marcată în Banat de credincioşii romano-catolici

Conform calendarului Bisericii Romano-Catolice joi, 19 iunie în toate lăcaşele de cult, se sărbătoreşte solemnitatea Joii Verzi Florale sau a...

Solemnitatea Joii Florale marcată în Banat de credincioşii romano-catolici