[AUDIO-FOTO] Moara Dracilor din Cheile Țesnei – o istorie mai puțin cunoscută!

Unul dintre cele mai căutate obiective turistice de către iubitorii de drumeții montane pe Valea Cernei este Moara Dracilor, așezată la ieșirea din Cheile Țesnei, în Munții Mehedinți! Deși este foarte îndrăgită de turiști, Moara Dracilor are o istorie mai puțin cunoscută, dar foarte interesantă și care ne-a fost prezentată de MELACHE DRAGU, unul dintre urmașii care poartă numele întemeietorului morii!

Sunt nepotul lui Melache Dragu, care din păcate nu mai este, a murit în război, în Rusia, în anul 1945, dar el a făcut această clădire în 1943, nu pentru moară, ci pentru pivă de dimie, cum era demult și unde se făcea dimia pentru pantaloni! A funcționat o perioadă pentru dimie, după care în anul 1962 tatăl meu, Dragu Nicolae, a refăcut clădirea și a transormat-o în moară, pentru măcinat porumbul; ei se duceau la stână, acolo, sus la Bechet și le trebuia făină pentru mâncare! Atunci a transformat-o în moară și a făcut-o moară de măcinat cereale! Bunicul meu a ales această zonă pentru ridicarea morii fiindcă acolo este o cascadă, dar ca să meargă respectiva pivă pentru dimie a deviat un pic cursul apei, a făcut un canal, l-a săpat el manual și a deviat un pic cursul apei pentru a veni în locul unde a făcut el, ca să poată să curgă apa și să funcționeze moara respectivă!

Când tatăl meu a refăcut clădirea și a transformat-o în moară, nu a reușit ca să facă moara normal, să meargă în sensul acelor de ceasornic și moara merge invers acelor de ceasornic, de unde a venit și denumirea de Moara Dracilor! Nu e a dracilor, e a oamenilor, dar fiind poziția de așa natură, nu a reușit să aducă apa ca să poată să învârtă elicea în sensul acelor de ceasornic și atunci elicea se învârte invers și pe acest principiu a ajuns denumirea de Moara Dracilor! Deocamdată nu se mai învârte, dar să sperăm că se va învârti cât de curând, deoarece cu bunăvoința unor cetățeni care locuiesc în zonă, angajații de la Parcul Național Domogled-Valea Cernei, niște oameni de bună credință, din câte am înțeles ne-a ajutat și domnul Marius Dumbravă, au refăcut clădirea, deoarece din cauza zăpezii mari căzute în urmă cu doi ani moara s-a dărâmat! Ea normal a fost făcută cu șindrilă, cum se făcea demult, dar acum nu mai există meseriași ca să facă așa ceva și atunci au acoperit-o cu tablă – foarte bine că au făcut-o! – și să sperăm că în curând, pietrele sunt acolo, îi vom da structura care a fost înainte și să funcționeze așa cum a fost făcută, pentru măcinat cereale! Să redevină Moara Dracilor, dar pe care să o folosească oamenii! Nu am revendicat vreodată această moară și nici nu ne stă în idei așa ceva! Cei care vor să folosească moara pot să o folosească, actualmente o mai folosește cineva care mai are niște vite acolo sus la islazul comunei Balta, dar nu revendicăm moara pentru că nu avem niciun beneficiu de pe urma asta!

Paul-Sever SMADU

De același autor

Related Articles