Max-1

La numai şase ani, Max, câinele erou al Armatei Române, a pierdut lupta cu boala. Acesta s-a stins „demn, brav şi încrezător în oameni până la sfârşit”, după cum spune cea care i-a fost alături în ultimele zile de viaţă.

Max a fost vedeta paradelor militare, în fiecare zi de 1 decembrie. Câinele a luptat în Afganistan, riscându-şi viaţa, pentru a o salva pe cea a soldaţilor români, scrie epochtimes-romania.com. Era singurul câine al Armatei Române antrenat să detecteze explozibili în teatrele de operaţiuni.

În 2013, Max a fost diagnosticat cu dirofilarioză, boala cunoscută şi ca viermi la inimă, necesitând un tratament scump şi de lungă durată. Devenit inutil oamenilor, el urma sa fie, cel mai probabil, eutanasiat. Însă povestea lui ajunsese la urechile unei binecunoscute militante pentru drepturile animalelor şi protecţia mediului, Sorina Hanea, care l-a luat şi s-a ocupat de îngrijirea şi tratamentul lui.

Povestea lui tristă a stârnit valuri de reacţii din partea oamenilor şi a presei, fapt care a determinat luarea de măsuri la nivel de M.Ap.N. dar şi MAI, măsuri care au schimbat procedurile ce prevedeau casarea câinilor de serviciu. Potrivit noilor dispoziţii, aceste necuvântătoare sunt considerate acum suflete, şi nu un obiecte, iar instructorul lor sau orice altă persoană privată are dreptul să revendice câinii de serviciu, după „pensionarea” lor.

Max s-a luptat mult timp cu boala, dar în ultimele luni starea lui s-a agravat şi nu a mai putut să facă faţă. “Pentru prima dată, simt grozăvia despărţirii definitive de dragul nostru Max, care, încet şi discret îşi ia rămas bun de la noi! Tocmai pentru că este atât de lucid şi încrezător în noi, a încercat şi încă încearcă să nu ne părăsească, brusc, dar curând! Se pare că nici transfuzia, nici ozonoterapia, nici fitoterapia administrată la greu peste schemele de tratament moderne, nu-l mai ajută…. Eu l-am pupat şi rugat să nu ne părăsească….nu acum…..”, scria Sorina Hanea pe pagina de Facebook.

Max este şi va rămâne în sufletele tuturor eroul care nu numai că a salvat vieţi omeneşti, dar care a făcut dreptate şi pentru cei care îi vor precede “la datorie”!

Sursa: gds.ro

Foto: greatnews.ro